Egészséges életmód Fitt életmód Az érzelmi éhség elárulja, mi hiányzik az életéből

A megálmodott testalkat felé vezető úton ne csak arra figyeljen, hogy mit tesz a tányérjára, hanem érzelmeire is. A kilókkal szembeni harc a fejben is ugyanúgy folyik, mint a tányéron.

Érzelmi éhség

Váratlanul éri és intenzitása villámgyorsan növekszik. Az éhség e típusa esetében csak egy konkrét ételre van gusztusa és semmi más nem elégíti ki. Az ételre irányuló emocionális éhség a szájban és a tudatban kezdődik, s nem lehet későbbre halasztani. Ha megrohanja Önt, érzelmi fájdalmán azonnal enyhítenie kell. Jegyezze meg, hogy az éhség e fajtája egy kellemetlen helyzet alapján alakul ki, s Ön tulajdonképpen a közvetlen környezetében levő negatív álláspontok, emóciók, illetve emberek viselkedéseit lakmározza le. Az érzelmi éhség az embert olyannyira képes hatalmába keríteni, hogy az egyáltalán nem tudatosítja, milyen óriási mennyiségű élelmiszert evett meg. Paradox módon nem szűnik meg akkor sem, amikor már úgyszólván jóllakott, s bár eszik, hogy jól érezze magát, lelkiismeretfurdalása van.

Fizikai éhség

Az éhség e típusa fokozatosan jelentkezik és a test világos jeleket küld, hogy eljött a táplálkozás ideje. A fizikai éhség esetében alapvetően mindegy, mit eszik, fontos az, hogy jóllakjon. Az érzelmi éhséggel szemben a gyomorban kezdődik, türelmes és nem követeli az azonnali evést. Fizikai szükséglet alapján érkezik, akkor, amikor eljön a megszokott idő a szervezet energiapótlására a táplálék által. A fej tudatosítja, hogy mivel táplálkozik és tisztában van azzal a mértékkel, amikor igazán elég. A fizikai éhség ugyanis az ételt mint szükséges dolgot érzékeli, ami szükséges a helyes működéshez, s az evés után soha nem következik be a lelkiismeretfurdalás.

Érzelmek és a jojó effektus

A fogyás legnagyobb problémája nem a súlyveszteség, hanem az, hogyan tartsuk meg a kiharcolt súlyt? A jojó effektus az ismételt redukciós diéták után következik be és nagyrészt az érzelmek következménye, melyeket nem tudunk kezelni. Fontos azokra a negatív emlékekre összpontosítani, melyek származhatnak akár gyermekkorunkból is. Ha sikertelenség éri, mindig szomorú lehet, eszébe juthat egy szakítás, vagy a súlyát illető rosszmájú megjegyzések. Tartson ki és ne hagyja magán elhatalmasodni ezeket az érzelmeket és a következő sikertelenséget.

Mi hiányzik Önnek?

Az érzelmi éhséggel összefüggő élelmiszerek tipikus példája a vaníliás fagylalt, mely a feszültséget és a félelemet jelzi, valamint az elveszett egyensúly, öröm és boldogság keresését. A csokoládé a szeretethiányból eredő bosszúságot, az édes rudacska a kapcsolatban levő feszültséget és elégedetlenséget jelzi. Szokása kávéval megnyugtatnia magát? Nagyon valószínű, hogy fél és csalódást, illetve dühöt érez, például a munkájában.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása