Tippek és tanácsok A rendezett konyha időt és pénzt takarít meg

Azt mondják, hogy konyhájában a jó gazdasszony még vakon is megtalál mindent, amire szüksége van. A titok a szervezett elrendezésben és a minimalizációban rejlik.  Minél kevesebb nem praktikus dolog van a konyhapulton és a polcokon, annál jobb a konyhában dolgozni. Egy szó, mint száz, elég csak megnézni a tévés szakácsok konyháit. Nem talál ott semmilyen dísztárgyat, csak praktikus eszközöket.

Konyhapult szükségtelen dolgok nélkül

A konyhabútor pultja az Ön munkafelülete. Minél nagyobb, annál kényelmesebben és effektívebben tud dolgozni. Nézze meg és rakjon el róla mindent, ami ugyan szép, de nincs gyakorlati funkciója. Aztán rakjon el mindent, amit csak időnként használ. Mennyi szabad tér!

Kezünk ügyében a kések és fakanalak

A késeket, fakanalakat, forgató- és szedőkanalakat tartsa kéznél.  Lényegtelen, hogy felakasztja vagy elrakja a felső fiókba, a fontos az, hogy lássa, mi hol van. A nagy késtartó állványok, melyeket nem is használ, csak a helyet foglalják a pulton.

Rend a nem látható helyeken is

A szervezett rend a hűtőben és a szekrényekben megkönnyíti a tájékozódást. Azon felül, hogy rögtön látni fogja, hová nyúljon, áttekintése is lesz arról, mi van otthon. Ez egyúttal az első lépés a takarékoskodás felé – nem vásárol feleslegesen olyan dolgot, amiről emlékezetből tudja, hogy már van otthon.  
A rendcsinálás első fázisában dobja ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket és a régen felbontott fűszereket.  A polcokat törölje le.  Az élelmiszereket csoportosítsa, például konzervek, lisztek, rizs és gabonafélék, stb. Ezután így csoportosítva rakja őket a hűtőbe vagy a szekrényekbe. A hűtőben rendezze el a tojásokat, gyümölcsöt, zöldséget, a tej- és hústermékeket. Hasonlóan rendezze el a fagyasztót is.

Jobb áttekintés a dobozokkal és üvegekkel

A műanyag dobozok néhány forintért cserébe megvédik az élelmiszerket a portól, penésztől és a nemkívánatos szagoktól. A fűszerek elrendezésére használjon üvegedényeket, például  akár kis befőttes üvegeket is. Ezáltal jobb áttekintése lesz a dobozos és üveges  élelmiszerek között.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása