Egészséges életmód Egészség A kiütések a betegség jelei: Ismerje fel időben a tüneteket!

Egy lázas kiütéses megbetegedéshez elég egy barát ártalmatlan köhintése is. A kiütések sokat mondhatnak arról, hogy gyermeke milyen betegséget hozott  haza.

Kéz-láb-száj szindróma

A kiütések a betegség jelei: Ismerje fel időben a tüneteket!

A testrészekről elnevezett betegség a kiütések megjelenésének helyét jelzi és a piszkoz kéz betegségének is nevezik.  Ez indokolt, mivel leggyakrabban a gyerekeknél fordul elő és a nem alapos kézmosás miatt jut a szervezetbe. A kéz-láb-száj szindróma gyorsan terjed, leginkább nyáron és ősszel a gyermekközösségekben okozhat kisebb járványokat. A felnőtteket is érintheti. Ez a betegség könnyen összetéveszthető más kiütéses betegségekkel, melyek influenzával kezdődnek.

A kéz-láb-száj szindróma tünetei

A betegség megjelenésekor a gyerek belázasodik, gyenge, erőtlen és rossz a közérzete. A tünetek influenzára emlékeztetnek. Néhány nap után megjelennek a szájában a kiütések, melyek miatt a gyereknek nem ízlik az étel. Később a kézen és a lábon is megjelennek a kiütések. A kézen és a lábon masszívan megjelenő kiütések előidézhetik a körmök leválását is. Súlyosabb esetekben agyhártyagyulladás is bekövetkezhet.  

A kéz-láb-száj szindróma kezelése

A gyógyulás időtartama egy hét – tíz nap. Viszketés ellen antihisztaminikum, a 38 °C feletti lázat lázcsillapítóval lehet enyhíteni. Ügyeljen arra, hogy gyermeke sok folyadékot igyon, mert bekövetkezhet a dehidratáció. Adjon neki több vitamint, főzzön könnyű pépes ételeket és ne tartózkodjanak a napon.

Mikor mehet a gyermek újra a közösségbe?

A beteg gyermekkel maradjon otthon, mert a betegség nagyon könnyen megfertőzhet másokat. Készüljön fel egy héttől 10 napig terjedő betegápolásra.  

A kéz-láb-száj szindróma megelőzése

A betegség megelőzésében nagyon fontos az alapos kézmosás minden WC használat után, hazaérkezés után, evés előtt, az ételek elkészítése előtt és a baba pelenkázása után. Azokat a gyerekeket, akiknél már megmutatkozott a betegség, nem szabad közösségbe küldeni. 

Kanyaró

A kiütések a betegség jelei: Ismerje fel időben a tüneteket!

A kanyaró súlyos gyermekbetegség, mely átmehet tüdőgyulladásba, hörghurutba, idegrendszeri gyulladásba és nagyon súlyos esetekben halált is okozhat. A rendkívül fertőző vírus köhögéssel és tüsszentéssel terjed, de beszélgetéssel is.

A kanyaró tünetei

A kanyaró lefolyása két stádiumban történik.

Az influenzához, illetve más szokványos vírusos betegséghez hasonló tünetek a fertőzés utáni 8-10 nap után jelennek meg a gyermeknél  – gyengeség, nyugtalanság, hasfájás, láz. Emellett megjelenik a nátha, ugató köhögés és lepedéket alkotó fehéres-pirosas foltok a szájüregben. A szemek könnyeznek. Három-négy nap után a láz csökken. Ezután következik a második stádium, amikor kiütések jelennek meg a fülek mögött, az arcon a nyakon, s fokozatosan az egész testen, majd a láz ismét felszökik. Amikor a kiütések már a lábfejen is megjelennek, a láz elmúlik. A tünetek fokozatosan eltűnnek és a bőr hámlani kezd.

A kanyaró kezelése

A kanyaró kezelése ágynyugalmat igényel elsötétített helyiségben. Akinek már volt kanyarója, ellenálló marad a betegséggel szemben. A kanyaró ellen létezik védőoltás.

Mikor mehet a gyermek közösségbe?

Az iskolába, vagy óvodába csak akkor mehet vissza a gyermek, ha már teljesen tünetmentes.

A kanyaró megelőzése

A kanyarót védőoltással lehet megelőzni. Azoknak a gyerekenek, akik nem kaptak védőoltást, kerülniük kellene a kanyarós betegeket.  

Bárányhimlő

A kiütések a betegség jelei: Ismerje fel időben a tüneteket!

A nagyon ragályos bárányhimlőt az emberre is veszélyes herpeszvírus okozza. Leginkább óvodás- és kisiskoláskorban fordul elő. Nagyobb komplikációkat okoz, ha az ember minél idősebb korban kapja el a betegséget. A bárányhimlő a terhes nők esetében kétszeresen is veszélyes – az anyára és a fejlődő magzatra is. A bárányhimlő lefolyása és a gyógyulás után a szervezetben ott marad az alvó vírus, mely később aktivizálódhat és övsömör formájában nyilvánulhat meg. 

A bárányhimlő tünetei

A fertőzés után nagyjából két héttel láz kíséretében jelennek meg az arcon és a hajban az apró kis foltok, melyek vizenyős, viszkető hólyagokká fejlődnek.  Ezek elfakadnak és beszáradnak.  Ez a folyamat minden kiütés esetében négy napos, a beszáradt pörkök egy, illetve három hét alatt válnak le. A hólyagok száma akár ötszáz is lehet.   

A bárányhimlő kezelése

A bárányhimlő nem igényel speciális kezelést. Amíg a gyerek lázas, ágyban van a helye, ezután már nem akar majd feküdni. Ennek ellenére nyugalomra van szüksége. Fontos az elegendő folyadék- és vitaminbevitel. Az étrend legyen kímélő, húsmentes, kevés sóval és fűszerrel.

Az első két napban ne fürdesse a gyermeket, azután is csak egy rövid kálium-hipermanganátos, bojtorján-, kamilla-, bazsalikomfürdő és szappanozás nélküli zuhany legyen. A törülközésnél vigyázni kell, nehogy lekaparja a hólyagokat, mert sebhely maradhat utána.  Viszketés ellen a patikában kérjen hatékony készítményt, bár a legújabb módszerek szerint a hólyagokat nem tanácsos bármivel is kenni.

Mikor mehet a gyermek közösségbe?

Mivel a bárányhimlő nagyon ragályos betegség, a gyermeknek a betegség egész ideje alatt elkülönítve otthon kell maradnia. A gyógyulás időtartama kettő-három hét. Csak az orvos ajánlása után mehet vissza újra az óvodába, illetve az iskolába.  

A bárányhimlő megelőzése

A bárányhimlőt védőoltással lehet megelőzni. Akit egyszer megfertőzött a bárányhimlő, egész életében ellenálló marad a betegséggel szemben.

Háromnapos láz

A kiütések a betegség jelei: Ismerje fel időben a tüneteket!

A háromnapos láz, vagyis a roseola leggyakrabban a  6 hónapos és a két éves kor közötti gyerekeket érinti.  Okozója egy herpeszvírus, mely cseppfertőzéssel terjed, tehát elég egy tüsszentés, vagy egy köhögés. A roseola leginkább tavasszal fordul elő.

A háromnapos láz tünetei

A fertőzés után kb. 10 nappal a gyermek hirtelen belázasodik, mely 3 napig, vagy egy hétig tarthat. Amikor  lemegy a láz, a törzsön kiütések jelennek meg, melyek az egész testen elterjednek. Nyomásra a kiütés elfehéredik. Előfordulhat, hogy a gyermek nyirokmirigyei is megduzzadhatnak és köhöghet.

A háromnapos láz kezelése

E betegségre nincs gyógyszer. A háromnapos láz kezelésekor fontos a láz csillapítása gyógyszerrrel, borogatásokkal, langyos zuhannyal és a dehidratáció elkerülése miatt a rendszeres folyadékbevitel.  

Mikor mehet a gyermek közösségbe?

A láz, a kiütések és a köhögés megszűnése után.

A háromnapos láz megelőzése

A háromnapos láz elkerülhető, ha a gyermek nem fog érintkezni a beteg gyerekekkel.

Skarlát

A kiütések a betegség jelei: Ismerje fel időben a tüneteket!

A skarlátot olyan baktériumok okozzák, melyek a tárgyakon akár hónapokig is képesek a túlélésre. Leggyakrabban azonban a skarlát cseppfertőzéssel terjed.

A skarlát tünetei

Megközelítőleg három nappal a fertőzés után a gyermeknek torokgyulladásra emlékeztető tünetei lehetnek. Fáj a torka, duzzadt a nyelőcsöve és a mandulái. Amikor azonban a fertőzés nem a légutakon át, hanem a bőrön át jutott a szervezetbe, akkor ezek a tünetek nincsenek jelen. A nyirokmirigyek duzzadtak és fájdalmasak, a szájüregben kiütések, a nyelven fehér lepedék jelenik meg. Ez a lepedék néhány nap alatt eltűnik, és a nyelvet apró, málnaszínű  kiütések lepik el. A nyakon, mellkason, alhason  és a belső combon, a hónaljban nem viszkető kiütések jelennek meg. A bőr hámlik.

A skarlát kezelése

A bakteriális fertőzést antibiotikumokkal lehet kezelni.  Ezzel egyidejűleg adjon a gyermeknek probiotikumot is. A lázat  lázscsillapítókkal enyhítse. A gyermeknek feküdnie kell és sok folyadékot kell innia. A gyógyulás után ajánlott a vizelet kivizsgálása a baktériumos húgyúti fertőzés kizárása miatt. 

Mikor mehet a gyermek közösségbe?

A skarlátból való gyógyulás után, ill. az antibiotikum beszedése után ajánlatos még egy hétig otthon maradni a tökéletes felépülés miatt.

A skarlát megelőzése

A skarlát megelőzhető a beteg emberek elkerülésével, saját edények használatával és a higiéniai szabályok betartásával.

Milyen betegségek fenyegetik a gyerekeket a homokozóban?

Ötödik betegség

Ez a betegség is bőrkiütésekkel mutatkozik meg. Okozója egy vírus, mely különösen a terhes nőket és a gyenge immunrendszerű embereket veszélyezteti. Míg az előző betegségek  főleg a kisebb gyerekeket támadják meg, az ötödik betegség a 15 éves tiniket sem kerüli el.

Az ötödik betegség tünetei

Előfordulhat, hogy a tünetek csak 3 héttel a fertőzés után jelennek meg. A beteg viszont már a tünetek megjelenése előtt fertőz. Ezek a tünetek a gyerekeknél kevésbé, a felnőtteknél gyakrabban mutatkoznak meg gyengeség, ízületi fájdalmak, láz formájában, de a legmegbízhatóbb tünet a kiütés. A gyermekeknél 10 éves korig először az arcon piros folt jelenik meg, majd innen terjednek a kiütések az egész testre. A kiütések nagyjából 5 – 10 nap után tűnnek el. Amint megjelennek a kiütések, a gyermek már nem fertőz.

Az ötödik betegség kezelése

Az ötödik betegséget úgy kezeljük, mint a többi vírusos betegséget. A betegnek ágynyugalomra, elegendő folyadékra és kímélő étrendre van szüksége. A lázat  lázcsillapítókkal enyhítse.

Mikor mehet a gyermek közösségbe?

Amikor a kiütések megjelennek, a gyermek már nem fertőz. Gyerekek közé viszont csak akkor mehet, ha a kiütések már elmúltak.

Az ötödik betegség megelőzése

Az alapvető higiénia betartásával csökken a betegség kockázata. 

Természetes módon erősítse a gyermek immunrendszerét!

Forrás: wikipedia.sk, wikipedia.org, detskechoroby.rodinka.sk, solen.sk, kidshealth.org, primar.sme.sk, choredieta.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása