Tippek és tanácsok A paradicsomhéjból házilag készített por rugalmassá teszi az ereket

A paradicsomhéj tele van az erek számára fontos antioxidánssal. Semmiképpen sem tartozik a szemétkosárba, és ha gondot okoz az elfogyasztása, készítsen belőle port.

A paradicsom héja 400 -500-szor több  flavonoidot tartalmaz, mint a belseje. A paradicsomban található flavonoidok tartalmazzák az egészséges erek számára  a legerősebb antioxidánsokat. Ezért fontos szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések és a visszerek megelőzésében.  A paradicsom héja tehát semmiképpen sem tartozik a szemétbe, s ha nem tudja megenni, megoldja ezt a belőle készült por.

Hogyan hámozzuk le a paradicsomot?

A paradicsom hámozásának is létezik néhány módja.  Ennek a leggyorsabb és talán legkényelmesebb módja az, ha a paradicsomot a felszínén keresztben bevágjuk, leforrázzuk, majd jeges vízben hirtelen lehűtjük és éles késsel lehúzzuk a héját. 
A kevésbé leves paradicsomokat vágja félbe és 10 percre tegye a sütőbe sütni.  A héját egy-kettőre kézzel is lehúzhatja.  
A paradicsomokat fagyaszthatja is, ha nem győzi hasznosítani a konyhában. Kiolvasztáskor a héja leválik a belsejétől.  

Készítsen belőle port

Hitetlenül csóválja a fejét, és azt kérdezi, ugyan mire is volna jó a paradicsomhéjból készült por? Meglepi majd az íze és konyhai  hasznosításának lehetőségei. A paradicsom héját hagyja alaposan megszáradni egy pléhen, vagy gyümölcsszárító gépben. Ha nagyobb pelyheket szeretne, darálja le mixerben. Egészen finom paradicsomport készíthet, ha a héjakat kávédarálóban darálja le. Az aromás ízesítőt tárolja száraz pohárban.

Mire használhatjuk fel a paradicsomhéjakat?

A paradicsom friss héját a többi zöldséggel együtt levesekbe használhatja fel. A paradicsomport keverje össze tengeri sóval, ezt felhasználhatja :

  • zöldségek és hús sütésekor,
  • krémek készítéséhez,
  • pizzára, mint kevésbé erőteljes, de érdekes fűszert. A port használhatja főzelékek besűrítéséhez, vagy házi kecsup készítéséhez is.

paradicsomhéj-pelyhek viszont az ínyenc-mennyországba emelik a paradicsomleves ízét. Süsse ki a nagyobb héjakat olajban, és a ropogós, ízletes mini csipszekkel salátákat, vagy tésztaételeket  ízesíthet.   

Tartósítószer nélkül

A paradicsomport nemcsak íze, de sokoldalú felhasználása miatt is megkedveli. A házi fűszer készítésével elkerülheti a tartósítószerek és mesterséges színezékek használatát, melyek némely fűszerkeverék alkotórészei.  

Forrás: tasteofhome.com; brooklynfarmgirl.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása