Az idei legnépszerűbb karácsonyi kütyük – Ajándékajánló a műszaki cikkek szerelmeseinek

Az utóbbi hónapokban megugrott a nagyobb átmérőjű LED-tévék iránti érdeklődés, és az árak emelkedése ellenére egyre többen vásárolnak okostelefont is – derül ki az egyik piackutató cég, a GfK novemberben közzétett speciális felmérésből, a TEMAX®-ból. Az okostelefonok lassan kiszorítják a mobil telefonok piacáról a hagyományos készülékeket, eladásuk közel 32 százalékot esett vissza a harmadik negyedévben.


Persze a legnagyobb okostelefon-, okosóra-, laptop- és notebookgyártók tudatosan készülnek a karácsonyra: a nyár végén, kora ősszel bemutatják legújabb fejlesztéseiket, hogy maradjon idő a hatalmas készletek leszállítására. A vevők pedig karácsonykor szélesebbre tárják pénztárcájukat: szívesebben vesznek közép- és csúcskategóriás készülékeket.


Indokolt lehet a választásuk, mivel a szoftverek, applikációk piaca is rohamosan fejlődik. Senki sem szereti, ha a mobiltelefonja letöltés közben közli: kevés a tárhely. Mivel óriási a kínálat, rengeteg a gyártó, érdemes végigböngészni a számítástechnikai szakportálok tesztjeit, használhatjuk az összehasonlító táblázatokat, hogy ár-érték arányban a legjobbat vegyük.


Ha a rajongók mégsem tudták kivárni karácsonyt, és már szeptemberben kiállták márkabolt előtti sort, akkor számukra jöhetnek a kiegészítők. Az okosórák előbb-utóbb nemcsak a telefonunkkal, hanem az életvitelünkre figyelő, a testmozgást anyagilag díjazó egészségbiztosítónkkal vagy akár az okőshűtőnkkel is összekapcsolnak. A technikai guruk szerint az okosóra lesz a digitális kor alapkütyüje.


Amióta a teljes zenegyűjteményünk a markunkban, a zsebünkben van, nélkülözhetetlen kelléké vált a fülhallgató. Körültekintően válasszunk, hiszen a hallásunk épsége a tét. Ha fontos a hangminőség, ki akarjuk szűrni a külső zajokat, nem akarunk gagyit, aminek pár hónapon belül megtörik a kábele, akkor mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk. Egy minőségi darab több tízezer forintba kerül, de megéri.


Pár évvel ezelőtt előre törtek a laptopok és a tabletek az asztali számítógépek rovására, a GfK felmérése szerint már nem olyan nagy kereslet irántuk. Ez azzal is magyarázható, hogy nagyon sokan már cseréltek, egy ideig nem terveznek újabb vételt. Viszont továbbra is nagy az érdeklődés a tartozékok, így a hangszórók iránt. Ráadásul újra divatba jöttek a hifik, és velük együtt a minőségi hangfalak. Pár hete derült ki, hogy a leköszönő amerikai elnöknek, Barack Obamának milyen szettje van. A hangszóróiról készült fotó láttán kiborultak a vájtfülűek, valóságos botrányt lett belőle. Érdemes tehát böngészni a fórumokat, hogy mit javasolnak a profik.


Hat évvel ezelőtt még azt jövendölték a szakemberek, hogy rövidesen múzeumba kerülnek a papír alapú könyvek, mert az e-book olvasón egy teljes könyvtár elfér. Ez a jóslat nem jött be. Egyrészt az emberek konzervatívak, szeretnek lapozni, másrészt ha már úgy is vettek tabletet, inkább azon olvasnak. Ám a tudományos művek többségét már nem nyomtatják ki, ezért a főiskolásoknak, egyetemistáknak nélkülözhetetlen a e-book olvasó, jó ha van egy a családban.


Az okostelefonok, a selfiek korában viszont nem sok babér terem a digitális fényképezőgépeknek: a GfK szerint 17 százalékos a piaci visszaesés. Ám a profi gépekre van kereslet, hiszen a fotózás szerelmesei tudják: a mobiltelefonra nem lehet profi objektíveket csatolni, díjnyertes fényképeket készíteni. S mikor, ha nem karácsonykor fektessünk pénzt egy értékes szettbe.

A nagyszülőknek pedig továbbra is becses ajándék a digitális képkeret, amelyen az unokák képei váltogatják egymást az éjjeliszekrényen. 

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása