Egészséges életmód Egészséges ételek 5 ízletes reggeli-ötlet a remek iskolakezdéshez

A gyerekek öltözködnek, készítik a dolgaikat és Önnek valamilyen csodát kell kitalálnia, hogy olyan ízletes és tápláló reggelit készítsen és tálaljon fel nekik, amit meg is esznek.


Ráadásul a reggelinek nemcsak egy ételnek kellene lennie, amit a gyerekek két ajtó között a kezükbe vesznek és iskolába rohanás közben fogyasztanak el, hanem a nap állandósult eseményének. Időt kell rá találnunk, s ezért lehet, hogy az ébresztőórát is tíz perccel korábbra kell majd beállítani. Távlati szempontból azonban egyértelműen érdemes ezt az áldozatot meghozni.

Ha a reggelizés a tányérokkal és poharakkal megterített asztallal szertartássá válik és együtt reggelizik a család, a gyerekek már kiskorukban megtanulják, hogy a reggelizésnek kellő figyelmet kell szentelni. Megértik és saját maguk is megtapasztalják, hogy a reggeli nemcsak egy gyors átjáró az otthon és az iskola között. Ezért mutasson példát Ön is, és ne iszogassa kávéját autókulccsal a kezében.


Az alap a gyümölcs, a tejtermékek és a szénhidrátok

Az ideális reggelinek a következő három alapösszetevőt kellene tartalmaznia:

Sütőipari termékek, melyek szénhidrátokat tartalmaznak. Ez lehet kenyér, gabonafélék (cereáliák), olykor otthon készült kalács .
A vitaminok, ásványi anyagok és rostok miatt csempésszen tányérjukra gyümölcsöt. Nem szükséges elfogyasztaniuk egy egész darabot, de egy pár mandarin-, narancs- vagy almaholdacskával és banánkarikával megbirkózhatnak.

Végül nem hiányozhat a kalcium és fehérje forrása, a tejtermék sem. Ennek tökéletesen eleget tesz egy pohár tej, joghurt, vagy sajt.

A rendszeres folyadékpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. A legmegfelelőbb a tiszta víz akár citrommal ízesítve, vagy a gyümölcstea, amit a gyerekek is előnyben részesítenek a víz helyett. Nyáron üdítőbb a mentatea, télen a gyömbértea.

A gyerekek étrendjének hozzávetőleges megtervezése úgyszintén jó megoldás. Nem kell pontos jegyzéket írni, de lehetséges, hogy közvetlenül az ébredés után éppen az Ön gyermeke nem kíván királyi reggelit. Lehet, hogy egy keveset eszik otthon, egy keveset a tanítás előtt, s a tízórai szünetben ismét fogyaszt valamit. A nagy bevásárlásnál erre is gondolni kell. Előfordulhat, hogy a hét vége felé kiürül a hűtűszekrény, de legyen otthon mindig egy kis tartalék mogyoró, dió, tonhalkonzerv, s a fagyasztóban teljes kiőrlésű kenyér. Vészhelyzetben parádés pirított kenyeret varázsolhat belőlük.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása