Egészséges életmód Egészség A migrén nem kifogás, hanem civilizációs betegség

A migrént sok esetben egyszerű fejfájásnak gondoljuk. A migrén azonban komoly betegség, melyet nem csak erős fájdalom jellemez, de az egész szervezetre kihatással van.  

A migrénes fejfájás 4 fázisa

Mielőtt a migrén lecsap ránk, a szervezetünkben néhány figyelmeztető jelet tapasztalhatunk meg. Ezeket a tüneteket prodrómának nevezzük. Ez lehet elesettség, depresszió vagy épp ellenkezőleg, eufória, hasmenés, szorulás, édesség utáni vágy stb.

Ezután következik a migrén második fázisa, az ún. aura. Vannak, akik érzékelik ezt a fázist, mások nem is veszik észre. Az aura fázis során vizuális képek láthatók (görbe fekete és fehér vonalak, vagy színes, pislogó fény), és a látás homályossá válik. Az aura bizsergés formájában is jelentkezhet, ami a kezektől halad felfelé, egészen az orrig.  

Amikor eljön a fájdalom fázisa, elkezd fájni a fejünk. A fájdalom ismétlődő és nagyon intenzív. Ez az állapot 2 órán át tarthat, de akár 3 napig is. Ebben a fázisban a beteg érzékeny a fényre, a szagokra, és hányingerrel is társulhat.

Az előzőkben leírt tünetek elmúlásával “csak” a fejfájás marad, ami néha a másnaposság állapotához hasonló érzéssel is párosulhat. Előfordulhat, hogy ez a fázis (postdrom) több napig is eltart.

Az okok ismeretlenek

A migrénes fejfájást kiváltó okokra az orvosok sem tudnak megnyugtató választ adni. Az agy vérellátási problémájáról van szó, de, hogy miért alakul ki, azt nem lehet pontosan tudni. A migrént kiválthatja néhány olyan tényező, mint a stressz, a villogó fény, az alváshiány, bizonyos ételek és szagok. Több olyan kockázati tényező is ismert, melyet nem tudunk befolyásolni, mint például a menstruáció vagy az időjárás.

Hogyan harcoljunk a fájdalommal?

Segíthet a homlokra helyezett hideg borogatás. Ideális esetben válasszuk a sötét szoba nyugalmát, bő mennyiségű folyadékkal felszerelkezve egyszerűen várjuk meg, míg a fájdalom elmúlik.

A migrénes fejfájásra nem javasolt hosszú távon, recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat szedni, mivel a hatásuk csak rövid ideig tart.

Az erősebb migrénes fejfájás az ún. triptán tartalmú készítményekkel csökkenthető, mivel megakadályozzák az agyi erek tágulását, ez által a migrén kialakulását. Ez a gyógymód nem alkalmazható terhes és szoptatós nők esetében.

Ne adjunk esélyt a migrénnek!

Hosszútávon a migrén megelőzhető. Arany szabály az elegendő alvás és az egészséges életmód. Javasolt kerülni a koffein, az alkohol fogyasztását és a dohányzást. Jótékony hatású a rendszeres mozgás, kerülni kell hosszútávú semmitevést.

Hosszú folyamatról van szó, és fontos hamar kideríteni, hogy az esetünkben mi váltja ki az erős fejfájást. Csak ezután dolgozhatunk az okok fokozatos elhárításán.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!