Egészséges életmód Relaxáció A színek pszichológiája: Fesse ki a szobát boldogító színekkel

A falak színeit általában nem figyeljük tudatosan. A színek azonban tudat alatt kihatással vannak hangulatunkra és gondolatainkra. Éppen ezért fontos, hogy a harmonikus otthoni környezet létrehozásához átgondoljuk , milyen színeket használjunk.  Ne törődjön a divatirányzatokkal, melyek minden pillanatban változnak, összpontosítson inkább a színek pszichológiájára.


A szobák színei és hatásai

A színeket három alapvető csoportba oszthatjuk: aktív, passzív és semleges színekre. Ezután kiválaszthatja a színeket egyszerűen aszerint, hogy melyik és milyen célt szolgáló szobát szeretne kifesteni. A világos színek a szobát optikailag megnagyobbítják és világosabbá teszik. A sötét színek azonban ellenkezőleg, szofisztikusabbak és a szobában meghittebb és intimebb légkört sugallnak.


Az energikus piros
A szín, mely egy kis adrenalinnal és izgalommal tölti meg. A piros energiát jelent. Ha az ebédlőt vagy a nappalit pirosra festi és vendégeket hív, élénk beszélgetésekre és jó szórakozásra számíthat. A piros ugyanis összeköti az embereket és motiválja őket a beszélgetésre.

A falakon levő piros emeli a vérnyomást, gyorsítja a légzést és a pulzust is. Ezért nem illik a hálószobába. Ellenkezőleg, ha csak este és félhomályban tartózkodik a hálószobában, a kislámpa fényében a piros szín eltompul, kellemes és elegáns.


A boldog sárga
A sárgára festett falak napfényt és boldogságot hoznak lakásába. Válassza az ebédlőbe, konyhába vagy a fürdőszobába. Kiemeli a teret és megtölti energiával.  A kis tereket vagy folyosókat világosabbá teszi és tágítja.

A gyerekek esetében azonban vigyázni kell ezzel a színnel – a gyerekek gyakrabban sírnak és a felnőttek hamarább vesztik el türelmüket a sárga színekben domináló helyiségekben. Bár a sárga a boldogság színe, de ha a sárga falak mellé még sárga bútort is vásárol, koncentrált formában a sárga frusztrációt és haragot idézhet elő.


A nyugtató kék

A kék színt nyugtató hatásúnak tartják. A kéknek köszönhetően csökken a vérnyomása és lassul a pulzusa. Hatásai miatt a  nyugalom színe tehát elsősorban a hálószobába ajánlott, ahol könnyebben tud majd elaludni. A fürdőszobát is nyugodtan festheti kékre.

Amennyiben a nappaliban vagy a konyhával egy helyiséget alkotó ebédlőben szeretné elősegíteni a pihenést, válassza a kék melegebb árnyalatait, akár a türkiszkéket is. A kékre jellemző megnyugtató hatás akkor érvényesül leginkább, amikor a helyiségben a domináns színt képviseli.  A sötétkéknek viszont már más a hatása – szomorú érzéseket kelt.


Az univerzális zöld

Szemeinek gyógyír lesz a zöld szín. Ha egész nap a számítógépet nézi, a falakon levő zöld szín megnyugtatja és jobban pihenteti szemeit. Lakása bármelyik helyiségében választhatja a zöldet, semmit sem ronthat el vele.  

A zöld a relaxálás színe, a konyhát hűti, a nappaliban a kényelmet és az összetartozás érzését támogatja. Próbálja ki nyugodtan a hálószobában, a zöld támogatja a termékenységet. A zöldet a padlózaton is kipróbálhatja, ha éppen annak felújítását tervezi. Úgy érzi majd, mintha a természetben a füvön sétálna.


Az elegáns lila

A sötétlila szín a luxus, elegancia és a kreativitás szimbóluma. Világosabb színárnyalata ugyanolyan nyugtató hatású, mint a kék, tehát a hálószobába megfelelő szín. A gyerekszobában is bátran a használhatja a lilát.Az izgalmas narancssárga

Ha a narancssárga szín mellett dönt, izgalmak és lelkesedések hulláma várja. Ez az energikus szín ideális a tornatermekbe, vagy egyszerűen csak olyan helyiségekbe, ahol szeretné az energiát áramoltatni, vagy ahogy mondják „kiengedni a gőzt“. Az étvágyat is fokozza.

A narancssárga meleg szín, ezért a narancssárgára kifestett helyiségekben szubjektíven valamivel jobban melege lesz.


Univerzális árnyalatok

Minden díszlettervező nagyszerű segítői a semleges színek, mint a szürke, barna, fehér és a fekete. Ezek a más, kifejezőbb színek megfelelő kiegészítői. Minél többet használ ezekből a színekből, annál jobban eléri a nyugtató és tompító érzést. A belső terek mélysége elérhető a fekete használatával.


Színes mennyezet

Szobájának egyhatod részét a mennyezet képezi. Ez a felület leggyakrabban fehér. Itt olyan szabály érvényesül, hogyha a mennyezet világosabb, mint a falak, a helyiség magasabbnak tűnik, és fordítva. Ez azonban nem baj, mert az optikailag alacsonyabb mennyezetek az otthonosság érzését keltik az emberekben.


Gondoljon arra, hogy a színek megválasztása csakis Öntől függ, ezért csak az Önnek is kellemes színeket válasszon. Végülis Ön lesz az, aki majd a legtöbb időt tölti a színes falak között.


Forrás: freshome.com, hgtv.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása