Egészséges életmód Fitt életmód Az úszás 7 fantasztikus előnye

A csapból is az folyik, hogy az úszás mennyire jó, hogy mindenkinek úsznia kellene. Ha ülőmunkát végzünk, azért; ha asztmánk van, azért; ha túlsúlyunk, azért…

1) Élettani hatások

Az úszás javítja a szív működését és keringésrendszerét. Hatására javul a vér összetétele, valamint fejlődik a légzőrendszerünk, növekszik a tüdőkapacitás, s pozitívan befolyásolja a légzésszabályozást is.

2) Ízületkímélet mindenek előtt!

Gerinc- vagy ízületi bántalmakban szenvedőknek, illetve prehabilitációs és rehabilitációs célból is javasolt lehet az úszás. Nagy szerepet játszik a gerincferdülés és a porckorongsérv megelőzésében is.

3) Tényleg az egész testet megmozgatja!

A víznek 14%-kal nagyobb az ellenállása, mint a levegőnek, így sokkal hatékonyabb a szárazföldön végzett sportoknál. A core izmok munkájára nagy szükség van, emellett az úszásnemtől függően a vállak, a karok, a mellizom, a combok, a farizom és a vádli is komoly munkát végeznek. Az úszásnak köszönhetően tehát igazán arányos izomzat alakítható ki.

4) Stresszoldás — mesterfokon

A víz általánosságban nyugtató hatású, tudományos kutatások támasztják alá, hogy a hullámzás hangja eljuttat bennünket egy mély, relaxált, szinte meditatív állapotba.

5) Úszással a mély alvásért!

Míg a profi úszók általában hajnalban tréningeznek, az amatőröknek (pláne, ha a napi stressz levezetése a cél) jó szívvel ajánljuk az esti úszást. Egy kiadós úszás után kizárt, hogy alvásproblémánk legyen.

6) Csobbanás tóban, tengerben?

Ha vízparton nyaralunk, s szeretnénk ott is sportolni egy kicsit, kössük össze a kellemest a hasznossal! Különleges élményt nyújt a napkeltés vagy napnyugtás úszás. Vízbiztonságunkhoz és úszástudásunkhoz mérten merészkedjünk csak mélyre!

7) Egyéb “vizes” lehetőségek

Ha maga az úszás túl monoton lenne számunkra, választhatjuk az aquafitnesst, vagy (ha közel állnak hozzánk a csapatsportok) kipróbálhatjuk a vízilabdát is, illetve ne feledkezzünk meg az uszodák által kínált wellness-lehetőségekről sem. 10 perc kényeztetés a jakuzziban vagy a szaunában kiváló levezetése a napnak.

forrás:

kukse.hu

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása