Egészséges életmód Egészség A méregtelenítés fontos, de nem kellene közben éheznünk

Mi az alapvető különbség?

A méregtelenítés egy olyan folyamat, amely alatt a szervezet tisztul, és távoznak a káros anyagok. A méregtelenítés teljesen természetesen és automatikusan zajlik a szervezetben. A folyamat fő szereplője a máj. A test további méregtelenítő szervei a vese, nyirokrendszer, tüdő, bőr és a belek. A feladatuk kivonni a szervezetből a méreganyagokat és azokaz a káros anyagokat, amelyek belülről és kívülről támadják a szervezetet. A káros anyagok így széklettel, vizelettel, izzadsággal, váladékokkal együtt, illetve a légzés segítségével távoznak a testből.

A tisztítás kulcsa

A méregtelenítés alapelve: könnyíteni az emésztőrendszernek a könnyebb táplálékkal. A bélrendszer tisztítását a nagy mennyiségű rostanyag és bő mennyiségű víz segíti. A méregtelenítés alatt tehát kulcsfontosságú a napi 3-4 liter víz és gyógyteák fogyasztása. Ugyanakkor az ételnek tartalmaznia kell elegendő mennyiségben a zsiradékokat, fehérjéket, ásványanyagokat, színhidrátokat, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni. Szó sincs éhezésről. A méregtelenítés alatt továbbra is eszünk, csak ügyelünk az összetételre. Főleg a húst, füstöltárukat, alkoholt és a tejtermékeket hagyjuk ki.

Mikor nem ajánlatos a tisztítás

A méregtelenítés semmiképpen nem ajánlatos terhes nőknek és szoptatós kismamáknak, gyerekeknek vagy onkológiai betegeknek. A méregtelenítés nem javasolt abban az esetben sem, ha nem vagyunk teljesen egészségesek és esetleg valamilyen fertőző betegségben szenvedünk. Minden esetben tanácsos orvossal konzultálnia az étrend változtatásairól.

A méregtelenítés elején várhatóan méregtelenítési válság is jelentkezik – vagyis az eddigi egészségügyi problémáink nagyobb intenzitásban nyilvánulnak meg. Jelentkezhet a fejfájás, ízületi problémák, nátha, hasmenés stb. Mindig hallgassunk a testünkre, és ha úgy érezzük, hogy a szervezetünk nem bírja a méregtelenítést, egyszerűen hagyjuk abba.

A böjt ne tartson sokáig

Böjt alatt azt az állapotot értjük, amikor a szervezet nem jut semmilyen táplálékhoz, azaz tápanyagokhoz sem. A böjt alatt csak vizet iszunk. Ha a szervezet nem kap energiát, elkezdi a tartalékokat felhasználni. Legelőször azonban az izomtartalékok vannak soron, és csak azután a zsírtartalékok. A böjt ezért teljes mértékben alkalmatlan a fogyásra. A böjt oka a szervezet méregtelenítése lehet. Amíg a szervezet nem jut táplálékhoz, lelassul az emésztés, ez által a megtakarított energiát a szervezet méregtelenítésére használja fel.

A böjt csak abban az esetben kockázatmentes, ha csak 1-3 napig tart. Ha tovább szeretné folytatni, konzultálni kell az orvossal. A böjt következménye a vitaminok és tápanyagok hiánya. Lassan elveszítjük az energiánkat, ingerlékenyek, fáradtak és depressziósak leszünk.

Végezzük kutatást

Mielőtt méregtelenítésbe kezdünk, tanácsos orvoshoz menni és kivizsgáltatnia magunkat. Előbb alaposan értékeljük ki az egészségügyi állapotunkat és konzultájunk a szervezet méregtelenítésének legjobb módjáról.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása