Tippek és tanácsok Burgonyatípusok: Milyet használjunk salátához és sültkrumplihozhoz?

A burgonya keményítő formájában szacharidot tartalmaz, tehát energia, vitaminok és ásványi anyagok forrása. A Dél-Amerikából származó csoda hosszú időre eltelít. A burgonyában levő rostanyagok hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt burgonya tartalmazza.

A burgonya C-vitamint tartalmaz

A burgonyát rostanyag- és szacharid mennyisége mellett magas C-vitamin tartalma miatt is dícsérhetjük. Természetesen a legtöbb C-vitamin a nyers burgonyában van, de ez nem mindenkinek ízlik. Szerencsére még főzés után is marad benne elég C-vitamin. Nem hiányoznak belőle az A-vitamincsoport vitaminjai, a folsav, flavonoidok és karotenoidok, melyeket az  antioxidánsok közé sorolunk. Ezt a zöldséget terhesség alatt is ajánlott fogyasztani. A burgonya a következő nyomelemeket tartalmazza:

  • kálium,
  • magnézium,
  • cink,
  • kalcium,
  • foszfor,
  • vas,
  • réz,
  • flór,
  • nátrium,
  • króm.

Hogyan főzzük helyesen a burgonyát?

Mielőtt a burgonyát még főzés előtt a vízbe teszi, vágja ki belőle az összes csírát. Ezek ugyanis mérgező anyagokat tartalmaznak. A burgonyát csak éppen annyi vízben főzze, amennyi ellepi a fazékban, így a legtöbb tápanyag megmarad benne. Ne öntse ki a vizet, melyben a burgonyát főzte, hanem használja fel például leves készítéséhez. Ezzel minden tápanyagot felhasznál, ami a burgonyában van.

A fogyás és a burgonya

Nem kell lemondania a burgonyáról, ha fogyni szeretne. Ilyenkor fogyasszon héjában főtt, vagy sült burgonyát.  A sült burgonya háromszor több kalóriát tartalmaz.


Burgonyatípusok: Milyet használjunk salátához és sültkrumplihozhoz?

A burgonya típusai – főzéshez válassza a legmegfelelőbbet

Többféle típusú burgonya létezik. Az „egyszerű“ burgonyát mindig célszerűen vásárolja, tehát aszerint, hogy milyen ételt szeretne belőle készíteni. Ezzel elkerülheti az olyan kellemetlenségeket, amikor salátát készít és a burgonya szétesik, mert lisztes lesz. Tudja, hogy mire jó a rózsaszínű burgonya? És kipróbálta már az édesburgonyát – a batátát?

„A“ főzési típus - salátaburgonya

Az ilyen típusú burgonyát válassza akkor, ha burgonyasalátát készít. Ez a burgonya főzés után is egyben marad, ezért kitűnő héjában megfőzve, vagy szeletekre vágva a sütőben megsütve. Még akkor sem fő szét, ha megfeledkezik róla és a kelleténél tovább főzi.

Orosz hússaláta


Burgonyatípusok: Milyet használjunk salátához és sültkrumplihozhoz?

„B“ főzési típus – burgonya-köretnek

Ez a típusú burogonya közepes keménységű, tehát főzéskor enyhe lisztes konzisztenciája van. A „B“ típus univerzális,  ami azt jelenti, hogy megfelel köretnek, salátába, levesekbe, de sütésre és párolásra is.  Ha tehát raktározásra veszi a burgonyát, ezt a típust válassza, mely mindenféle krumplival készült ételbe megfelel.

„C“ főzési típus – burgonya pürének vagy tésztába

Ez a burgonyatípus laza szerkezetű, porhanyós, lisztes és az összes típus közül a legtöbb keményítőt tartalmazza. A keményítő a tésztákban kitűnő kötőanyag. Ezért a  „C“ típusú burgonya tökéletesen megfelel burgonyapürének, krumplis lepénybe, vagy tésztákba. Ha sültkrumplit enne, ezt szintén ebből készítse.

Készítsen burgonyafánkot

Burgonyatípusok: Milyet használjunk salátához és sültkrumplihozhoz?

„D“ főzési típus, illetve vegyes típusok

A „D“ típusú burgonyával nem találkozhat a boltokban, mivel ennek nem sok hasznát venné konyhájában. Ezt a burgonyát haszonállatok etetésére használják.

Gyakran látni a boltokban „AB“ illetve „BC“ vegyes típusú burgonyákat. Ebben az esetben a burgonya mindkét típus tulajdonságaival rendelkezik. Az első betű jelzi az adott főzési típus tulajdonságainak túlsúlyát.

A batáta, vagy édesburgonya

Elsőként meg kell említeni, hogy az édesburgonya nem burgonya. Bár mindkét növény Amerikából érkezett hozzánk, a burgonya a burgonyafélék családjába, az édesburgonya a szulákfélék családjába tartozik. Kétféle fajtáját különböztetjük meg  - a vöröset és sárgát. A burgonyával ellentétben több cukrot és keményítőt tartalmaznak és energetikai értéke is felével magasabb.

A vörös édesburgonyát főzze, vagy süsse és akár héjában is tálalhatja. A sárga édesburgonya legmegfelelőbb sütéshez – mint burgonyalepény, sültkrumpli, csipsz.

Készítse el ezt az isteni receptet!A burgonya tárolásakor figyeljen a hőmérsékletre

A burgonya sokáig eltartható, ha száraz és sötét helyen tárolja, lehetőleg 2 - 8 °C közötti hőmérsékleten. Melegebb helyen megrohad, vagy kicsírázik,  a csírák pedig mérgező anyagokat tartalmaznak. Az alacsonyabb hőmérsékleten tárolt burgonya megfagy és íze édeskés lesz.

Forrás: vimcojim.cz, apetitonline.cz, novakuchyne.cz, fresh.iprima.cz, clanky.vareni.cz, ireceptar.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása