Tippek és tanácsok A legjobb mézeskalácsok: 7 karácsonyi mézeskalács recept

A mézeskalács ugyanúgy a karácsony elválaszthatatlan része, mint a karácsonyfa. Hozzájárul a megismételhetetlen ünnepi légkörhöz és fantasztikus lehetőséget ad arra, hogy az egész családot bevonja a karácsonyi készülődésbe. Válasszon egyet mézeskalács receptjeinkből  és vonja be a család többi tagját is az elkészítésébe és a díszítésébe. Kapcsolja be a karácsonyi dalokat, főzzenek puncsot – a gyerekeknek alkoholmenteset és élvezze az együtt töltött ritka perceket.

A legfinomabb mézeskalácsok

A finom mézeskalács titka a fűszerekben és a tészta pihentetésében rejlik. A mézeskalács tésztájába  használjon mézeskalács fűszerkeveréket. Ezt otthon is elkészítheti darált fűszerekből:

A mézeskalács tésztáját készítse el este, csomagolja élelmiszerfóliába és pihentesse hideg helyen legalább egy éjszakán át. A hűtőben viszont akár egy hétig is eláll. A mézeskalács tésztát kb. fél milliméter vastagra nyújtsa ki és tetszés szerinti formákkal szaggassa ki. Süsse kb. 8 – 10 percig  180 °C-on aranysárgára.

Mézeskalács máz

A mézeskalácsot még sütés előtt díszítheti egy darab dióval, vagy pedig díszítheti mázzal. A mézeskalács mázat elkészítheti egyszerűen úgy, hogy a porcukorral felvert tojásfehérjét egy pici citromlével ízesíti. A kemény habot  tegye egy nyomózsákba, vagy egy műanyag zacskóba, melnyek sarkát levágta és kezdődhet a díszítés. A maradék mázat tegye egy pohárba, zárja le és később felhasználhatja akár az újévi sütemények díszítéséhez is.  

Egyszerű mézeskalács mérés nélkül

Mérleg helyett vegye elő a bögrét, kanalat, tálat és fazekat. A fazékban olvasszon fel 2 – 3 kanál zsírt és 2 kanál mézet. Adjon hozzá egy bögre 1 tojást, porcukrot, 2 és fél bögre sima lisztet, 1 kiskanál darált fahéjat,  

1 kiskanál mézeskalács fűszerkeveréket és 1 kiskanál sütőport. Miután  a tészta egy éjszakát pihent a hűtőben, másnap süsse meg a mézeskalácsokat  200 °C-on 20 percig.

Mézeskalács tönkölybúza lisztből

Étrendjében nincs helye az egyszerű hagyományos lisztnek? Szó sincs arról, hogy le kellene mondania  a mézeskalácsról – süssön  tönkölybúza lisztből! A  tönkölybúza liszt kissé tömörebb, mint az egyszerű liszt, ezért igényesebb vele a munka, mert a tészta gyúrása és nyújtása nagyobb erőkifejtést kíván. Ez az a pillanat, amikor a mézeskalács sütésében megcsillogtathatja ügyességét a család erősebb férfitagja.  

Egy tálba tegyen 400 g tönkölybúza lisztet, 125 g vajat, 2 tojást, 1 kiskanál sütőport, 1 kiskanál fahéjat, 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeveréket és 150 g mézet. Az összegyúrt tésztát legalább egy napig pihentesse hideg helyen.  Ezután nyújtsa vékonyra, mert a tészta eléggé megdagad. Süsse 180 °C-on kb. 10 percig.


Gluténmentes mézeskalács

Ez a recept jól jön akkor, ha cöliákiában szenved, de akkor is, ha egyszerűen nem tesz jót Önnek a liszt és kerüli a lisztes ételeket.  

A természetes gluténmentes mézeskalácshoz keverjen össze 150 g rizslisztet és 250 g kukoricalisztet, 150 g porcukrot, 70 g növényi zsírt, 2 tojást, 110 g mézet, egy kiskanál szódabikarbónát és egy kiskanál mézeskalács fűszerkeveréket. A kidolgozott tésztát tegye éjszakára a hűtőbe és ezután süsse meg 180 °C-on kb. 10 percig.


A legjobb mézeskalácsok: 7 karácsonyi mézeskalács recept

Puha mézeskalács

Ez a recept kitűnő az olyan háziasszonyoknak, akiknek nem volt idejük hamarább megsütni a mézeskalácsot, hogymegpuhuljon.  Ez a mézeskalács rögtön sütés után puha  és állítólag két hónapig ilyen marad. Ez a puha mézeskalács azonban senkinek sem maradt meg ilyen sokáig– nagyon gyorsan elfogyott.

Hozzávalók:

Mindezekből gyúrjon tésztát és éjszakára tegye a hűtőbe. Másnap szaggassa ki a mézeskalácsokat és 180 °C-on süsse aranysárgára.

Mézeskalács tojás nélkül

Készíthet fantasztikus mézeskalácsot tojás nélkül is. A tésztához keverjen össze negyed kiló sima lisztet, 150 g porcukrot, 100 g mézet egy kanál rumot, egy kanál vizet, csipetnyi sót és két kiskanál mézeskalács fűszerkeveréket.  150 °C-on süsse aranysárgára.

Vegán mézeskalács

A vegán mézeskalács elnevezés igazság szerint nem is helyes, mert mézet még csak nem is látott. Tojás sem kell bele, sem más állati eredetű termék. A vegán mézeskalácshoz  400 g lisztre, fél banánra, 150 g cukorra,  3 kanál növényi szörpre, 70 g kókuszolajra, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverékre, 1 teáskanál sütőporra lesz szüksége. A hagyományos mézeskalácshoz hasonlóan ezt a tésztát is tegye  egy éjszakára a hűtőbe pihentetni, majd nyújtsa ki, szaggassa ki és a szokásos módon süsse meg.  

RAW mézeskalács

A sütés nélkül készített mézeskalácsnak kicsit más íze van, mint a nagymamáink receptje által készítettnek. Megéri azonban megkóstolni őket, mert egészségesek. A RAW mézeskalácshoz mixeljen el 15 db mandulát egy csésze dióval, egy kiskanálnyi fahéjjal, kardamommal, szárított darált gyömbérrel, két  szegfűszeggel és egy kanál kókuszolajjal. Mindezeket alaposan mixelje össze. A tésztát tegye hűtőbe, hogymegdermedjen, majd fólián keresztül nyújtsa ki. Szaggason belőle kisebb alakzatokat, majd ezután még egy órára tegye hidegre.  

Ötlet: Az egyes fűszerek helyett (a fahéjat kivéve) használjon mézeskalács fűszerkeveréket.

Forrás: Toprecepty.cz, varecha.sk, celiakia.sk, dobruchut.azet.sk,

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása