Tippek és tanácsok A hal csontok nélkül: A halat egyetlen mozdulattal kicsontozhatja!

A hal már mintegy 700 éve hagyományos karácsonyi ételnek számít. A halhús az egyetlen, amit a böjti időszakban fogyasztani lehet és mivel az adventi böjt a karácsonnyal ér véget, a katolikusok más húst nem fogyaszthattak. Ez a hagyomány a mai napig fennmaradt a nem katolikus családokban is. A karácsony jellegzetes halételei a ponty, a tőkehal filé, de manapság a lazac is igen népszerű.  


Halat legalább heti két alkalommal kellene fogyasztanunk. Európában az évente egy főre eső halfogyasztás átlagosan 23 kg, de mi mélyen az említett átlag alatt vagyunk.

Egészségügyi szempontból viszont ajánlatos legalább  kétszer hetente minimum 120 g hal fogyasztása. A halak és egyéb tengeri élőlények az egyik legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak, mivel olyan esszenciális omega-3-zsírsavakat tartalmaznak, melyeket szervezetünk nem képes előállítani. Úgyszintén sok, a csontoknak fontos D-vitamint, a B-vitamincsoport vitaminjait és további egészségre hasznos anyagokat  tartalmaznak.


Miért egészségesek az omega-3 zsírsavak?

Azon kívül, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a „rossz“ LDL koleszterint szintjét és növelik a „jó“ HDL koleszterin szinjét, egészségi szempontból fontosak azért is, mert:

 • erősítik az immunrendszert,
 • regenerálják az ereket és csökkentik a vérrögök kialakulásának kockázatát, így megelőzik az infarktus és az agyvérzés veszélyét,
 • élénkítik az anyagcserét,
 • jót tesznek a szívnek, az agynak, a szem ideghártyájának,
 • elősegítik a bőrbetegségek gyógyulását,
 • segítenek a lelki egyensúly megtartásában,
 • pozitív hatással vannak a magzat agyfejlődésére,
 • javítják az emlékezőkészséget és a koncentrációt


Hal csont nélkül

Legelterjedtebb hal nálunk a ponty, a népszerűségi lista élén viszont a tőkehal, ill. a filé és a lazas áll. A ponty gyakori fogyasztásától főleg a kemény és szúrós csontok riasztanak el, melyek miatt a húst nagyon figyelmesen és óvatosan kell enni, nehogy megakadjon torkunkon. Ráadásul a húsa sokszor átveszi az iszap illatát, melytől a halak akkor szabadulnak meg, amikor kifogják őket a halastóból és áttelepítik őket egy tiszta hideg vizű haltárolóba.  A ponty itt minden ételmaradéktól megszabadul és veszít súlyából, ennek következtében a húsa szilárdabb lesz és kevésbé zsíros, mellékízek nélkül. A csukában is sok csont található. Húsa viszont annyira ízletes, hogy megéri a fáradságos és óvatos evést.

Ha attól tart, hogy torkán megakad a csont, nyugodtan egyen tőkehal filét, vagy lazacot, esetleg tokhalat. Többféle olyan halból választhat, melyek csontjai könnyen eltávolíthatóak:


Aggodalom nélkül eheti a lazacot, a tonhalat, az atlanti ördöghalat, az atlanti  halibutot vagy az aranydurbincsot.


Általánosságban érvényes, hogy az édesvízi halakban több a csont, mint a tengeri halakban.

 

Hogyan távolítsuk el a halcsontokat?

A pontyot leggyakrabban patkó alakú szeletekben készítik el. Állítólag azért, hogy szerencsét hozzon, de leghamarább sok vesződséggel jár majd a csontok eltávolítása a patkóból, rosszabb esetben a nyakból, mivel a patkószeletek vágásakor a húsban csonttöredékek maradnak. Ajánlatos ezért filézett halat vásárolni, vagy egy egész halat és ezt otthon kicsontozni. Ehhez elég egy kis kézügyesség és egy éles kés. Először a kés tompa részével távolítsa el a halpikkelyeket. Vágja le a halfejet és a mellső uszony alatt vágja be a halat, és vágja fel a gerinc mentén a farokig.  Haladjon a gerinc mentén, hogy ne veszítsen sok húst. Fokozatosan vágja le egészen végig a bordák körüli húst. Az így kapott filét a bőrös oldalára fordítva tegye a deszkára, ujjával simítsa végig és ahol csont maradt,  csiptetővel húzza ki. Mindez nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.

 

Milyen halat vásároljunk – fagyasztottat, frisset, vagy hűtöttet?

A fagyasztott és hűtött halakat egész év folyamán megtalálhatja a boltokban. A fagyasztott halak olcsóbbak, vásárláskor azonban figyeljen a tiszta tömegre és a glazúrvastagság adataira. Minél magasabb a glazúrvastagság és kisebb a tiszta súly, annál kevesebb hús van a csomagolásban. A glazúr a halhúst védi a fagyasztás általi kiszáradással szemben. Előnyösebb filét  vásárolni, mint egész halat. A fagyasztott halat hűtőben, vagy hideg vízben olvassza ki, és még addig dolgozza fel, amíg még nem olvadt ki teljesen.


Megszabadulhat a halszagtól, ha a halat éjszakára tejbe áztatja.


A kövér halak nem ártanak alakunknak

Úgy gondolja, hogy a halhús csak sovány és annyit ehet belőle, amennyit csak megkíván? Tévedés! A halak között is akad olyan, melyek több zsírt tartalmaznak. Nem kell azonban félnie, sőt - ellenkezőleg. A halzsírban nagyon sok vitamin oldódik, s ebben van a már említett omega-3 zsírsav is.

A sovány halak 100 g-jában max. 2 g zsírtartalom van, ilyen az :

 • alaszkai tőkehal
 • süllő
 • csuka
 • tilápia
 • compóhal
 • lepényhal


A pisztráng, tonhal, cápa, harcsa és a ponty 100 g húsában maximálisan 10 g zsír van.

Több, mint 10 g zsír van a lazac, makréla, angolna és a hering húsában.


Melyik hal a legízletesebb?

Egyértelműen az a hal a legízletesebb, amelyik Önnek ízlik. Népszerű a rózsaszínű húsú, csont nélküli  lazac, mely több zsírt tartalmaz, s ennek köszönhetően húsa szaftos. Könnyen összetéveszthető a külsőleg és ízre is hasonló tengeri pisztránggal.  Mindkettőben azonban sok B6 és B 12 vitamin található.

Roston sült pisztráng


A ponty húsa igen sok fehérjét tartalmaz, ami az izomtömeg növelését segíti, a hering  vérszegénység esetében megfelelő.

A hal csontok nélkül: A halat egyetlen mozdulattal kicsontozhatja!

A tőkehelat nemcsak filézett formában élvezheti, hanem az olajban konzervált máját is. A szardínia vagy sprotnit /sprattus sprattus/ halakat leginkább konzervált formában fogyasztjuk.

A tonhalból steaket készíthet, de a konzerv tonhalat salátákba, vagy halkrémekbe is használhatja. Tudta, hogy a várandós nőknek nem ajánlott a tonhal fogyasztása.?

Forrás: Vaha.sk, aktuality.sk, cz-ryby.cz, stobklub.cz, abecedazdravi.cz, zuzanasafarova.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása