Baba Óvodás A gyermekek motoros képességeinek fejlesztése

A gyermek mozgáskészségét már kiskorától fejleszteni kell. Konkrétan a finommotoros és a nagymotoros készségekről van szó.  A finommotoros készségek az ujjak és a kéz koordinációjával függnek össze, mely alapvető fontosságú ahhoz, hogy a gyermek elsajátíthassa az írást, rajzolást, nyírást, vagy például a cipőfűző megkötését.  A nagymotoros készségek az izomcsoportok mozgását jelentik, melyek a járást, futást, ugrálást, vagy a biciklizést biztosítják.  

A nagymotoros fejlődés már a csecsemőkorban elkezdődik és a gyermek elsajátított készségeit még az óvodáskorban ajánlatos megszilárdítani. Számtalan e célt szolgáló mozgásjáték létezik, melyek szórakoztatják és egyben fejlesztik a gyermek ügyességét, mozgáskoordinációját és egészében véve testének nagymozgását-

A padló a láva

Az egészen egyszerű játékban a gyerekek nagyon jól szórakoznak. Ehhez elég néhány A4 méretű színes papírlap, melyeket a szoba padlójára ragaszt. Jelentse ki, hogy mostantól a padló a forró láva, s ezért senki sem léphet rá. A gyerekek, csak a színes papírra lépve mozoghatnak a szobában.

Pókháló

Csemetéit is vonja be az előkészületekbe. Az ajtónyílásba ragasszon fel  egy ragasztószalagot, mint egy pókhálót.  Amíg Ön ragaszt, adjon a gyerekeknek régi úgságokat. Nekik minden papírlapot golyóvá kell összegyűrni, amikkel aztán el kell találniuk a pókhálót. 

Iszapdobálás a céltáblába

Ennél a játéknál gyermekei garantáltan piszkosak lesznek, de annál jobban szórakoznak majd. Adjon nekik egy vödröt és kérje meg őket, hogy rakják tele agyaggal. Ezután keverjen a vödörben levő agyaghoz vizet úgy, hogy a képződött iszapból golyócskákat lehessen gyúrni.  Krétával rajzoljon a járdára egy céltáblát, az egyes körökbe beírhatja a pontszámokat is. A gyerekek feladata a céltábla eltalálása az iszappal.

Kosárlabda újsággal

Kicsik és nagyok számára egyaránt egyszerű és kedvelt időtöltés.  Otthon mindig tömérdek régi újság, vagy éppen Tesco szórólap található. A gyerekek különféle nagyságú  "labdákat" készíthetnek és kipróbálhatják a távolba dobást különböző távolságokra, játszhatnak egyedül, vagy versenyezhetnek testvéreikkel. A kosár labdával történő eltalálása egy kis gyakorlatot igényel, s lehet, hogy Önt is igénybe veszi. Gyermekeinek egyben elmagyarázhat valamit a hulladékok újrahasznosításáról és minimalizálásáról.

Ugróiskola

A bevált klasszikus játéknak több változata is lehet. A krétán és járdán kívül használhat festőszalagot is, mellyel otthon a padlóra egy bábu alakját ragasztja. A bábu és részeinek (a számozott mezők) nagysága legyen arányos a gyermek korával és lábának méretével. A gyermek feladata féllábon, illetve páros lábon átugrálni a bábun a számok sorrendjében (a 8 mezős bábunál a 4. – 5. mező a hasa, a 7. – 8. mező a feje) mégpedig belépés nélkül. A feladatot minden kör előtt a startvonalról eldobott kő, vagy más kisebb tárgy bedobásával lehet nehezíteni a bábun levő fokozatosan emelkedő számokra (és mezőkre). Az adott körben a követ a foglalt mező érintése nélkül kell átugrania.

Útvesztő

A talajon levő útvesztő kialakításához jól jöhet egy festőszalag, melyen át a gyereknek meg kell találnia az utat. A gyereket az út végén egy kis ajándék is várhatja.

Elveszett részecskék keresése

A gyerekek ebben a játékban a kirakójáték részecskéire fognak vadászni – keresni, melyeket Ön a ház, vagy a lakás területén dug el. Erre a célra a könnyebb keresés miatt megfelelnek egy nagyobb kirakós játék alkatrészei.

 A gyermek képzelőerejét is fejlesztheti.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása