Tippek és tanácsok A séfek titkai – ezek nem hiányozhatnak a konyhából

Most mi is sorra veszünk néhányat ezek közül.

Fűszerek és gyógynövények

A laikusok azt gondolhatják, hogy a lejárati dátum az ételízesítőknél nem fontos, hiszen ezek nem romolhatnak meg. Ez igaz, de ennek ellenére nem ajánlott, hogy egy évnél tovább használjunk egy adott fűszert. Amikor a színe megfakul és az illata is gyengül, újat kell vásárolnunk belőle. Az idő elteltével elveszti a minőségét, ami természetesen hatással lesz a megfűszerezett étel minőségére is. Ha szeretnénk a lehető legízletesebbé varázsolni egy fogást, mindig használjunk friss fűszereket! Az ínycsiklandó illatuk és ízük semmivel össze nem hasonlítható.


 Az olló a konyhában is elkél

Konyhai olló a fűszerek levágásához, éles konyhai kés és egy vágódeszka a szeleteléshez, valamint egy turmixgép a friss szószok, öntetek, pesto elkészítéséhez.  

Kombináljuk a tűzhely és a sütő használatát

Ha szeretnénk profi módon elkészíteni egy húsételt, kezdjük el sütni a tűzhelyen, majd tegyük be a sütőbe. A klasszikus recepteknél, mint a sült tarja, mindig kezdjük a hús sütését forró olajon, és forgassuk meg, hogy mindkét oldala kellőképp átsüljön. Ezután öntsük le róla az olajat, dobjuk bele a hagymát és a zöldségeket a serpenyőbe és süssük így tovább. Ha elsajátítjuk ezt a technikát, a hússzelet gyönyörű, aranybarnára pirul, de közben nem szárad ki, megtartja szaftos állagát. A vadhúsok elkészítésénél is kövessük ezt a metodikát, kezdjük a sütéssel és párolással a tűzhelyen, majd tegyük be az ételt a sütőbe.

Mire van szükségünk?

A tarja elkészítéséhez használjunk egy nagyobb, mély serpenyőt, amiben elférnek a zöldségek, valamint könnyedén meg tudjuk forgatni a húst. Győződjünk meg róla, hogy a fogója fémből készült, esetleg levehető, így használható a sütőben. A második fázisban válasszuk egy pároló programot, hogy a szelet ínycsiklandóan szaftos maradjon.

Így készül a tökéletes steak

A tökéletes, szaftos steak elkészítésének egyik titka, hogy a húsnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ha éppen most vettük ki a szeleteket a hűtőből, rakjuk őket egy tálba és hagyjuk, hogy kicsit felmelegedjenek. Ha így járunk el, akkor a húst nem fogja sokkhatás érni amikor a forró serpenyővel találkozik. A húst vágjuk fel egy éles konyhai késsel kisebb de vastag, kb. 2,5 cm-es szeletekre, ezzel elkerüljük a sütés közbeni kiszárításukat. Itassuk fel róla a nedvességet egy konyhai törlőkendővel, mert a serpenyőbe kerülve kicsaphatja a forró cseppeket. Ne fűszerezzük vagy sózzuk a húst a grillezés előtt, csak locsoljuk meg egy kis extraszűz olívaolajjal. Sütés után pihentessük kicsit a steaket szobahőmérsékleten, így még zamatosabbá és ízesebbé válik.


Mire van szükségünk?

Egy fém serpenyő a legjobb választás a steakek elkészítéséhez. Magas hőmérsékleten is bátran használhatjuk, nem fog megsérülni és nem is ragad le benne az étel. A vas az egyik legjobb hővezető anyag, ezért az ebből készült serpenyő rövid idő alatt felmelegszik és meg is tartja a felvett hőt még azután is, hogy kikapcsoltuk a sütőt. Ezen kívül elengedhetetlen egy jó minőségű vágókés is az elkészítéshez.

A francia konyha módszere – mise en place

A franciáknál van egy előszeretettel alkalmazott konyhai folyamat, amit “mise en place”-nek hívnak, ami annyit jelent, hogy “mindennek megvan a maga helye”. A rendszerezésnek és a feladatok sorrendjének fontos szerepe van a főzés során. Elengedhetetlen, hogy a hozzávalókat mindig ugyanazon a helyen tároljuk, valamint folyamatosan el kell mosnunk a használt tányérokat, eszközöket. Még a főzés előtt minden összetevőt készítsünk elő, mossunk meg, vágjunk fel, ha szükséges, és rakjuk bele egy edénybe. Ez megelőzi, hogy eluralkodjon a káosz a konyhában. Legalább két vágódeszkának kell lennie a háztartásunkban, egy a nyers húsoknak, egy pedig minden másnak. Az olyan baktériumok, amelyek a húsban találhatóak, de a hőkezelés hatására elpusztulnak, bekerülhetnek a friss zöldsalátánkba, és komoly gondokat okozhatnak a szervezetünkben. Ha olyan húsokat szeletelünk, amelyeket nem fogunk megsütni vagy megfőzni, azt mindig az erre kijelölt vágódeszkán tegyük.

Több rozsdamentes acél edény különböző méretekben, és legalább két munkalap a szeleteléshez.

A séfek titkai – ezek nem hiányozhatnak a konyhából

Ne dobjuk ki a megmaradt zöldséget

A megmaradt zöldségeket ne dobjuk a kukába: készítsünk komposztot, és tegyük abba! Még jobb, ha alaplevet készítünk belőle, amit később felhasználhatunk szószokhoz és levesekhez, például egy gazdag húsleveshez. A maradékot akár le is fagyaszthatjuk, és így kéznél lesz a következő főzésnél a saját zöldségkeverékünk.

Mire van szükségünk?

Maradék répaszeletek, petrezselyem, hagyma, fokhagyma és más gyökérzöldségek, de akár használhatunk megmaradt brokkolit vagy karfiolt is.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása