Egészséges életmód Egészséges ételek A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Mi a közös a cseresznyében és az avokádóban?
Az, hogy az őszibarackkal, cseresznyével és szilvával együtt a csonthéjas gyümölcsökhöz tartozik. A csonthéjasok gyümölcshúsában elrejtve egy aránylag nagyob méretű mag van. Sok cukrot és vizet tartalmaznak, ezért nem tárolhatók sokáig és a szedés után fel kell őket dolgozni. A csonthéjas gyümölcsök édes ízét legjobban a lekvárok és befőttek őrzik meg.

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Mi a csonthéjas gyümölcs?

Kutasson egy kicsit az emlékezetében.  Emlékszik,  mely gyümölcsök tartoznak ide? Elég csak elképzelni – a gyümölcshússal körülvett mag...
A csonthéjas gyümölcsök  jegyzéke:

 • cseresznye
 • meggy
 • szilva, cseresznyeszilva
 • ringló
 • sárgabarack
 • őszibarack
 • mangó
 • nektarin – a szilva és az őszibarack keresztezésével jött létre.
  Az őszibarackkal ellentétben a héja sima és a gyümölcshús könnyen elválik a magjától. Nagyüzemi termelése a múlt század hatvanas éveiben kezdődött.
 • avokádó – körte alakú amerikai gyümölcsfajta, mely Dél-Amerika trópusi vidékein örökzöld fákon terem, a mérsékelt égövben csak cserje.

Igen, az avokádó is a csonthéjas gyümölcsök  közé tartozik. Bár a zöldségekre hasonlít, az íze inkább semleges, mint édes, de az avokádó gyümölcs.  Ezért, ha avokádós krémet eszik, az olyan, mintha nyers dzsemet enne.  

A csonthéjasok termesztését illetően szakembertől  kérjen  tanácsot!

Saját termésből készült sárgabarack dzsemről és befőttekről álmodozik? A fák kiültetéséhez nagy kertre lesz szüksége. 

A sárgabarack és őszibarack  nagyjából a 250 tsz. f.m. övezetében érzi jól magát, ahol évi 180 napsütéses nap van és az évi átlag középhőmérséklet több, mint 9 °C. 

Az őszibarack nem igényes a talajra, de a sárgabarack nem szereti a sok vizet. A fákat először be kell oltani és rendszeresen ritkítani, a termés betakarítása után metszeni.  Amíg nincs ebben gyakorlata, keressen az interneten szakembert, minthogy saját maga metssze a fákat. A fák szeretik, ha porhanyósítja a földet, mert ezzel befolyásolja a terméshozamot.  A sárgabarack csak az egyéves hajtásokon hoz termést, ezért metszésük valóban szükséges.

A termés betakarításakor döntjük el, hogy a gyümölcsöt  rögtön elfogyasztjuk-e, vagy feldolgozzuk.  Legízletesebbek  a közvetlenül a fán beérett termések.  Befőzésre a félkemény, színes, de nem zöld termések alkalmasak. A dzsemek és a gyümölcspépek készítésére legjobb a beérett gyümölcs.

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Az avokádó termesztésével saját maga is megbirkózik

Legegyszerűbben az  avokádót termesztheti . Az  avokádó az egyedüli csonthéjas gyümölcs, mely virágcserépben  is jól érzi magát lesz.

 A mag alsó harmadába szúrjon három fogpiszkálót és helyezze egy vizes pohárba úgy, hogy a mag egyharmada a vízben legyen. nagyjából egy hónap múlva gyökeret ereszt és a mag megduzzad.  Ekkor ültesse  laza talajba  az avokádómagot.  Vágja vissza a szárát, hogy ne csak a magasba nőjön, hanem bokrosodjon.  Az avokádó  jól fogja érezni magát világos helyen, mely védve van a közvetlen napsütéstől.  Öntözze rendszeresen, de ne túlságosan és öt év múlva várhatja a termést.

A csonthéjasok betegségei az egész termést tönkretehetik

Az őszibarack legnagyobb ellensége a levélfodrosodás. A beteg levelek befodrosodnak, színük elváltozik. Ez a gombás megbetegedés az egész fa pusztulását is okozhatja. Az őszibarack levéfodrosodása ellen megelőző permetezéssel védekezhetünk.

A nektarin és az őszibarack lisztharmatra érzékeny, mely a leveleket és a termést is megtámadja.  

A csonthéjasokon előforduló lyukas levelek és a termésen levő apró foltok okozója a klaszterospóriumos levéllyukacsosság.

A szilvafákat a vírusos szilvahimlő fenyegeti.  A vírus  nagyon variábilis, tönkreteszi a leveleket és az egész termést.  A szilvahimlő a többi csonthéjast is megtámadhatja. A szilvahimlővel megtámadt terméseket nem lehet feldolgozni.  

A csonthéjasokat hideg és nedves időben a gombás moniliózis megbetegedés  fenyegeti. Megtámadja a virágokat, hajtásokat és a termést.  Már biztosan látott  moniliózissal megtámadott termést  – öszeaszottak, mintha rohadtak lennének és fehér szemcsés penész van rajta.  

Védje az egészségét  csonthéjasokkal

A csonthéjas gyümölcsök  sok cukrot tartalmaznak, ezért  energetikai értékük magasabb.  A  következő viaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák:  A-vitamin, B-, C-, D-, E-, K-vitamincsoportok vitaminjai, mangán, réz, cink, szelén, magnézium, vas, nátrium, foszfor, kalcium, rostanyagok, cukrok.  Mennyiségük gyömölcsfajtaként különbözik.  

A cseresznye és a meggy ugyan nem tartalmaz sok vitamint, de segít a fáradtság ellen és a pajzsmirigy problémákban. Ezek hosszan tartó fáradtsággal, testsúlygyarapodással nyilvánulnak meg. A cseresznye és a meggy  sok jódot, foszfort, kalciumot, vasat tartalmaz.  Az első termés  antioxidánsokban gazdag,  jelentős gyulladáscsökkentő hatása van.

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

A cseresznye és a meggy egészséges, mert :

 • sok jódot, foszfort, kalciumot, vasat tartalmaznak,
 • gyulladáscsökkentő hatásuk van
 • elősegítik az izmok regenerációját, enyhítik az „izomlázat“
 • természetes melatonint tartalmaznak, mely javítja az alvás minőségét
 • a cseresznyében levő kálium gátolja a víz felgyülemlését a testben
 • a cseresznyében levő enzimek tevékenyek a fogkő és a paradontózis ellen

Egészséges cseresznyés ötlet: Válassza a sötétebb színű terméseket, több hasznos anyagot tartalmaznak.

Étrendjébe ajánlott az őszibarack és a nektarin A-, E-, K-vitamon ás vastartalma miatt. Jó a vérszegénységre, szívproblémákra, magas vérnyomásra és az elhízásra. A nektarin az  őszibarackhoz hasonlóan az A-vitamin tárháza. Napi két nektarin fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Ezen kívül tartalmaz még nátriumot az egészséges szívre,  kalciumot a szilárd csontokra és vasat a vérképzésre.   

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Az őszibarack és a nektarin  hasznos az egészségre, mert:

 • megelőzi a szembetegségeket, mint pl. a makuladegeneráció
 • szerepe van a vörös vérsejtek képződésében
 • megtartja a bőr rugalmasságát
 • szabályozza a pulzust és csökkenti a vérnyomást
 • pozitívan befolyásolja az emésztést
 • csökkenti az LDL koleszterint – a „rossz“ koleszterint

Egészséges barackos ötlet:  Minél sötétebb a barack belseje, annál több A-vitamint tartalmaz.

A sárgabarack hasznos anyagait egész éven át élvezheti.  Ellátja szervezetét C- és A-vitaminokkal, rostokkal, béta-karotinnel friss, aszalt, vagy akár befőtt formájában is. A kismamák számára érdekes lehet folsav-tartalma miatt, de nem kell túlzásba vinni, nehogy a réztartalom megártson a magzatnak.  

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

A sárgabarack hasznos az egészségre, mert:

 • képes megszüntetni az asztmával, allergiával és köhögéssel kapcsolatos légzési problémákat
 • segíti az agyfunkciókat és a koncentrálóképességet
 • rákmegelőző hatásúnak tartják
 • szabályozzákk az emésztést és a kiválasztást
 • antidepresszív és hangulatjavító hatásuk van

Egészséges sárgabarackos ötlet:  A sárgabarack után ne igyon vizet, kellemetlen felfúvódása és hasmenése lehet tőle.


Egyen szilvát, ha szebb körmöket, jobb emlékezetet akar és fogyni szeeretne.  Bizony, a fogyásnál is segít, mert a szilva kéthermada víz, s bár édes, 100  grammban csak 210 kJ van.  Ásványianyag összetétele igen gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, kénben. A szilva fogyasztásával  törődik az egészségével, mert:

 • erősíti a csontokat és a fogakat
 • ellenállóbbá tesz a stresszel szemben
 • „becsomagolja“ az idegeket és a nyugalom és elégedettség érzését kelti
 • tisztítja a szervezetet
 • segíti a véralvadást és a vérképződést
 • szabályozza a káros koleszterinszintet
 • nagyon jó hatással van a köszvény, reuma, vese- és májbetegségek, székrekedés kezelésére
 • erősíti az immunrendszert

Egészséges szilvás ötlet:  Emésztési és kiválasztási gondok esetében 3 db aszalt szilvát áztasson vízbe egy éjszakára és reggel éhgyomorra egye meg.  

Az avokádókrém nálunk az avokádó leggyakrabban használt elkészítési módja. Hiszen ez egyszerű – elég csak szétnyomkodni, hozzáadni pár csepp olívaolajat,  citromlevet, sót, fűszereket és készen is van az avokádókrém.  Ilyen  ízletes formában  11 vitamint,  kalciumot, vasat, magnéziumot, pantoténsavat és további ásványi anyagokat fogyaszthat el.

Az avokádó figyelmet érdemel, mert:

 • 30 % zsírt tartalmaz, de nem tartalmaz koleszterint
 • minden gyümölcs közül a legtáplálóbb
 • erősíti a szivet
 • jó a bőr- és nyálkahártya betegségeire
 • segít a májbetegségeknél
 • szabályozza a vérnyomást

Egészséges avokádós ötlet: Ne adja háziállatoknak. A házi kedvencek és madarak számára veszélyesen mérgező  perszint tartalmaz!

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Ötlet az avokádó beérlelésére néhány óra alatt

Avokádóra van szüksége, de a boltban csak éretlen termések voltak? Megmondjuk Önnek, hogyan „érhet be“ néhány óra alatt az avokádója.  Csomagolja alufĺiába és 10 precre tegye 90 °C-ra előmelegített sütőbe, majd vegye ki és hagyja kihűlni. Ha az avokádó kihűlt, belseje puha és alkalmas lesz a további feldolgozásra.

A terhesség alatt hasznos a sárgabarack és az őszibarack

A jövendőbeli anyukák  az egyik csonthéjas gyümölcsöt  - őszibarackot, sárgabarackot, cseresznyét - se kerüljék. A sárgabarackban levő B9-vitamin, tehát a folsav elősegíti a magzat idegrendszerének fejlődését és az anya lelki nyugalmát.  Ezen kívül sok vasat tartalmaz, mely a vörös vérsejtek képződésében hasznos. A terhesség alatt elég, ha naponta 2 – 3 sárgabarackot fogyaszt. Magas réztartalma miatt ne vigye túlzásba a fogyasztását. Ne fogyasszon a terhesség alatt sárgabarackot, ha szívfrekvenciája alacsony, gyomorgyulladása van, vagy cukorbeteg, illetve túlsúlyos.

Különösen a terhesség első hónapjaiban ajánlatos az őszibarack és a nektarin fogyasztása, amikor a kismamát a reggeli rosszullétek kínozzák. A kimerült szervezetnek megadják a hiányzó ásványokat és a vizet, ezért az őszibarack  a nektarinnal együtt ételként és italként is szolgál. A bennük levő magas víztartalom segít a veséknek  a méreganyagok kiválasztásában és ezért nem dagadnak be a lábak. A jó közérzetért elég, ha naponta 2- 3 őszibarackot vagy nektarint fogyaszt el.  

A következő, a terhesség ideje alatt rendkívül ajánlott gyümölcs a cseresznye.  A placenta vérbőségét szabályozó anyagokat tartalmaz, véd a fertőzésekkel és a megfázással  szemben. A cseresznye fogyasztása után jobban fog aludni, mert tele van melatoninnal,  a „stresszellenes“ alváshormonnal.

Ötlet: Ha lábikra görcsök kínozzák,  vegyen avokádót. A benne levő kálium könnyen elbánik ezekkel a görcsökkel. Rágcsáljon akár batátás szalmaburgonyát  avokádós mártogatóssal.

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

A szoptatás ideje alatt a gyümölcs nem tartozik a tiltott élelmiszerek közé

A csonthéjas gyümölcsök, csakúgy, mint a többi gyümölcs is, erősíti az anya szervezetét a terhesség  és a szoptatás ideje alatt. A sárgabarack, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva nem gyakori allergének, mint az egzotikus gyümölcsfajták, hiszen hazai éghajlatunk növényei. A biztonság kedvéért azért egye őket óvatosan és figyelje a gyermek reakcióját. Ha kiütései vagy hasmenése lesz, akkor inkább ne egye egy ideig az adott gyümölcsöt.

Gyermekének az őszibarackot adja elsőként  

Az első gyümölcsös ételek közül az almán és a banánon kívül adjon gyermekének őszibarackot és nektarint is. Hámozza meg őket, majd nyomja szét pürének, vagy főzze meg egy kevés vízben. Az őszibarackpürét és a nektarint már ne édesítse, a gyermeknek ízleni fog, mert elegendő gyümölcscukrot tartalmaz.

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

A csonthéjas gyümölcsök feldolgozása

A konyhában nagyon jól fel lehet dolgozni a csonthéjas gyümölcsöket. A lehetőségek széles skálája biztosítja, hogy szervezetünk elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson egész év folyamán.  A friss fogyasztáson kívül alkalmasak salátákba, kalácsokba, desszertekbe. Magas víztartalmuk miatt fagyasztásra nem alkalmasak, mert kiolvadás után megváltozik az állaguk.  Legjobb módszer a tartósítás hőkezeléssel.  


A konyhában leggyakrabban a sárgabarackot, szilvát, cseresznyét, meggyet, őszibarackot dolgozzuk fel.  A nektarint inkább a hidegkonyhán, vagy desszertekhez használják szívesen. Az avokádó lágy mogyoróíze  miatt a saláták és krémek kedvelt alkotórésze.  

A csonthéjas gyümölcsöket:

 • száríthatja – sárgabarackot, szilvát, de a cseresznyét és az őszibarackot is,
 • befőzheti – sárgabarack-, szilva-, őszibarack-, cseresznye-, és meggykompótot
 • kalácsokba és desszertekbe teheti .
 • dzsemet és lekvárt főzhet – a klasszikus sárgabaracklekvár és szilvalekvár .

A legjobb gyümölcsfajták befőzésre és lekvárnak

Befőzésre a legjobb sárgabarackfajták a Barbara, Hargrand, Lerosa.  Ha őszibarackot szeretne befőzni, magbaváló fajtákat válasszon. Ilyenek a Redahaven, Halehaven, a nektarinfajták közül a Flavortop.  A meggynek  inkább fanyarabb típusát dolgozza fel, kompótnak, dzsemnek vagy meggylikőrnek a legjobb fajták a Morellenfeur, Fanal, Morella.  Cseresznyekompótnak a legjobb fajta a Lapins, vagy a Kordia. Szilvalekvárnak  a szakértők a meglepően édes, csemege fajtát, a Toptaste-t, vagy a régi President típust javasolják.

Receptek csonthéjas gyümölcsökre, melyeket minden háziasszonyak ismernie kellene

A téli napokon  csakis a meleg nyári napokon házilag készített dzsem és kompót ízlik a legjobban. Bár a mai háziasszonyoknak nincs annyi idejük, mint anyáinknak és nagyanyáinknak, de néhány üveg sárgabaracklekvárra, szilvalekvárra, vagy barackkompótra talán futja belőle. 

Egyszerű sárgabarack dzsem mérés nélkül

Sárgabarack dzsemet mérleg nélkül is készíthet. Elég hozzá egy egyszerű mérőedény, mellyel a mennyiséget fogja mérni.  Két rész barackra egy rész cukor kell.  

 1. A megmosott és száraz befőttes üvegeket készítse el előre.
 2. Az érett gyümölcsre rászórjuk a cukrot és egész éjel állni hagyjuk, hogy a cukor teljesen elolvadjon rajta. Minél érettebb a gyümölcs és édesebb, annál kevesebb cukrot adunk hozzá.
 3. Másnap egy tűzálló fazékban főzzük addig, amíg nem kezd tapadni az edény aljához és amikor buborékok keletkeznek, betöltjük a befőttes üvegekbe.
 4. A megtelt üvegeket lezárjuk, megfordítjuk és száraz dunsztba tesszük, ahol hagyjuk kihűlni.  

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Guacamole avokádókrém receptje

A Guacamole sokféleképpen felhasználható. Kenheti, mint avokádókrémet, vagy merítheti, mint dipet, esetleg körítésként.  

Hozzávalók: 
- Egy érett avokádó
- egy kisebb hagyma
- friss fokhagyma
- citromlé
- só
- darált fekete bors
- csipetnyi darált  chill
- 10 db cseresznye paradicsom             

 1. Az érett avokádót félbevágjuk és kivesszük a magját. Ezután kivájuk a belsejét és egy tálban villával szétnyomkodjuk.  
 2. Citromlevet adunk hozzá, sót, fekete bors, chillit és alaposan elkeverjük.
 3. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a szétnyomot fokhagymával együtt az avokádóhoz adjuk.
 4. A cherry paradicsomot apró kockákra vágjuk és elkeverjük az avokádós keverékkel.
 5. Pirítóssal, friss kenyérrel tálaljuk, vagy nachoshoz mint dipet.

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Sütőben, vagy napon aszalt szilva és sárgabarack receptje

A sárgabarackot és a szilvát aszalhatja sütőben, vagy a napon.  Ha a sütőben való aszalást választja, mossa meg őket, vágja félbe, magozza ki és  95 – 100 °C  hőmérsékleten kb. 5 óráig aszalja, nagyságtól függően.  Időnkét fordítsa meg a gyümölcsöt és a szárítás vége felé csökkentse a hőmérsékletet  60 °C-ra.
A napon való szárításhoz stabil napos, száraz idő szükséges. A gyümölcsök napon történő szárítása kb. 5 – 7 napot igényel. A kimagozott és megtisztított sárgabarackot és szilvát helyezze hálóra, hogy levegőzzön és a szárítás után tárolja zárt edényben. 

Szilvabefőtt receptje

A szilvakompóthoz szilvára, vízre és kristálycukorra lesz szüksége.  A megmosott szilvát egészben, vagy leszárazva rakja tiszta üvegekbe. Minden üvegbe szórjon 3 kanál cukrot és öntse fel vízzel. Az üvegeket ne töltse tele, hanem 3 – 4 centiméternyire a felső szélétől.  

A megtöltött üvegeket rakja egy fazékba, ezt öntse fel háromnegyed részig vízzel és 20 – 25 percig dunsztolja 80 °C-on.

Őszibarack  kompót

Az őszibarack kompóthoz válasszon kemény, színes barackokat. Mossa meg őket, vágja félbe és magozza ki. Befőzheti félben, negyedelve, apró darabokta vágva, héjával, vagy héja nélkül.  Ízlése szerint készítse el a gyümölcsöt és tegye a befőttes üvegekbe. Főzzön cukorszirupot – egy liter vízben olvasszon fel 1300 g cukrot, maj öntse le vele a barackokat. Zárja le az üvegeket és a barackokat  mérete szerint dunsztolja – a fél barackokat 25 percig, a kisebbeket 20 percig,  80 °C-on.

Öt tipp gyümölcsös receptekre, melyeket imádni fog

A csonthéjas gyümölcsök minden konyhába passzolnak

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása