Egészséges életmód Egészség Az allergiás asztma

Immunrendszerünk fő feladata megvédeni minket a baktériumokkal és  vírusokkal szemben. Ha ön allergiás, immunrendszerének egy része bizonyos anyagokra érzékenyen reagál és támadja az egyébként ártalmatlan,  az orrba, vagy a tüdőbe, szembe és bőr alá került anyagokat is, mint amilyen a virágpor és a por .

Az IgE ellenanyagok és a hisztamin

Amikor testünk allergénnel  találkozik, úgynevezett  IgE ellenanyagokat termel.  Ilyenkor a hisztamin nevű  kémiai anyag termelődik, melynek következményei a duzzanatok és a gyulladások.  Mindez külsőleg szemviszketésben, tüsszögésben, orrfolyásban nyilvánul meg, amivel a szervezet igyekszik megszabadulni az allergéntől.

Mi az allergiás asztma?

Allergiás asztma esetében a légutak extrém módom érzékenyek bizonyos allergénekre. Amint ezek a bekerülnek a szervezetbe, működésbe lép a szervezet túlzott reakciója.  A légutak izmai összehúzódnak. A légutak begyulladnak és pillanatokon belül sűrű nyálka képződik, mely ellepi a légutakat.

Ugyanazon allergének, melyek némely embernél tüsszögést és szemirritációt váltanak ki, más embereknél asztmás rohamokat idézhetnek elő. Az asztma leggyakoribb típusa az allergiás jellegű. Az asztma és az allergiák szorosan összefüggnek, ugyanis asztmáról a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése esetében beszélünk,  amikor a hörgőcskéket nem fertőző, allergiás gyulladás éri.

Az allergiás asztma tünetei

Az allergiás asztma tünetei  közvetlenül az allergén, mint pl. a virágpor, penészgombák, por, atkák belélegzése után jelennek meg... Az allergiás asztmát nemcsak az allergének okozhatják. Az olyan provokáló anyagok is, mint például a füst, parfümök és a hideg levegő szintén előidézői lehetnek az asztmás rohamnak, bár nem okoznak allergiás reakciót.

A tünetek általában ugyanazok, akár allergiás asztmában, vagy nem allergiás asztmában szenved. Valószínűleg jelen van a:

  • száraz ingerlő köhögés
  • sípoló légzés
  • légszomj
  • gyors légzés
  • szorító érzés a mellkason

Hogyan kerüljük el az allergéneket és az asztmás rohamot? Ebben segíthet Önnek néhány ötletünk:

  • Maradjon otthon, ha a pollen-előrejelzés magas virágporkoncentrációt jelez a levegőben. A biztonság kedvéért zárja be az ablakokat, s ha meleg van, kapcsolja be a tiszta légszűrős klimatizációt.
  • Szabaduljon meg az atkáktól! Ezek a szőnyegekben, paplanokban és más anyagokban rejtőznek. Mossa rendszeresen az ágyneműt, legjobb, ha a szőnyekeget és függönyöket eltávolítja a lakásból. Atkák lehetnek a halmozott ruhaneműben is, vagy a kárpitozott bútorokban is.
  • A lakás levegőjének páratartalma 40 % alatt legyen. Ha tehát lakásában magas a páratartalom, kapcsolja be a páramentesítő készüléket vagy a klimatizációt.

Az allergiás asztma kivizsgálása

Az orvos részletes anamnézist készít annak érdekében, hogy megállapíthassa, Ön valóban allergiás asztmában szenved-e. Vizsgálja azt is, van- e a családban allergiás vagy asztmás beteg.  Az orvos a fizikális vizsgálat során megtekintéssel, vagy tapintással ellenőrzi a bőr, az orrnyálkahártya, szemkötőhártya állapotát és meghallgatja a hörgőcskéket.  Ezután a tüdő légzésfunkciójának vizsgálata következik, az ún spirometria, mely megmutatja a hörgők működését. Az allergiavizsgálat is szükséges, mely megállapítja, hogy mely allergéneket kell elkerülnie.  

Gyógyítható az asztma?

Minden asztmásnak egy személyes írásos jegyzéket kell kapnia orvosától, mely tartalmazza a rendszeresen használt gyógyszereket, útmutatást a tennivalókról a tünetek súlyosbodásakor és azt, hogy milyen esetben kell orvost hívni.

A betegnek  kétfajte gyógyszer van felírva. Az egyik az ún. rohamoldó gyógyszer, mely az asztmás roham megfékezésére szolgál. Hatása gyors, de időleges. A másik típusú gyógyszerek a fenntartó kezelés gyógyszerei, melyeket akkor is szedni kell, ha az asztmának semmilyen tünete nincs jelen. A betegeknek hosszútávon és napi szinten kell szedni ezeket.  

Az asztmát nem lehet teljesen kikezelni, de nagyon jól  kordában lehet tartani.

 Elsősegély asztmás roham esetén

Az asztmás roham tünetei nagyon gyorsan súlyosbodnak.  

Segít, ha elmegy arról a helyről, ahol az allergén található és leül a friss levegőn. Használja a magánál tartott gyógyszeres inhalátort. Várjon 2 percig, s ha a gyógyszer nem hat, inhaláljon újra, maximálisan azonban 4-szer. Ha a tünetek ekkor sem enyhülnek és nem javul az állapota, hívja a mentőket. Amíg megérkezik a mentőszolgálat, használja 4 percenkét a gyógyszeres inhalátort.

Forrás: Webmd , bez-alergie

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása