Baba Terhesség A babázó ész tényleg létezik?

A terhesség során lezajló számtalan bizarr változás közül talán a „babázó ész” kialakulása a legfurcsább.

Az egykor tökéletesen funkcionáló agyunk, mintha egyik napról a másikra teljesen megkergült volna, és hirtelen semmire sem emlékszik, se a PIN kódunkra, a telefonszámunkra, néha még a párunk nevére sem. Ez az „anyamnézia” vajon tényleges agyműködésbeli változásoknak köszönhető, vagy esetleg csupán a terhességgel járó fáradtság, érzelmi töltet és elfoglaltság mellékterméke? Íme, néhány népszerűbb elmélet...

1. elmélet: Változások az agyban

Egy tanulmány felfedezte, hogy a terhes nők jobboldali, érzelmekért felelős agyféltekéje nagyobb aktivitást mutat ilyenkor, hiszen a szervezet felkészül az újszülöttel való kapcsolat kiépítésére. Ezzel magyarázható, hogy néhány kismama miért olyan feledékeny, hiszen ilyenkor kevésbé használják agyuk memóriáért felelős részét.

A Royal Holloway pszichológiai tanszékén dolgozó Dr. Victoria Bourne azt mondta, hogy az eredmények azt sugallják, hogy a terhesség alatt az agy érzelemkezelési mechanizmusai változáson esnek át, mivel az anyák így készülnek fel neurológiailag a kisgyermekkel való kapcsolatra. A jó hír tehát az, hogy az agyunk segít felkészülni a kisbabával való boldogulásra, az viszont már kellemetlenebb, hogy cserébe állandóan elhagyjuk a telefonunk.

2. elmélet: Fáradtság

A terhesség alatt rengeteg energiát használ fel a test a meg nem született kisgyermek táplálására és ellátására. Ha ezt párosítjuk a dübörgő hormonokkal, az alváshiánnyal, máris könnyen belátható, miért nem meglepő, hogy kimerültnek érzi magát az ember. Igaz lehet akkor, hogy a babázó ész mindössze annak köszönhető, hogy minden miatt el vagyunk kenődve mentálisan? Igen, az NHS (az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) legalábbis így véli. A weboldalukon az olvasható, hogy a terhesség fáradtságot és kimerültséget okozhat, különösen az első trimeszterben, míg később az újszülött gyermek gondozása is rendkívül energiaigényes munka. Ezért ne lepődjünk meg, ha a memóriánk néha kihagy, vagy nem tudunk koncentrálni. Az apukák sem immunisak a „babázó ész” jelenségére a kisgyermek megszületését követően.

Ha ezt figyelembe vesszük, fontos belátni, hogy minden alkalmat ki kell használni testünk és elménk pihentetésére a változások mellett. Ne tegyük ki magunk túl nagy stressznek, és hallgassunk a testünkre, amikor azt mondja, ideje lelassítani. Az NHS weboldala további jó tanácsokkal is ellát bennünket a terhesség alatti fáradtsággal való megbirkózást illetően.

3. elmélet: Más dolgokra koncentrálás

A terhesség nagy dolog, különösen, ha az ember az első gyermekét várja. Nem csupán a testünket érintő hatalmas változásokkal kell megbirkóznunk, hanem fel kell készülnünk az életünk teljes átalakulására is. Szóval, nem meglepő, hogy elfelejtjük kiteregetni a mosógépből a ruhákat, vagy nem vesszük meg a tejet hazafelé a munkahelyről. Brenda Mclackland, klinikai pszichológus azt mondta, hogy a terhesség során a nők a várandósságról és a gyermekről szóló információkat helyezik előtérbe. A kevésbé fontos információk elfelejtődnek, háttérbe szorulnak. A fáradtság csak még jobban fokozhatja ezt a jelenséget. Ne legyünk szigorúak magunkkal, ha néha kisebb memóriakieséseink vannak. Lehet, az agyunk csupán azzal foglalkozik, amire eredetileg tervezték ebben az időszakban - a gyermekre.

4. elmélet: Önbeteljesítő jóslat

Egy másik elmélet szerint, a nők tudják, hogy létezik a babázó ész, mint jelenség, ezért a terhesség során a szokványos memóriakihagyásokat is erre fogják, hiszen ez az elvárható ilyenkor. Egy tanulmány szerint a terhesség során érdekes kognitív változások figyelhetők meg. A kutatás ideje alatt nőket kérdeztek meg, hogy mire figyeltek fel a terhességük során, és csupán hárman válaszolták a 198-ból a feledékenységet. Ugyanakkor, amikor a nőknek választható opcióként sorolták fel a memóriaromlást, sokkal többen számoltak be erről, a résztvevők 32%-a tapasztalt ilyesmit.

A tanulmány konklúziója szerint a nők csak akkor számolnak be negatív memóriaváltozásról, ha kifejezetten erről kérdezik őket, nem csupán a terhesség során tapasztalt általános változásokról. Lehetséges tehát, hogy a terhes nők mindössze a normális feledékenységet tulajdonítják a várandósságnak, hiszen jól tudják, ez előfordulhat.

Úgy tűnik, igazából senki sem tudja, mi okozza a babázó észt, vagy tudja bizonyítani ennek létezését - rengeteg elmélet van, de semmi konkrét bizonyíték. Mindazonáltal, ettől ez még nem lesz kevésbé valóságos azoknak, akik megtapasztalják. Bármelyik elméletet is tartjuk helytállónak, ha legközelebb papucsban megyünk a boltba vagy a zárban hagyjuk a kulcsot, legyünk kíméletesek magunkkal - sokkal komolyabb feladatok várnak ránk a közeljövőben!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása