Maradékok Ahelyett, hogy kidobná az ételt, inkább gyújtsa be a grillsütőt!

Függetlenül attól, hogy családi ünnepség vagy baráti összejövetel alkalmával grillez, az esemény környezetre gyakorolt hatását enyhítheti azzal, ha gondosan megtervezi. Mielőtt bevásárolni indulna, készítse el a vendégek névsorát, nehogy túlzásba vigye a bevásárlást és pazarolja az ételt. Javasolja nekik, hogy mindegyikőjük hozzon egy számára finom hozzávalót, melyet másokkal is szívesen megosztana.  

Természetesen, mielőtt még meghívná a vendégeket, megvenné a burgereket és begyújtaná a grillsütőt, szánjon egy kis időt arra, hogy átgondolja, milyen grillezést képzel el. Ha képzeletbeli grillezése egy piros inges és nyakkendős kövér pasira korlátozódik, aki a kellemesen illatos füstfelhőben áll, miközben a környező piknikasztalok műanyag abrosszal és egyszeri használatra szánt papírtányérokkal, edényekkel és tálacskákkal vannak tele, az azt jelenti, hogy a lidérces álomnak ideje véget vetni.

Képzelje el ezt: az udvaron van szomszédaival és barátaival, akik olyan csomagolásban hozták el saját hozzávalóikat, melyek nem egyszeri használatra voltak gyártva. A grillsütő előkészítésekor a rostot hagymával keni meg, ahelyett, hogy vegyi spray-t fújna rá. A vendégek poharakból (mint a civilizált emberek) isszák a helyi minisörfőzde sörét. A piknikasztal valódi edényekkel, bambusz evőeszközökkel van tele, melyeket újra lehet használni, a saláta pedig a helyi piacon vásárolt és az otthon már meglevő zöldségekből készült. A szemetes kosár csaknem üres, szinte csak az újrahasznosításra szánt edény és a komposzt tartalma növekedett.

Szívesen tesz a grillrácsra valamilyen megfelelően elkészített húst, de gondolatai inkább a  vegetáriánus receptek körül forognak. A vendégek, miután megkóstolták a portobello gombát, vagy a csicseriborsós burgert, sajttal töltött padlizsánt és a friss gyömbéres szárazsüteményt, jókedvűen búcsúznak vendéglátójuktól. Mit szólna egy ilyen eseményhez? Olvasson el néhány kitűnő tanácsot:


 • Az ideillő varázsszó a pácolás. A pác alapja az olaj, bor, balzsamecet, só és egyéb fűszerek. A pácoláshoz használt fűszerek az ízlésünk szerint igen sokfélék lehetnek. A hússzeleteket ajánlatos egész éjjelre a páclében hagyni. A pácnak köszönhetően a hús ízletesebb lesz és a grillezés közben képződött káros anyagoktól is védve van.
 • A zöldség grillezés előtti pácolásához tegye a zöldségeket egy tálba, melybe olívaolajban elkevert fűszereket tett.Ha kisebb zöldségeket grillez, melyek áteshetnek a rostélyon, helyezze őket egy tortatálcára és ezután a grillre.
 • Egy egyszerű művelet segítségével könnyen készíthet aromatikus ecetet, olajat és koktélokat: ahhoz, hogy új illatot kapjanak, mártsa bele citrusfélék héját. Az olajba tegyen olívamagot, vagy maradék fűszernövényeket, melyektől intenzívebb íze lesz, vagy készítsen koktélkeveréket úgy, hogy a citrusfélék héját és maradékát keverje el alkohollal.
 • Grillezéshez minden húsfajtát és halakat is használhat. Legízletesebbek akkor lesznek, ha friss fűszernövényekkel pl. bazsalikommal, oregánóval készíti el őket, vagy akár egy kis citromlevet csöpögtet rájuk.
 • A sárgarépa és a retek zöld szárából kitűnő pestot készíthet, ha elkeveri egy kis fokhagymával és dióval. Kipróbálhatja a sárgarépa zöldjét makadámdióval is.
 • Ahelyett, hogy a kész chipszekre és mártásokra támaszkodik, alkossa meg sajátját. Étele ízletesebb és egészségesebb lesz és a csomagolóanyagok hulladékait is csökkentheti ezzel.
 • A grill szezon párhuzamosan halad azzal az időszakkal, amikor a piacokat ellepik a helyi gazdáktól származó zöldségek és gyümölcsök. A helyi termékek főleg azt jelentik, hogy a termeléskor és raktározáskor kevesebb vegyi anyagot használtak fel, s mivel nem kellett nagy távolságokra szállítani, ezért ehhez is kevesebb energia kellett. Nézze át a szezontermékek naptárát és látogasson el a legközelebbi piacra!
 • Az ökológiai állattenyésztésből származó állatok húsa kevésbé zsíros, mint a hagyományos húsé és kissé több figyelmet igényel, hogy a grillezés alatt szaftos maradjon. Ezt megoldhatja úgy, hogy a húst előzőleg bepácolja és a pácolást a grillezés ideje alatt is folytatja. A burgerekbe tegyen karamellizált hagymát és egyéb nedvesítő összetevőket és grillezzen alacsonyabb hőfokon, vagy rövidebb ideig.
 • A hús helyett használhatunk zöldséget vagy gyümölcsöt is. Ekkor legjobb, ha közvetlenül a rostélyon grillezzük, alufóliában, illetve olajjal megkent tálcákon sütjük őket, hogy a zöldség ne ragadjon az alufóliához/tálcához. Fontos, hogy az alufóliába lyukakat szúrjon, így a zöldség nem veszti el az ízét.
 • Grillezhetünk paradicsomot, uborkát, fokhagymát, padlizsánt, cukkinit, paprikát, sárgarépát, brokkolit, kukoricát.
 • Gyakorlatilag minden gyümölcs grillezhető – körte, alma, barack, sőt még a banán és az ananász is.

Önmaga és a fenntarthatóság érdekében is érdemes átgondolnia, hogyan tudja felhasználni a megmaradt és még fogyasztható élelmiszereket. Próbálkozzon például saját zöldség termesztésével. Számtalan növényt termeszthet úgy, hogy ehhez a növény egy darabkáját használja fel. Az avokádó, bazsalikom, zeller, fokhagyma, mogyoró, citrom, saláta, ananász és a paradicsom – ez csupán néhány a növények sokaságából, melyek ételmaradékból is kinőhetnek.


Források:

theorganicgrill.com, treehugger.com,niemarnuje.pl, szalonooka.pl

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása