Tippek és tanácsok 8 ötlet a paradicsom feldolgozására

A paradicsom frissen a legízletesebb. Legkedveltebb feldogozási módja a kecsup és a paradicsomleves készítése. Ez azonban nem minden, amit az illatos piros termésből ki lehet hozni. Sokféle módja létezik annak, hogy otthon gazdag paradicsom-termékkészletet halmozzunk fel a szezonon kívüli időszakra.

Fagyasztás
Bár nálunk nem a megszokott módszer, de a paradicsomot akár nyugodtan le is fagyaszthatja. Erre a célra  az érett és édes termések alkalmasak, valamint a cherry paradicsom. A nagyobb pradicsomokat forrázza le vízzel, majd hirtelen hűtse le, a héját távolítsa el, vágja fel kisebb darabokra és tegye műanyag edényekbe, vagy fagyasztózacskókba. A cherry paradicsomokat elég csak megmosni és felvágni. A fagyasztott paradicsomot főtt ételekbe használjuk, a téli időszakban jellegzetesen aromássá és illatossá teszik az ételeket.  

Hogyan szárítsuk a paradicsomot?
Otthon is készíthet szárított paradicsomot. Erre a szárazabb hosszúkás fajták felelnek meg, mint pl. a San Marzano. A paradicsomot szárítás céljára közvetlenül a feldolgozása előtt szedje le. Hosszában vágja ketté, a nagyobbakat negyedelje. A vékonyabb szeletek gyorsabban száradnak. A középső szilárd részét vágja ki és a magokat távolítsa el. Sózza meg,  ízlés szerint keverje össze fűszernövényekkel – bazsalikommal, kakukkfűvel és oregánóval, vagy provánszi fűszerkeverékkel. Az így előkészített paradicsomot sütőben, szárítóban, vagy a napon is száríthatja.  

 A paradicsom szárítása a sütőben (6 – 9 óra)
A paradicsomot vágott részével felfelé helyezze üveg- vagy porcelánedénybe. A sütőpléh, vagy az alufólia nem megfelelő, mert a paradicsomban levő sav reakcióba lép a fémmel. A sütőt  75 – 80 °C-ra melegítse fel és nyitott ajtónál körülbelül három óráig szárítsa. Ezután fordítsa meg a paradicsomokat, finoman nyomkodja meg és szárítsa tovább, miközben rövidítse a forgatási intervallumokat. Tegyen így addig, amíg a szárított paradicsom elkészül.

 A paradicsom szárítása a szárítóban (körülbelül 8 óra)
A paradicsomot vágott részével felfelé helyezze a szárítóba, a hőmérsékletet állítsa be 60 °C-ra és 4 – 5 óra múlva fordítsa meg őket. Finoman nyomkodja meg és ismételje a folyamatot addig, amíg a paradicsom ki nem szárad.

 A paradicsom szárítása a napon (megközelítőleg 3 nap)
Amennyiben tartósan száraz az időjárás, a paradicsomot  száríthatja a napon is. Sokak szerint a napon szárított paradicsom a legízletesebb. Szüksége lesz egy szárítóhálóra, felhasználhatja a rovarok elleni szúnyoghálókeretet is. A hálót helyezze a közvetlen napra úgy, hogy körülötte mozoghasson a levegő. A felszeletelt paradicsomot helyezze a hálóra és 1,5 nap után fordítsa meg őket. Ha romlik az időjárás, a paradicsomokat a hálóval együtt egyszerűen vigye be. Tegyen így naplemente után is.
A paradicsom nem szárad egyenletesen, ezért a már száraz darabokat folyamatosan szedje ki.  A szárított paradicsomnak a szárított barackra kellene emlékeztetnie, tehát puhának és hajlíthatónak kellene lennie. A túlszárított paradicsom kemény, a kevésbé száraz viszont megpenészedhet.  

Olajban eltett paradicsom
A szárított paradicsomot tárolhatja külön is, de jobb, ha olajjal felönti. A szárított paradicsomot tegye befőttes üvegbe, tegyen bele fokhagymát és fűszernövényeket és öntse fel olívaolajjal egészen a tetejéig. Forró olajjal felöntve tovább eláll.  

Paradicsom befőzése

A melegen feldolgozott paradicsom paradox módon több likopént – fontos antioxidáns – tartalmaz, mint a friss. A befőzött paradicsomot a melegkonyhán hasznosíthatja – paradicsomlevesbe, pizza alapra, szószokba vagy húsokhoz. Elkészítése egyszerű: távolítsa el a paradicsom héját és tegye befőttesüvegekbe. Tegyen rá egy fél kiskanál sót és 15 – 20 percig 80 °C-on sterilizálja.

Paradicsomlé
A paradicsomlé egészséges, mivel tele van likopénnel. A paradicsomot szeletelje fel, tegye egy fazékba és keverés mellett főzze meg. Ezután mixelje el és kislyukú szitán passzírozza át. A levet töltse befőttes üvegekbe és 80 °C-on kb. 20 percig sterilizálja. Az üvegeket fordítsa meg fejjel lefelé és hagyja kihűlni.

Kóstolta már a paradicsomos dzsemet?
A paradicsom dzsem, vagy lekvár íze a csipkelekvárra emlékeztet. Először távolítsa el a paradicsom héját, aztán alaposan mixelje el, vagy kislyukú szitán passzírozza át, hogy mentesítse a magoktól. Befőzőcukor használatával  a paradicsomlekvár készítése gyorsan fog menni. A tökéletes ízt a fahéj, citrom, vagy a reszelt alma garantálja, kontrasztként tegyen bele egy kis chilit vagy gyömbért.

Paradicsomos  chutney
Sült húsokhoz, vagy grillezett húsokhoz kitűnő a paradicsomos chutney, azaz csatnyi. Forró olajon pirítson meg két apróra vágott salottahagymát és karamellizáljon 150 g barna cukrot, öntsön rá 250 ml borecetet és adjon ehhez egy kilogramm hámozott, apróra vágott paradicsomot. Alaposan keverje el, majd tegyen hozzá még 100 g barna cukrot, ízlés szerint fűszereket – bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, chilit, gyömbért, babérlevelet, de tehet hozzá almát vagy reszelt cukkinit is. A keveréket kb. fél óráig főzze lefedve, gyakrabban kevergesse, nehogy odaégjen. A forró csatnyit tegye befőttes üvegekbe, fordítsa fejjel lefelé és hagyja kihűlni.  

Forrás: diyncrafts.com, delishably.com, pinterest.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása