Tippek és tanácsok Teszt: Azt gondolja: ismeri a paprikát?

A paprika egész év folyamán a hideg- és a melegkonyha kedvelt zöldsége. Tesztünkben azonban nem a receptek hozzávalóit kell kitalálnia, hanem a paprikával kapcsolatos érdekességeket.

1. Jól ismertek a feltevések, melyek szerint a paradicsom gyümölcs-e vagy zöldség. Mi tudjuk, hogy a paradicsom gyümölcs, holott zöldségnek tartjuk. A dinnyével fordított a helyzet. De hogy van ez a paprikával? A paprika:

A) gyümölcs
B) zöldség
C) kivétel, mert a paprika nem tartozik semmilyen kategóriába.

A helyes válasz: A. Botanikai szempontból a paprika gyümölcs, mert magvai vannak és a termését fogyasztjuk, melyek virágokból fejlődtek.  

2. A paprika elterjedését Európában Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, aki más botanikai felfedezéseivel együtt Amerikából hozta be. Ma a legtöbb paprikát itt termesztik:

A) Közép-Amerika
B) Ázsia
C) Dél-Európa

A helyes válasz: B) A legnagyobb paprikatermesztő ország Kína, ahol a világ paprikatermelésének csaknem felét produkálják.  


3. A paprika rendkívül gazdag egy vitaminban, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani és amely nagyon fontos pl. betegségek folyamán. A vitamin hiánya halálos betegséget – skorbutot – okozhat.  A vitamin neve:

A) A
B) K
C) C

A helyes válasz: C) A paprika rendkívül nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Többet, mint a citrom, vagy a savanyított káposzta. A felesleges C-vitamin távozik a szervezetből, ezért egyen annyi paprikát, amennyit csak bír.  

4. Némely paprika alaposan ellenszenves tud lenni. Kinézetre édes, de amint beleharap, alaposan csíp. Nemcsak a nyelvet égeti, hanem az ujjakat is és nehogy a szeméhez merjen nyúlni! Tudja-e, mi a neve a paprikában levő csípős anyagnak?

A) Pepperinium
B) Capsaicin
C) Chilliridium

A helyes válasz: B) A paprika alkaloidja a kapszaicin, mely oly módon ingerli a szabad idegvégződéseket, hogy  a vele történő érintkezést égető érzésként, tehát fájdalomként érzékeljük. Feltételezik, hogy ez védi a paprikát a nem kívánatos konzumensektől és a betegségektől.  

5. A természetben minden jól el van rendezve. Vannak olyan állatok, akik a legcsípősebb paprikát is megehetik, nem lesz semmi bajuk tőle. Ez azért van így, hogy ürülékükkel a természetben széthordják a magokat. Még a legerősebb paprika sem csípi a :

A) rágcsálókat
B) madarakat
C) mosómedvéket

A helyes válasz: B) A madarak idegvégződései ellenállóak a kapszaicinnel szemben. Az emlősök azonban ellenkezőleg, fájdalommal regálnak rá.

6. A kapszaicint hatékonyan alkalmazzák az orvostudományban. Azon kívül, hogy enyhíti a pszoriázis és a neuropátia tüneteit, csökkenti az étvágyat és a koleszterinszintet, s még valamira képes:

A) helyi érzéstelenítőként működik
B) gyorsabban és kisebb hegekkel gyógyítja a műtéti sebeket
C) termoregulációs hatása van, ami emelkedett kalórialeadást jelent, ami fogyáshoz vezet

A helyes válasz: mindegyik válasz helyes


7. A paprika csípőssége egy skála szerint mérhető. Hogy nevezik ezt a skálát?

A) Scoville-skála
B) Tabasco-skála
C) Capsaicin-skála


A helyes válasz: A) A skála az amerikai kémikus Wilbur L. Scoville nevét viseli, aki elsőként fejlesztette ki a paprikák csípősségének összehasonlítási módszerét.  A csípősség egysége az SHU – Scoville heat unit (a Scoville-féle csípősségi egység).

8. A tiszta kapszaicin 16-millió Scoville-féle csípősségi egységet tartalmaz. Hogyan zajlott a paprika csípősségének mérése Scoville szerint?

A)Legkevesebb 5 kóstoló tesztelte a paprikából készült cukros-vizes oldatot. Ezt mindaddig higították, amíg a csípőssége megszűnt.
B) A kóstoló az egyes paprikákat kóstolgatta, összehasonlította és pontozta, miközben a csípősséget kenyérrel és tejjel semlegesítette. Ezután a tesztet további két tesztelő megismételte. A paprika csípőssége az egybehangzó vélemények alapján volt megállapítva.
C) Scoville az édes paprikát vette alapul, mely nem tartalmaz kapszaicint. Kivonta az alapmintát és az egyes paprikafajták csípősségét aszerint állapította meg, hogy a bennük levő kapszaicin mennyisége hányszorosa az alapminta mennyiségének.


A helyes válasz: A) A pontosság kedvéért, részben C. Scoville is a kapszaicin nélküli  édes paprikát vette alapul, melynek értéke 0 volt. A tesztelők aztán a paprika oldatát kóstolgatták mindaddig, amíg a higítás után már nem érezték a csípős ízét. Például, ha a Jalapeno SHU-értéke 2500, ez azt jelenti, hogy az alapoldatot vízzel a 2500-szeresére kellett higítani.  

9. A paprikák „atombombájának“ a kis chili paprikát tartják, mely csípőssége eléri akár a 2 200 000 SHU-értéket. Neve:

A)Trinidad Moruga Scorpion
B) Bhut Jolokia
C) Carolina Reaper


A helyes válasz: C) A Carolina Reaper paprika a Guiness Rekordok Könyvében a világ legerősebb paprikájaként van bejegyezve 2013-ban. Megelőzte az addig legerősebbnek titulált Trinidad Moruga Scorpion paprikát. A Bhut Jolokia 2007-ig állt a csípősségi lista élén.

10. A paprika csípősségét mindenki ismeri. S talán a többszörös csípősséget is, ha azt vízzel akarja csökkenteni. A paprika csípősségének ellenszere a :

A)kávé
B)tej
C) zöld tea


A helyes válasz: B) A kapszaicin zsírban oldódik, ezért a csípő érzést egy pohár tejjel enyhítheti. A csípősséget megpróbálhatja enyhíteni kenyérrel, vagy vajas kenyérrel is.


11. Bizonyos paprikafajta annyira kiszámíthatatlan, hogy paprikás „orosz rulettet“ is játszhat vele. Némely termései ugyanis egyáltalán nem csípősek, mások viszont rendkívül. Tudja-e, mi a neve és honnan származik?

A) a Shishito paprika Japánból
B) a Misi-riti-kó paprika Malajziából
C) a Shikanzen paprika Dél-Kóreából

A helyes válasz: A) A csípős szórakozást a japán Shishito paprikával élvezheti. Megközelítőleg minden tizedik termése olyan erős, mint a Jalapeno paprika.

12. A Guiness Rekordok Könyvé csaknem több, mint háromszáz bejegyzést tartalmaz a „leg“ paprikákról. Ezek egyike a legnehezebb paprika. John Nieuwnhoff  termesztette Kanadában 2017-ben és súlya:

A)1347 gramm
B) 499 gramm
C) 695 gramm volt.

A helyes válasz: C) A világ legnehezebb paprikája 695 grammot nyomott. Egy ilyen töltött paprikával egy egész család jóllakna!

Forrás: guinnessworldrecords.com, diynatural.com, servingjoy.com, tenrandomfacts.com, mentalfloss.com, wikipedia

Publikálva: 4 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!