Tippek és tanácsok Pelyhek: Zabpehely, hajdina, tönköly, vagy amaránt. Ismeri az összeset?

Zab és zabpehely

A legkorábbi régészeti leletek alapján, a zab az ókori Egyiptomból származik, és a 12. dinasztia idejéből maradtak fenn. Jól számolja, ezek a leletek körülbelül 4 ezer évesek. Ezt az ősi zabot azonban nem szándékosan termesztették fogyasztásra, hanem korábban gyomnak tekintették.


A legrégibb termesztett zabot Svájcban találták, és a bronzkorból maradtak ránk, az irodalomban pedig először Kr. u. az I. században említik. Igazán a 15. században vált népszerűvé Skóciában, majd a 17. század elején érkezett az Egyesült Államokba. Skóciára jellemző a rövid és nedves vegetációs időszak, ami ideális feltétel a zab termesztésére. A zabot egy éjszakán át sós vízben hagyják állni, majd alacsony lángon zabkásává főzik.

A zab jó hatással van a testre. Különleges típusú rostot tartalmaz, amely csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, egyes tanulmányok szerint, hogy a zab segít megelőzni a szívbetegségeket. A zabban lévő antioxidánsok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, például az érszűkület kockázatát. Mivel a rosttartalma magas, ezért telítettség érzetet kelt fogyasztás után, ennek köszönhetően egyszerre nem fogyasztunk túl sokat belőle. A test lassan dolgozza fel a zabot, amitől megszűnik az éhség érzet.


Tönkölypehely

A tönköly liszt nagyszerű kenyéralapanyag lehet, illetve a belőle készült tönköly pehely is népszerű. A tönköly a búza elődje, a gabonafélék azon csoportjába tartozik, amelyek rendkívül ellenállóak és jellegzetes ízűek. A tönköly az egyik legtáplálóbb zabféle, köszönhetően a magas B-vitamin, mangán, magnézium, cink és telített zsírsavaknak köszönhetően. Magas fehérjetartalmú, ami a vegetáriánusoknak kedvezhet.


Gluténmentes, vagy nem?

Ha Ön liszt, vagy glutén érzékeny, akkor korábban nem fogyaszthatott olyan egészséges reggeliket, mint a csokis granola, egyszerűen le kellett mondania róluk mivel csak glutént tartalmazó termékek voltak a boltban. Manapság szerencsére már nagyon sok gluténmentes alternatívát megtalálni az üzletekben, mint hajdina, amaránt, rizs, kukorica, búza vagy quinoa. Ismeri az összeset?


Hajdinapehely

Ez hajdinából készül, amit álpehelynek minősítünk. Értékes tápanyagforrás, könnyen emészthető és sok rostot tartalmaz. A hajdina szemek forrása a minőségi fehérje, amelyek nélkülözhetetlenek az esszenciális aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok számára.  A hajdina jótékony hatással van az érrendszerre, a májra és az emésztőrendszerre. Növeli a vér kapillárisok rugalmasságát és szabályozza a magas vérnyomást. A hajdinapehely tökéletes az egészséges reggelik készítésére, mint például édes és sós zabkása, palacsinta vagy sűrített levesek. Próbálja ki a hajdina gofri receptjünket. A lisztet helyettesítheti pehellyel.

Amarántpehely

A glutént tartalmazó ételek, bizonyos táplálkozási célú gluténmentes ételekhez képest csak üres kalóriát szolgáltatnak a szervezetnek, és ez csak egy lépés a sok egészségügyi problémához. Az amaránt nagyon tápláló, mivel tele van minőségi fehérjékkel és ásványi anyagokkal. Tápanyag tartalma meghaladja a többi gabonaféléét. Kiváló helyettesítője más gabonaféléknek, egészséges zsír tartalma miatt. Fontos szempont, hogy lizint is tartalmaz, amely értékes esszenciális aminosav, és ami elősegíti az agysejtek növekedését és mentális fejlődését. Kiváló nemcsak lisztérzékenyek számára, hanem cukorbetegeknek is, mivel alacsony a glikémiás indexe. A sportolók kedvence lehet, mert segít az izom növekedésben is. Készítheti joghurttal, vagy smoothie-val, vagy egyszerűen cserélje ki a lisztet bármely receptben. Javasoljuk, hogy próbálja ki a sütés nélküli brokkoli pogácsainkat, és cserélje ki a brokkoli egy részét amaránt pehelyre.


Rizspehely

A rizs nagy kedvenc könnyen emészthetősége miatt, de a rizspehely még nem annyira ismert. Egy speciális technológiai eljárással állítják elő, aminek során a rizsmagokat párolják és préselik. Teljes kiőrlésű rizsből készül és megtartja az értékes anyagok többségét - szénhidrátokat, növényi fehérjéket, telítetlen zsírsavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostot. Használhatjuk őket zabkása alapanyagként, vagy hozzáadhatjuk leveshez vagy más receptekhez. A rizskeményítőtől az étel besűrűsödik. Készíthet belőlük növényi rizstejet is, amely könnyen emészthető, és 10 hónapos kortól gyermekeknek is adható.


Kukoricapehely

Ez a pehelyfajta hazánkban jól ismert. Könnyedén hozzáadhatja növényi tejhez, joghurthoz, főtt zöldségekhez és krémekhez. Tökéletes reggeli gyümölccsel, vagy magában fogyasztva. Megfőznie sem kell, csak hagyja pár percig állni. Ha hiányolja a kukoricalisztet a kukoricából készült túrógolyónk receptjében, próbálja ki kukoricapehellyel.


Kölespehely

A köles egy nyers élelmiszer, amelyet hámozással állítanak elő. Az ókori egyiptomiak és görögök kenyeret, sört és szeszes italokat készítettek belőle. A szlávok a mindennapi tápláló zabkásához, levesekhez és pogácsák készítésére használják. A kölespehely tökéletes a tápláló köleskása előállításához, levesek és szószok sűrítéséhez, vagy akár palacsinta tésztához is.


Quinoapehely

Tudta, hogy a quinoa szuperétel? Egy valóságos tápanyag bomba. Tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, magas tartalmú fehérjét, valamint sokféle vitamint és ásványi anyagot. Magas rosttartalmának hála, könnyen emészthető. Három fajta quinoát különböztetünk meg: fekete, vörös és fehér. Legismertebb a fehér, rizsre és vajra hasonlító ízével. A vörös ropogósabb, míg a feketének gazdagabb az ízvilága, így tartalmazva a legtöbb rostot és antioxidánst. A quinoapehely főzés nélkül is fogyasztható tejjel, vagy reggelire joghurttal keverve.


TIPPEK:

A pelyhek kiváló alternatívája az egészséges reggelinek és a gyerekek nassolnivalójának. Próbálja ki tippjeinket az ízletes ételek elkészítéséhez az egész család számára.


Ha inkább egy folyékony, de ugyanakkor gazdag reggelit szeretne, akkor próbálja ki a smoothie-kat.  Ne feledje, nem csak zöldségből és gyümölcsből készíthet smoothiet. Adjon hozzá pelyheket, és a szuper egészséges smoothie nem csak egészséges ital lehet, hanem teljes reggeli is.

Smoothie: Ízletes méregtelenítés, mely energiával tölt fel

Hisszük, hogy a pelyhek egészségügyi előnyei ösztönözhetnek a fogyasztásukra, annak ellenére, hogy szerencsés és nem allergiás a gluténre, kipróbál pár gluténmentes megoldást is. Mint látható, nemcsak egészségesek, de ízletesek és változatosak.

Publikálva: 5 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!