Egészséges életmód Relaxáció A legszebb karácsonyi vásárok itthon és külföldön

Európa egyik legrégebbi adventi vására a bécsi: 1296-ban rendezték meg először. A város piacfelügyelete szerint 2016-ban már 19 különféle ünnepi börzét tartottak az osztrák főváros 23 kerületében.


A bécsi vásárok


A legnagyobb a Városháza mellett található Christkindlmarkt, amely már novemberben megnyitja „kapuit”. Több mint 150 stand várja az érdeklődőket, a statisztikák szerint évente 3 millió ember keresi fel őket. A Városháza előtti téren, a Rathausplatz déli részén 4500 négyzetméteren lehet korcsolyázni, az északi részen pedig körhintázhatunk vagy meglátogathatjuk a hókirálynő kastélyát.


Ha már Bécsben jár, ne hagyja ki a Szent István dómot, ahol november közepétől szintén működik egy színpompás vásár. A közelben található Európa két legforgalmasabb sétáló- és bevásároló utcája, a Graben és a Kärntner Staße számos étteremmel, kávézóval és cukrászdával.


Aki monarchiabeli hangulatra vágyik, metrózzon el a Schönbrunni Kastélyhoz, amely egykoron a Habsburg-család nyári rezidenciája volt. Ez az adventi vásár november 19-től december 26-ig működik, standok és kulturális műsorok a 19-20. század fordulóját idézik.


Az osztrák piacfelügyelet szerint a közel 20 vásárban 973 standot kereshetünk fel, ebből 160 kulináris élvezeteket kínál. A magyar vasúttársaság 13 ezer forintért – a 14 alatti gyerekeknek féláron – kínál menettérti kirándulójegyet Budapestről Bécsbe, amellyel a városi tömegközlekedésen is lehet utazni két napig.


Advent Prágában


A cseh főváros ilyenkor szintén sok embert vonz. Az Óvárosház téren felállítanak egy hatalmas karácsonyfát, a standok kínálatát nézve pedig széltében-hosszában bejárhatjuk a történelmi belvárost. Nemcsak a főtéren, hanem az onnan öt percnyi sétára található Wenceslas téren is felállítják a karácsonyi vásár fabódéit, ahol a sör mellett – vagy helyett – mézlikőrt, grogot kóstolhatunk.


Kisebb börzéket találunk a Köztársaság téren, a várban és a Szent György bazilika mellett. Érdemes ilyenkor is meglátogatni az állandó jelleggel működő prágai piacot is a Havleska utcában. Az erre specializálódott utazási irodák már 33-35 ezer forinttól kínálnak adventi buszos túrákat Csehországba szállással, reggelivel, idegenvezetővel.


Ínyencségek a Vörösmarty téren


Bár még csak tizedannyi turistát vonz, mint a bécsi, a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is egyre népszerűbb: évente 300-400 ezer látogatót vonz. A bécsi vásárhoz hasonlóan a budapesti is korán megnyílik.


A tér központi részén a kulináris élvezeteké a főszerep: 1200 négyzetméteren működnek a meleg konyhás standok, pavilonok. Elsősorban a hagyományos karácsonyi ételeket kóstolhatjuk: sült pisztrángot, halászlevet ehetünk, de sütnek egész malacot is. Idén is kiemelt szerepe van a kézműves édességeknek, csokiknak, bejglinek. A vásár idején 160 kulturális és családi program is várja a közönséget.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!