Baba Totyogó A kisgyermek első szavai

Az első szó kimondása a legizgalmasabb pillanat - érdemes feljegyezni a babanaplóba! Általában a kicsi első születésnapja körül következik be, de ne essen pánikba, ha a kisgyermek nem szólal meg pontosan a születésnapján.

A beszéd szakaszai

12-15 hónapos korban a kisgyermek:

  • Kimondja az első szót, ez gyakran a “mama” vagy “dada”.
  • Felismeri a saját nevét, de még nem tudja kimondani.
  • ‘Felkiált’ amikor elmegy mellette.
  • Dallamos hangokat hallat, amikor ismerős zenét hall.
  • Megpróbál önnel együtt énekelni.

16-18 hónapos korban a kisgyermek:

  • Hat-hét kulcsszót gyakran használ.
  • Képes odafigyelni az utasításokra és a kérésnek megfelelően cselekszik (amikor együttműködő hangulatban van!).
  • A beszédet és a gesztusokat kombinálja, hogy kifejezze, mit szeretne.
  • Elkezdi megtanulni a testrészek neveit.
  • Szereti az éneket és rigmusokat.

Baba beszéd

A legtöbb anyuka ösztönösen ’baba beszédet’ használ, amikor a kicsivel kommunikál – ez lágyabb, hangsúlyosabb, magasabb hangzású beszéd (olyasmi, amit felnőttként sohasem gondolt volna, hogy használni fog), és olyan speciális babaszavakat tartalmaz, amelyek például a kutya hangját utánozzák, mint a "vaú-vaú". Ha ezeket a babának mondogatja, hozzásegítheti őt a korai nyelvi fejlődéshez.

Amikor a kicsi 12 -18 hónapos, érdemes elkezdeni rendes szavakat használni, ez jobb alapot biztosít a később gyorsan fejlődő nyelvi készségekhez.

Mesélés

Olvasás a kicsinek fontos lehetőség, mivel azt fogja megtanulni belőle, hogy a szavak igazán kellemes dolgok. A kicsi örömmel figyeli majd az arcát, hallgatja a hangját, amikor olvas neki, vagyis olyan sok arckifejezést használjon mesélés közben, amennyit csak tud. Valószínűleg megpróbál majd ’bekapcsolódni’, ahogy a mesét olvassa. Amikor együtt olvasnak egy könyvet, hozzásegíti a kicsit, hogy figyelmét összpontosítsa (pár percig legalább!), ami a koncentráció fejlődéséhez lesz hasznos.

Jó ötlet, ha időnként abbahagyja a mesélést, megbeszélik a történetet és a képeket, ettől könnyebben megérti, mire való az olvasás. A mesélés ráadásul kiváló alkalom, egy kis barátkozásra, összebújásra.

Legfontosabb tippek a beszéd ösztönzésére

Csevegés A kicsi természetes módon tanulja a nyelvet hallás után, úgyhogy beszéljen minden nap - ha lehet közvetlenül hozzá intézve!
Éneklés Ösztönözze a kicsit, hogy együtt énekeljenek dalokat és cselekvési rímeket - imádni fogja, ahogy megtanulják a cselekedeteket a gyermek mondókában, mint a Kis teáskanna vagyok, vagy az Ici-pici pók.
Értelmezés Amikor a kicsi mozdulatokat tesz a hűtőszekrény irányába, mert inni szeretne, öntse a kívánságot szavakba, például: "Azt hiszem, gyümölcslevet szeretnél".
Olvasás Bújjanak össze mesemondáshoz – ha lehet, minden nap.
Játszanak játékot Fejlessze a kicsi figyelmét oly módon, hogy megnevez egyszerű tárgyakat és kéri a kicsit, mutassa meg, hol van. Készüljön rá, hogy segítséget tudjon adni, ha kell.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása