Egészséges életmód Egészséges ételek A növényi fehérjék ereje a hüvelyesekben rejtőzik

Felejtse el a konzerveket

A hüvelyesek az eredetileg zöld színű hüvelyben kifejlődött magok. Az egészségre hasznos anyagokat tartalmaznak, ezért töretlen rendszerességgel kellene megjelennie tányérunkon. Testünket elsősorban folsavval, vassal, kalciummal és káliummal látja el a kedvelt borsó, bab, lecse vagy csicseriborsó. Ne feledkezzünk meg a rostanyagokról, az A és C vitaminokról és a minőségi fehérjékről. A hüvelyesek tökéletesen helyettesítik a húst, ha Ön éppen vegetariánus, vagy nem szereti azt.

A leghatásosabb antioxidánsok

A hüvelyesek oldékony rostanyagot tartalmaznak, melyek számos értékes dolgot adnak az emberi testnek. Védik a szívet, csökkentik a vérben a koleszterin mennyiségét és evés után lassítják a glikémia növekedését.  Ráadásul a  hüvelyesek rendszeres fogyasztása védi az érfalakat. A hüvelyesek több kutatás alapján joggal sorolhatók a leghatásosabb antioxidánsok közé.

Kerülje el a felfúvódást

A hüvelyesek hőkezelése két szempontból is fontos.  Az emésztési kellemetlenségeket az ún. tripszin inhibítor okozza, mely a védi a hüvelyeseket a rovarok ellen. A másik ok a lektintartalom, ezek az anyagok a vörös vérsejtek alvadását okozzák.  A nemkívánatos anyagokat legalább 12 órás vízben való áztatással, majd tiszta vízben történő főzéssel távolíthatja el.  Ez a folyamat lerövidíti a főzés idejét és javul a hüvelyesek emészthetősége. Ha hőkezelés nélkül vagy csíráztatva szeretné fogyasztani, vegyen lencsét vagy mungó babot.

Milyen gyakran fogyasszuk?

A rendszeresség csakugyan fontos.  Legalább kétszer hetente fogyasszon hüvelyeseket.  Egy csésze lencse csaknem 14 g fehérjét tartalmaz, ami két tojás fehérjetartalmának felel meg. Ebben a mennyiségben az állati fehérjék teljes értékű egészséges pótlását szolgálhatják. Könnyen emészthető a vörös lencse, a borsó, de ne kerülje a valamivel nehezebben emészthető babot, zöldbabot vagy csicseriborsót sem, melyből elkészítheti a kedvelt és ízleteses humuszt (csicseriborsó-krém).


Az egészséges fehérjebevitelhez pedig a Hello Tesco is hozzájárul: böngésszen receptjeink között és találja meg az Ön számára legélvezetesebb babos, borsós, lencsés finomságokat!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!