Egészséges életmód Relaxáció Az áprilisi kert: Vesse el a zöldséget, ültessen virágot

A kert gondozását száraz és napos időben alkalmas megkezdeni, amikor már elolvadt a hó. Először gyűjtse össze az ottmaradt száraz leveleket, ágakat, vesszőket és dobja ki őket. Az évelő növényekről, díszcserjékről és rózsákról távolítsa el a téli védőtakarást, de ne likvidálja végleg, mert az időjárás hirtelen változásakor még jól jöhet. Mindezen teendők elvégzése és a takarítás után a kert készen áll a tavaszi vetésre és ültetésre.  


 A gyep


Ne lépjen a gyepre, amíg az nedves, mert ezzel árthat neki. Amikor a talaj már száraz, tisztítsa meg a gyepet és gereblyézze ki belőle a penésszel fertőzött füvet. Amikor meggyőződött arról, hogy a gyep tökéletesen száraz, jöhet a gyeplazító és az első kaszálás. Szükség szerint kezelje a kialakult penészfertőzéseket, valamint ez a megfelelő időszak a trágyázásra is.  


A virágba borult kert


A kertben a tavasz érkeztével elsőként a nárciszok, tulipánok, játszintok és a sáfrányok pompáznak. Miután elvirágoztak, nyírja le a virágokat, ellenkező esetben a tápanyagokat a növény a magképződésre fogja felhasználni.  A zöld leveleket ne távolítsa el, várja meg, amíg elsárgulnak.  A következő szezonban a szép ágyást trágyázással biztosíthatja.


 Évelő és egynyári növények


Amennyiben tarka virágokkal teli kertre vágyik, erre már most készüljön fel.  Éppen ebben az időszakban kell megkezdeni a nyári hagymás növények, mint pl. a kardvirágok, valamint más gumós és hagymás virágok kiültetését. Szenteljen figyelmet az évelő növényeknek is, melyek már ki vannak ültetve az ágyásokba. Távolítsa el a növények elszáradt részeit, gyökereiket nyomja vissza a földbe, tartósan száraz idő esetén kezdje meg az öntözést. Amint melegszik az idő, a kertészetekben keresse a szurfíniákat,  petúniákat, rézvirágot, őszirózsát, tátikát, vagy pillangóvirágot. Ne feledje, hogy munkáját a kert már néhány hét múllva meghálálja. Tavasszal a haszonkertbe vetjük a salátát, retket, hagymát, spenótot, illetve a borsót. Elültetjük a korai káposztát és az előcsíráztatott burgonyát.  


Törődjön velük


A fűszernövények termesztése igénytelen, ugyanakkor ízük és illatuk összehasonlíthatatlan a szárított növényekével. Ezért ebben az időszakban is törődjön fűszerkertjével.  Az áttelelt növényeket metssze vissza, hogy erőre kapjanak. Fokozatosan keressen olyan fajtákat is, melyeket a melegebb hónapokban kell kiültetni. A sűrű kiültetéssel vigyázzon, mert  effektíven hat ugyan, de több gondozást igényel. A növényeket szét kell ültetni és ritkítani.


 Áprilisban vessen és ültessen:


Az ágyásokba:

borsót

retket

céklát 

kukuricáto  

zellert

karalábét

brokkolit

káposztát

burgonyát

karfiolt


A melegágyba és az üvegházba:

paprikát

paradicsomot

padlizsánt

salátát

cukkinit

tököt

dinnyét

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása