Egészséges életmód Egészség Az antibiotikum szükségessége

A betegség kezelésekor nem mindig feltétel az antibiotikum.

A vírusos megbetegedésekkel szemben, mint az influenza, megfázás és a torokgyulladás valóban nem hatásosak. Ez egy aránylag agresszív gyógyszer, mely egyrészt hatásos, de másrészt ártalmas a májnak, gyomornak, veséknek és elpusztítja a hasznos bélbaktériumokat, melyeket aztán probiotikumokkal kell pótolnunk.   

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az antibiotikumok nem hatnak azonnal. A gyógyszernek a bélrendszerből először fel kell szívódnia a vérbe, majd a vér által jut el oda, ahol szükség van rá. Az antibiotikum elpusztítja a baktériumokat, vagy csak meggátolja szaporodásukat a fertőzés helyén.

Vírus vagy baktérium?

Maradt otthon az előző betegsége után antibiotikum? Ne használja őket önkényesen. Nagy a valószínűsége, hogy azok megfelelőségét aktuális panaszára nem tudja megítélni, ha Ön nem tanult orvos. Az a fontos ugyanis, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta-e a betegséget, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak. Hagyja inkább az orvosra a döntést arról, szüksége van-e antibiotikumra, vagy sem.

CRP teszt

Az orvosok CRP teszt segítségével állapítják meg, hogy vírusos, vagy bakteriális fertőzésről van- e szó. A C-reaktív  protein egy vérben található fehérje, mely a gyulladással függ össze. A szervezetben a CRP értékek a fertőzés bejutása után 6 órával emelkednek. Ezt vérvétellel lehet megállapítani és minél magasabb a CRP teszt értéke, annál súlyosabb a gond.  Az orvosnak elég egy csepp vér az Ön ujjából és egy kis türelem. Kérjen mindig egy ellenőrző tesztet, ha az orvos antibiotikumot akar Önnek felírni.  Az orvos az antibiotikumos kezelés után is  elvégezheti a tesztet, hogy lássa, hogyan reagál a szervezet a gyógyszerre.  

Vigyázat a rezisztenciával

Ha rendszeresen szed antibiotiotikumot, idővel hatástalanok lehetnek. Nem az Ön szervezete lesz rezisztens, hanem a baktériumok, melyek idővel ellenállók lesznek a gyógyszerben levő anyagokkal szemben. Sőt, az antibiotikumok nem pusztítják el az összes  baktériumot, a szervezetben megmaradnak a  legerősebb egyedek és ha legyengül az idegrendszer, ismét felhívják magukra a figyelmet. Nem segít az életmód, sem az adagolás megváltoztatása. Az antibiotikumokat mindig be kell szedni és nem félretenni a „nehezebb időkre“. Szervezetére terhelő tényezőként hatnak, ezért az antibiotikommal kezelt betegséget  becsületesen ki kell feküdnie.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása