Tippek és tanácsok A tökéletes grillsütő titka

Viszont, ha profi szintre szeretné emelni a tudását, érdemes fontolóra vennie néhány dolgot. Olyan grillsütőt kell találnia, ami passzol a meglévő lehetőségeihez, de ezen kívül is fel kell tennie magának néhány kérdést:

  • A lehető leggyorsabban szeretné elkészíteni az ételeit?
  • Szeretné megtartani az ételek eredeti, füstös ízét és szaftosságát?
  • Van konnektor a sütőnek kijelölt hely környezetében?
  • Van elég helye?

Ha ezeket a kérdéseket megválaszolta magának, könnyebb lesz eldöntenie, hogy elektromos, gáz vagy szenes grillsütőre van szüksége. Vegye figyelembe mindegyik előnyeit és hátrányait, majd ezek alapján hozza meg végleges döntését! Kezdheti is szervezi a saját BBQ buliját!


Mindent az elektromos grillsütőkről!

Ennek a típusnak az előnye az, hogy nagyon praktikus, és csak áram szükséges használatához, viszont őszintén el kell mondanunk, hogy hiányolni fogja a faszén ízét és illatát. További előnyei között szerepel, hogy a sütőfelület gyorsan felmelegszik, és nem szükséges gyújtóanyag a használatához. Az egyetlen dolog, ami elengedhetetlen, az a konnektor. A gyors felmelegedése ellenére a hőfoka a legnagyobb hátránya. Ezzel a típussal nem tud olyan magas hőfokot elérni, mint egy gázzal működő vagy faszenes sütővel. Ha viszont társasházban él ez a legjobb választás, mivel könnyedén használható a teraszon is. Egyszerűbb ételek elkészítéséhez javasoljuk, mint a szárnyashúsok vagy grillezett zöldségek és gyümölcsök. Próbálja ki a grillezett hawaii csirkét vagy grillezett barackos fagylaltot!

Grillezett barack jégkrémmel


Biztonsági szabályok:

  • Helyezze a sütőt stabil és egyenes felszínre!
  • Ne használja kültéren, ha esik az eső!
  • Legyen elővigyázatos, ellenőrizze, hogy a vezeték nem ér-e forró felülethez!
  • Tűz esetén semmilyen esetben sem használjon vizet az oltáshoz!


Kontaktgrill

Ez az elektromos grillsütők legkedveltebb típusa, mivel a húsnak egyszerre grillezheti mindkét oldalát. Próbálja ki a tofusaláta vagy az eredeti olasz caprese panini receptünket! Nagy előnye ennek a típusnak, hogy tárolásához kis hely szükséges (a legkisebbek 20x15 cm, a nagyobbak 40x30 cm méretűek), legtöbbje termosztáttal is rendelkezik, áruk pedig megfizethető tartományban mozog.

Grillezett tofu édes paprikás salátával


Az elektromos grillsütők előnyei és hátrányai

               +             Gyors felmelegedés

               +             Könnyű karbantarthatóság

               +             Kis méret

               +             Könnyű tárolhatóság

               +             Beltéri használhatóság

  • A használatához szükséges elektromos áram
  • Az elkészített ételnek nem lesz füstös íze


Gázzal működő grillsütő

A gázgrill egy teljesen más szint: ezt a típust használják a professzionális séfek is. A gázgrill előnye az elkészített ételek kiváló minősége, elkészülésük rövid ideje, és egyszerű használata. Az elektromos grillekhez hasonlóan ez sem tudja biztosítani a tűzön pattogó fa hangulatát és az ételek füstös ízét, viszont számos előnye is van. Használatához nincsen szükség se fára, se faszénre, sem elektromos áramra, egyetlen propán-bután tartály elég a működtetéséhez. Fontos megemlíteni viszont, hogy teraszon történő, illetve beltéri használatra nem igazán alkalmas.

Az ár szempontjából sokkal magasabb összegre kell számítania, mint a többi típusnál, viszont ez idővel kifizetődik, mivel például maga a gázkeverék olcsóbb, mint a fa vagy a brikett. A használata könnyű, bárki számára gyorsan elsajátítható. De mit ajánlott megfigyelni egy eszközön, mielőtt megvásároljuk?

Ellenőrizze, miből készül a gázrózsa felülete! Manapság divatos a különböző fémfelületek használata erre a célra, mivel jól elosztja a hőt és biztosítja az egyenletes grillezést. Ezeket az alkatrészeket “ízfogó" néven is ismerhetjük. A fémes megoldások mellett létezik lávaköves verzió is, ezek a felhevített lávakövek leadott hőjét használják a sütéshez. Hátránya, hogy a köveket viszonylag gyakran kell cserélni és kellemetlen szagot érezhetünk, még akkor is, ha a legfinomabb pácból cseppen ki a kőre egy kevés. A grillsütő vásárlásakor bizonyosodjon meg arról, hogy a sütő rendelkezik tálcával, ami felfogja a lecseppenő zsiradékot.

Fontos ezeken felül, hogy megfelelő méretű grillsütőt vásároljunk. A kisebb eszközök előnye a kompaktságuk és az áruk. A nagyobb, magasabb árkategóriába tartozó sütőknek több előnyük van, mint a nagyobb sütőfelület, a különböző funkciók, a hőszabályozás, az oldalsó plusz sütőfelületek, a csepptálca, a tárolórekeszek, a munkalap, a hőmérő és még sok egyéb.

A gázgrill teljesítménye arányos a méretével. 5kW-os teljesítményig kisebb családi grillezéshez ajánlják, viszont a 10kW-ig terjedő teljesítményű modellek több ember kiszolgálására is alkalmasak. Az alapanyaguk általában fémötvözet: zománc és alumínium vagy rozsdamentes acél. Az anyaghasználat fontos abban az esetben, ha kültéren tervez bulit tartani, és természetesen az eszköz súlyát is nagyban befolyásolja – ez 20kg-tól 80kg-ig terjedhet, az anyaghasználattól függően.

Létezik egy új típusú grillsütő is, az RBS. Ez a rendszer kerámiarózsákkal rendelkezik az eszköz szélein, hogy még egyenletesebben oszlassa el a hőt a sütőfelületen.

Faszenes grill

Az igazi grill fanatikusok azt fogják mondani, hogy ez az egyetlen és igazi grillsütő. Részben egyet is értünk velük, mivel mi is imádjuk az elképesztő, füstös ízeket és illatokat, amiket grillezett bordánál is tapasztalhatunk. Hátránya, hogy faszén szükséges a működtetéséhez, aminek hevülési ideje kizárja a gyors ételkésztést. Egy következő hátrány a tárolása. Nem lehetséges csak úgy kikapcsolni, mint egy elektromos- vagy gázgrillt, és az izzó fát is el kell oltani szemétbe helyezése előtt. Ez nagy hátránynak tűnhet, viszont hatalmas előnye az így készített étel illata és a természetes íze. Képzelje csak el a frissen grillezett spenótos pisztráng illatát!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása