Egészséges életmód Relaxáció A paradicsom termesztése cserépben: Meleget és vizet igényel

Első látásra úgy tűnhet, hogy az erkélyen nem nehéz paradicsomot termeszteni. Elég elültetni, a megfelelő oldalra helyezni és rendszeresen öntözni.  Csakhogy a paradicsom ültetésének, termesztésének és locsolásának is megvannak a szabályai. Ha ezeket betartja, illatos termést kap jutalmul.  

A paradicsom erkélyen történő termesztésének jónéhány módja létezik. Alapvetően a paradicsom termesztésére alkalmas, megfelelő edényre és erős, egészséges paradicsompalántára lesz szüksége. Legjobb megoldás, ha erre a célra balkonparadicsom fajtát szerez be, mint pl. Aztek, Balkon Star, Tiny Tin vagy a Bajaja. Rengeteg fajta létetik, Ön dönti el, hogy lédús, illatos paradicsomot szeretne-e, vagy szárítani, illetve más módon szeretné-e feldolgozni.

Melyik oldalon helyezzük el a cserepet?
A paradicsom kedveli a napot, a meleget és a levegőt. Ezért csak május közepén tegye ki őket. Olyan helyen érzi jól magát, ahol legalább 6 – 8 órát naponta melegedhet. Ha viszont sokáig éri a közvetlen nap, megéghet és az erős szél is letörheti a szárait, ezért ne tegye északi oladalra és olyan helyre, ahol sokáig éri közvetlenül a nap.  


Miben termesszük a balkonparadicsomot?

Erre a célre nemcsak a nagy cserepek és ládák felelnek meg, hanem az újrahasznosítható nagyméretű edények, vödrök és régi cserepek is.  Sőt, egy vastag műanyag zsákban is termesztheti a paradicsomot. Az újrahasznosított régi edény, vagy műanyag zsák aljába vágjon lyukakat, hogy a felesleges víz el tudjon folyni. A műanyag zsák sarkait is vágja le, a felesleges víz a gyökerek rothadását idézheti elő.  

A paradicsom termesztésre alkalmas balkonláda földje
Hiszi, vagy nem, sikeressége azon is múlik, hogy palántáit milyen talajba ülteti. Semmiképpen se használjon olyan termőföldet, melyben azelőtt virágokat nevelt. Szerezzen be paradicsomtermesztésre alkalmas szubsztrátumot, mely optimális összetételének köszönhetően jól tartja a vizet és a kezdetben szükséges vitaminmennyiségeket is tartalmazza, mely fokozatosan oldódik ki.

Tudje-e, hogy miért egészséges a paradicsomleves?

A paradicsom ültetése cserépbe
Ez egészen egyszerű. A cserépben levő növénykét mártsa vízbe, vagy alaposan öntözze meg, hogy könnyen kiszedhető legyen. Ezután vegye ki. A virágládába tegyen  drenázst, egy kevés szubsztrátumot, helyezze rá a paradicsomot és töltse fel az edényt a maradék földdel. A földet nyomkodja el a növény felé, helyezzen mellé egy karót, melyhez majd később megköti a paradicsomot.  A növényt locsolja meg.
Ötlet: A paradicsom mellé vessen bazsalikomot is, mely kiemeli a paradicsom illatát és ízét.  

A cserepes paradicsom öntözése
A paradicsom igen érzékeny az öntözésre. Nem jó, ha a föld nagyon vizes és átázott, de az sem jó, ha túl száraz. Legjobb, ha a paradicsomot reggel, a gyökerekre öntött állott vízzel locsolja. A locsolásnál ügyeljen arra, hogy a leveleket és a termést ne érje  víz, mert könnyen gombás fertőzés keletkezhet. A földet rendszeresen porhanyósítsa és a gyomokat távolítsa el.

A termés begyűjtése
A paradicsom akkor érett, amikor már könnyen leszakítható. Optimális körülmények között a paradicsom nyártól egészen az első fagyokig  gazdag terméssel jutalmazza a gondoskodást, a beüvegezett balkonokon még tovább is. Ha az érési folyamat leáll, a paradicsomokat szedje le és az ablakpárkányra téve hagyja őket beérni.

Milyen betegségek fenyegetik a paradicsomot és hogyan védjük meg őket?

Forrás: balconygardenweb.com, thespruce.com, hobbyportal.sk, izahradkar.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása