Egészséges életmód Relaxáció A fürdőszoba takarítása: Segít az ecet, szóda és a műanyag zacskó

Rendszeresen takarít, felmossa a padlót, porszívóz: havonta egyszer fürdőszobája is megérdemli az alapos takarítást. Általában nem figyelünk erre, de a csempék között, a WC ülőkéje alatt, a zuhanyfüggönyön és más helyeken is leselkednek a veszélyes baktériumok.

Megkönnyíti munkáját, ha a takarításban rendszer van

A takarításnak is megvannak a maga szabályai, a biztonság kedvéért ismételjük át ezeket. Takarításnál mindig tartsa be a felülről lefelé alapelvet, hogy piszok és a por ne potyogjon a frissen felmosott padlóra. Mielőtt hozzálátna a fürdőszoba takarításához, a tárgyakat minden polcról szedje le – kozmetikai eszközöket, körömlakkokat, stb. Így könnyebben megtisztíthatja  az alattuk levő felületet. Takarításkor nyissa ki az ablakot, feltéve, ha fürdőszobájában van ablak és engedje be a friss levegőt. A különféle tisztítószerek használatakor ne feledje  a kezét gumikesztyűvel védeni.   

Játék lesz a takarítás, ha ügyes rendszert alkalmaz.

Mire van szüksége a fürdőszoba takarításához?

Még mielőtt hozzálátna, győződjön meg arról, hogy megvan minden tisztítószer és törlőkendő.

Fontos, hogy megkülönböztesse azokat a törlőrongyokat és szivacsokat, melyekkel a vécét, az ülődeszkát tisztítja azoktól, amelyekkel a mosdót. A takarítás folyamán mindegyik törlőrongyot és szivacsot alaposan mosson és öblítsen ki.

A fürdőszoba takarításához szüksége van:

 • ecetre
 • szódabikarbónára
 • 4 mikroszálas törlőkendőre
 • felmosórongyra
 • univerzális tisztítószerre
 • régi fogkefére
 • ecsetre (a ventilátor tisztításához)
 • fehérítőre
 • portörlőre
 • porszívóra
 • szappanra
 • gumikesztyűre

A fürdőszoba takarításának lépései

A lámpára nagyon gyorsan rárakódik a por, ezért kezdje azzal. Először porolja le portörlővel és száraz mikroszálas törlőkendővel. Minden felület, ahol a kozmetikai és egyéb kellékek vannak,  porfogónak számít. Miután ezekről a felületekről leszedte a tárgyakat,  törölje le róluk a port. A tökéletes tisztaság kedvéért  a polcokat a még egyszer tisztítsa meg víz és ecet 1 : 1 arányú keverékébe mártott törlőkendővel.  

A zuhanyozó és a kád tisztítása

Ha megnézi közelebbről a zuhanyrózsát, lehetséges, hogy az egyes nyílásokon és közöttük vízkő lerakódását észleli. A fürdőszobában bármiféle piszkot és vízkövet ecet és víz 1 : 1 arányú keverékével  távolíthatja el. Ebben az esetben az oldatot öntse egyenesen egy műanyag zacskóba és ebbe mártsa a zuhanyrózsát. A zacskót  a cső körül szorosan kösse át és az oldat erősebb hatóereje miatt fél óráig hagyja hatni, nagyobb lerakódások esetében akár egész éjjel.  

Ötlet: Műanyag zacskó helyett edényt is használhat. Helyezze el a kádban, keverje el benne az oldatot és mártsa bele a zuhanyrózsát.

A zuhanyfüggöny elsősorban  az alsó részen piszkolódik és szennyeződések, baktériumok rakódnak rá, penészedik. Ezért vegye le a függönyt és a mosógépben  alaposan mossa ki –a mosódobba öreg törülközőket is tehet, melyek kidörgölik a függönyből a piszkot. Használja a megszokott mosószerét  öblítő nélkül.

Takarításkor ne hagyja ki a zuhanyajtó ajtaját sem. A tisztításhoz használjon ecet és étkezési szóda keverékét. Kenje be az ajtót a pasztával és egy óráig hagyja állni, majd mikroszálas törlőkendővel súrolja ki, mossa le és szárítsa meg száraz mikroszálas törlőkendővel .

A WC ülőkéjének tisztítása

A WC-kagyló mellett ne feledkezzen meg az ülőkéről és annak minden zugáról sem. Használjon erre a célra egy régi fogkefét, melyet ecet és víz keverékébe márt, majd ezzel alaposan tisztítson meg minden zugot. A WC-ülőke alját és a rajta levő foltokat szóda és víz keverékével mossa meg – majd hagyja száradni, fecskendezze be ecettel és súrolja meg szivaccsal.

A WC-kagylóba szórjon egy bögre szódabikarbónát, néhány percig hagyja hatni, majd súrolja meg a WC-kefével és öblítse le. A kefét minden használat után meg kellene tisztítania. A kefe fogantyúját támassza a kagyló és az ülőke közé úgy, hogy a kefe feje a kagyló belseje felett legyen. Ezután öntse le fehérítővel, hagyja hatni és öntse le vízzel. A kefetartóba  öntsön szappanos forró vizet és hagyja állni. A vizet, melybe kioldódtak a szennyeződések, öntse a vécébe.

A ventilátor porfogó

A fürdőszobai ventilátor rácsai közé rengeteg por és szennyeződés rakódik le. Ezért a szellőzőt időnként szét kell szedni, a levehető részét forró szappanos vízbe áztatni és törlőronggyal megsúrolni.  A ventilátor falban levő részét lesöpörheti egy ecsettel és a maradék port porszívóval távolíthatja el.

A csempék és a hézagok tisztítása a fürdőszobában

A tisztítás előtt inkább porszívózza fel a fürdőszobát. A talajcsempére, falakra, esetleg a mennyezetre is fecskendezzen univerzális tisztítószert, majd engedje meg a zuhanyban a forró vizet. Várjon 5 percig, amíg pára képződik, ezután zárja el a vizet és 20 percre csukja be a fürdőszoba ajtaját. Ezután törlőronggyal törölje szárazra a a csempék felületét.

A csempék közötti piszkos hézagok tisztítására legjobb segítség a gőztisztító készülék, mely egy-kettőre elbánik a szennyeződésekkel.  Ha nincs ilyen készüléke, ismét megfelel a víz és az ecet 1:1 arányú keveréke és a hézagok lemosása.

A mosdó tisztítása

A vízcsapon képződő vízkő eltávolítására tegye ugyanazt, amit a zuhanyrózsával - egy műanyag zacskóba  öntsön ecet és víz oldatot, mártsa bele a vízcsapot, majd kösse át, hogy az oldat kifejtse hatását.  A mosdókagylót  tisztítsa víz és ecet 1 : 1 arányú keverékével. Ugyanígy a mosdó külső részét is,  melyről gyakran elfeledkezünk. A lefolyóba  öntsön szódabikarbóna és ecet keverékét, majd öblítse le forró vízzel.   

Szisztematikus rendtartás a fürdőszobában

Tartson be néhány alapvető tanácsot, hogy fürdőszobája minél hosszabb ideig ragyogó tiszta lehessen. A ventilátor használata és a következő intézkedések segíthetnek abban, hogy fürdőszobájában ne telepedjen meg a penész.

 • Hosszabb fürdőszobai tartózkodás után mindig kapcsolja be a szellőzést. Így valamivel kisebb esélye lesz a penésznek és a piszoknak.
 • Minden egyes zuhanyozás után távolítsa el a zuhanyozóból a felesleges vízet – kiválóan alkalmas erre egy ablaktörlő, mellyel könnyedén lehúzhatja az üvegfalon maradt nedvességet.
 • Használja gyakrabban a vécékefét, még akkor is nyugodtan súrolja meg a WC-kagylót, ha az tisztának tűnik.
 • Végül, de nem utolsósorban fogmosás után a mosdóban mindig alaposan öblítse le a fogkrémfoltokat.  

Forrás: realsimple.com, cleanandscentsible.com, wikihow.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása