Egészséges életmód Fitt életmód A paprika termesztése: Zsákban is gond nélkül megterem

A paprika termesztésével a kezdő kertészkedők is megbirkóznak. Ügyelnie kell majd a rendszeres öntözésre és a trágyázásra. Sikeresen nevelheti a paprikát egy cserépben is az erkélyen, vagy egy szubsztrátumos zsákban. A kisnövésű paprikafajták akár konyhája, vagy nappalija ablakát is díszíthetik.   

A magról nevelt paprikapalántákat nevelheti az ablakpárkányon

A paprikamagok vetését és saját palántáinak nevelését kezdje februárban és a hónap második harmadáig fejezze be. A magokat szubsztrátumba vesse el és tegye meleg helyre. Amint a növénykék kihajtanak, helyezze át őket világos helyre, erre ideális a nem huzatos déli fekvésű ablakpárkány. A paprikapalántákat betakarhatja fóliával, amikor pedig megerősödtek, ritkítsa ki őket. Két-három hónap múlva a palánták alkalmasak lesznek a kiültetésre.   

A szoktatás a palánták hasznára válik

A paprikapalánták erőssebb gyökeret eresztenek és ellenállóbbak lesznek, ha felkészíti őket a kültéri hőmérsékletre. Akkor érdemes megkezdeni a szoktatást amikor a kültéri hőmérséklet 10 °C fölé emelkedik. Eleinte elég néhány óra a garázsban, az erkélyen, vagy egyéb védett helyen. Fokozatosan növelje ezt az időt, egészen a kiültetésig. 

A paprika kiültetése a kertbe

Az ágyásokba, illetve az erkélyi cserepekbe legjobb a már előre nevelt paprikapalántákat ültetni. Válasszon nekik napos és levegős helyet. Szépen fognak fejlődni ott, ahol azelőtt hüvelyesek, tökök, gyökérzöldségek és kukorica nőtt. Viszont  arra a helyre 3 évig ne ültessen paprikát, ahol azelőtt is paprikát termesztett.

A paprikapalántákat május második felében ültesse ki, azért, hogy ne árthassanak neki az esetleges kései fagyok, vagy az alacsony éjszakai hőmérsékletek. A palántákat egymástól 40 – 60 cm-re ültesse. A gödörbe tegyen egy lapátnyi komposztot, öntse be vízzel és kettesével ültesse el a paprikapalántákat. A növénykéket takarja be elegendő magasságban földdel, nehogy a szél eltörje őket és még egyszer öntözze meg.  

A paprika öntözésének aranyszabálya: 1 növényre  4  liter  

A paprika rendszeres és elegendő öntözést igényel. Száraz időben öntözze a növényeket gyökérhez és gondoljon arra, hogy egy növénynek kb. 4 liter vízre van szüksége. Az öntözővíz legyen állott és hőmérséklete megközelítőleg olyan, mint a talaj hőmérséklete. Célszerű reggel öntözni, így a növény jobban képes hasznosítani a felvett nedvességet. Az elégtelen vízmennyiség kevésbé fejlett, kis terméseket eredményez és azok végeinek beszáradását okozza.

A gombás betegségek elkerülése miatt a paprika öntözésekor ügyeljen arra, hogy levelei ne legyenek nedvesek.

A paprika szereti, ha trágyázzák

Már a talajnak is, melybe a paprikát ülteti,  megfelelő mértékben humuszosnak kellene lennie. A talajba már két héttel a paprika kiültetése előtt tegyen amónium-szulfátot és a vegetációs idő folyamán trágyázzon timsó műtrágyával. A termések megjelenését és érését segíti a a káliumtartalmú műtrágya.

A jobb paprikatermés érdekében tépje le a virágokat

A fiatal növényt kimeríti az első virágok megjelenése, mivel az energiát éppen a virágoknak adja, majd ezt követően a termések képződésére. Az első virágok eltávolítása után a növény megerősödik és később több minőségi termése lesz. A paprikát folymatosan az érés után szedje, ezzel elősegíti az új termések kialakulását. A termést még az első fagyok beállása előtt szedje le.

A paprikának hasznos, ha karóhoz kötjük, a nehéz termések nem törik le és ellenállóbb lesz a széllel szemben.

A paprika betegségei és kártevői

Vegetációs időszaka alatt a paprika többféle betegségnek van kitéve.  

A vírusos betegségek közül megtámadhatja a :

  • bokrosodás, vagyis a paprika „újhitűség“
  • paprikamozaik
  • érszalagosodás

A paprika gyakori, jobbára a leveleket megtámadó gombás betegségei:

  • alternáriás penész
  • fitoftórás rothadás

A paprika jelentős kártevői rendszerint a :

  • levéltetvek
  • molytetvek

A paprika termesztése melegházban és fóliában

A melegházban és fóliában termesztett paprikák korábban hoznak termést. A meleg nem árt nekik, ráadásul védve vannak az esős időben terjedő gombás megbetegedésekkel szemben.  A melegházi és fóliás paprikák elegendő nedvesség biztosítása esetén gazdag termést adnak.  

Paprikát termeszthet az erkélyen és zsákban is

A paradicsomhoz hasonlóan, a paprika is a balkonkertek hálás növénye. A paprika termesztésére szánt elegendő mély edény aljára tegyen kavicsos, keramzitos, vagy polisztirén drenázst, melyen át majd elfolyik a felesleges víz. Helyezzen  erre nem szőtt fóliát és szórjon rá legalább 20 cm-nyi szubsztrátumot, mely alkalmas a paprika termesztésére. Ültesse ki a paprikát és öntözze állott vízzel. Ügyeljen arra, hogy elegendő vizet kapjon, de ne túl sokat, máskülönben a növényt megfullasztja a drenázsrétegben.

A paprika termesztése zsákban

A paprikát akár egy szubsztrátumos zsákban is nevelheti. Egy nagy zsákba tegyen két növényt. A zsák sarkait vágja le, hogy ne álljon benne a víz és a felesleges víz elfolyhasson. Rendszeresen öntözze és trágyázza.

A paprika termesztése: Zsákban is gond nélkül megterem

Termeljen saját paradicsomot is !

Forrás: izahradkar.sk, abczahrada.sk, burpee.com, slo.prosadguru.ru, balconygardenweb.com, urobsisam.zoznam.sk, poctivepotraviny.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása