Tippek és tanácsok A paradicsom tartósítása

A Tescóban az egész év folyamán kapható friss paradicsom, de a szezonérés időszakában a friss paradicsom ízletesebb, sőt, különféle formákban tartósítható is. Befőzéshez mindig tiszta, száraz és sterilizált üvegeket, száraz fedőket használjunk!


Paradicsomlé

A paradicsomot mossa meg, vágja kockákra és tegye egy fazékba. Nagyjából 10 percig párolja, amíg szétfő. Ezután hagyja hűlni és gézen keresztül szűrje át és levét alaposan nyomkodja ki. Ezután 2 literenként adjon a léhez 1 kávéskanál sót, ha nem elég édes, ízesítse cukorral és forralja fel. A befőttes üvegeket melegítse fel, és töltse a paradicsomlevet az üvegekbe. Zárja le, majd 10 percig vízszintes helyzetben, azután pedig függőleges helyzetben hagyja kihűlni.

Mit gondol, melyik az egészségesebb: a paradicsomleves vagy a paradicsomlé?

A paradicsomleves egészségesebb, mint a paradicsomlé?

Pardicsompüré

A paradicsomból a fenti eljárás szerint készítsen paradicsomlevet. Ne sózza meg. A levet középhőmérsékleten főzze, egészen addig, amíg a lé mennyisége a harmadára vagy negyedére csökken. A pürét töltse kisebb befőttes üvegekbe és 100°C-on, 10 percig sterilizálja.


Ketchup paradicsomból

Számtalan ketchup recept létezik. Próbálja ki a következőt:

Szeleteljen fel 3 kg paradicsomot, adjon hozzá 4 szegfűszeget, 10 darab egész fekete borsot, 10 darab szegfűborsot, 3 teáskanál sót és mindezeket főzze pépesre. Gézlapon keresztül passzírozza át, ismét tegye egy fazékba és főzze ketchup sűrűségűre. Ezután adjon hozzá 100 g cukrot és 2 dl ecetet, forralja át és töltse üvegekbe. Sterilizálja 15 percig 85°C-on.

Egészséges port készíthet a paradicsomhéj szárításával

A paradicsomhéjból házilag készített por rugalmassá teszi az ereket

Zöldparadicsom befőtt

Az éretlen paradicsomokat ugyanúgy tartósíthatja, mint az uborkát és készételek mellé tálalhatja, vagy pedig húsos ételek készítéséhez használhatja fel.

A paradicsomokat vágja négybe. Ha készételek mellé szeretné tálalni, tegyen a befőttes üvegekbe néhány hagymakarikát, néhány szegfű- és feketeborsot, babérlevelet, fokhagymagerezdet, kaprot és akár szőlőlevelet is. A paradicsomcikkeket rakja az üvegekbe és öntse fel a 2,5 l vízből, 50 g sóból, 100 g cukorból és  0,5 l ecetből készült lével. 15 percig 75°C-on sterilizálja — vigyázzon, nehogy szétfőjenek a paradicsomok.


Paradicsomlekvár

A paradicsom imádói szerint ez a lekvár ízében a csipkebogyólekvárra emlékeztet. Próbálja ki és hasonlítsa össze!

1 kg hámozott paradicsomhoz tegyen 800 g cukrot, és 2 órára tegye a hűtőbe. Ezután főzzön belőle sűrű lekvárt, adjon hozzá 4 EK citromlevet és forralja tovább rövid ideig. Amikor kellő sűrűségű, töltse üvegekbe és fejjel lefelé fordítva hagyja kihűlni.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása