Egészséges életmód Egészség Elsősegély karácsonyi balesetekhez

Karácsonykor az orvosok nem is gondolnak nyugodt ügyeletre. A szenteste náluk balesetekben, sérülésekben, akut állapotokban és fájdalmakban gazdag. Minden a ponty tisztításakor szerzett vágási sérülésekkel kezdődik, a karácsonyi fények szerelése közbeni áramütéssel vagy leeséssel folytatódik, és mindehhez este a torkon megakadt szálkák és emésztési zavarok is csatlakoznak a túlzásba vitt evés és a rossz ételkombinációk miatt. Nem ritkák a szórakoztató pirotechnika okozta sérülések és az alkoholmérgezések sem, bár ezek gyakrabban szilveszterkor fordulnak elő. De nem szabad elfeledkeznünk a karácsonyi depresszióról és öngyilkossági kísérletekről sem, amelyek sajnos az ünnepek táján sem ritkák, épp ellenkezőleg.

Az esetek többségében akkor következik be a baleset, ha a sérült nincs egyedül, vagyis van, aki elsősegélyt nyújtson neki. Tanulja meg Ön is, hogy ne kelljen feleslegesen pánikolnia és vesztegetnie az értékes időt.


Elsősegély megakadt halszálka esetén

Az éles halszálkák szeretnek beszúródni a nyelvtő, a garat vagy a mandulák nyálkahártyájába. Mindezt éles fájdalom és pánik kíséretében. Rengeteg népi módszer létezik az eltávolításukra. A legismertebb talán a kenyérbeles módszer, amit addig kell enni, amíg a szálka belé nem szúródik, és a kenyérrel együtt a gyomorba jut.

Fontos, hogy ne essen pánikba! Nyugodjon meg, vegyen mély levegőt, és próbálja megállapítani, hol akadt el a szálka. Kipróbálhatja a már említett kenyeret vagy burgonyát is, vagy igyon vizet, amely leöblítheti a szálkát. Ha nem sikerül, ne próbálja otthoni eszközök segítségével kihúzni! Keresse fel a legközelebbi sürgősségi ügyeletet, ahol a szálkát gyorsan és fájdalommentesen kihúzzák a torkából.

Megelőzés:

Hogy elkerülje a halszálka megakadását a torkán, a halat lassan és megfelelő fény mellett egye. A tányéron vágja fel kisebb darabokra, lassan és óvatosan rágja. Ne beszéljen közben, és egyen lassan. Főleg azoknak kellene óvatosnak lenniük, akik fogpótlást viselnek.


Elsősegély rosszullét és gyomorfájás esetén

A karácsonyi asztal számos olyan finomságot kínál, amelyekről az év során csak álmodozni merünk. Így hát nem csoda, hogy ha már végre kivártuk, nem tudunk betelni velük. Viszont gyomrunk csak egy van, és nincs hozzászokva az ilyen kombinációkra, sem az ilyen mértéktelen ételfogyasztásra. Egy-kettő elkezd sztrájkolni, görcsökkel jelentkezik, vagy rosszabb esetben visszaküld mindent, amit a nap folyamán beletömtünk.

Mit tegyen, ha a karácsonyi vacsora után gyomorfájás vagy hányás jelentkezik? Nyugalomra van szüksége, és természetesen a nyalánkságok mellőzésére. Legalább az egész elkövetkező napon igyon fekete teát, egyen többnapos péksüteményt vagy kétszersültet. Felejtse el a salátát, húst, zöldséget, gyümölcsöt vagy az alkoholt.

Megelőzés:

A legszívesebben azt tanácsolnánk, hogy karácsonykor is tartsa be az egészséges életmód alapelveit, de hát karácsony csak egyszer van egy évben! Vétkezzen hát, de mértékkel, főként akkor, ha érzékeny a gyomra. Nyugodtan kóstoljon egy kicsit mindenből. Egyen lassan, az ételt alaposan rágja meg. És ahhoz, ami a tányéron maradt, másnap is visszatérhet.


Elsősegély alkoholmérgezés esetén

A részegség könnyebb formájára jó hatással van az alvás és a kellő folyadékbevitel. A reggel már általában nehezebb. Ilyenkor jól jön egy tányér húsleves, amely feltölt ásványi anyagokkal, egy pohár narancslé, savanyú káposztalé, savanyú uborka. Könnyű étel, zuhany, gyors séta és elegendő – a gyomrot nem irritáló – folyadék, mindez néhány óra alatt megbirkózik a másnaposság kellemetlen tüneteivel.

A súlyos részegség első pillantásra felismerhető. Pontosabban akkor, ha a részeg még tudatánál van. Nem képes megtartani az egyensúlyát, összevissza hablatyol, nem tud összpontosítani. Próbálja őt ágyba fektetni, helyezze oldalfekvő helyzetbe, hogy hányás esetén ne fulladjon meg a hányadéktól. Készüljön fel arra, hogy rendszeresen ellenőriznie kell, hogy lélegzik-e. Alkoholmérgezés esetén nem kell, hogy felébredjen az álmából. Ha rosszabbodik az állapota, azonnal hívjon mentőt!


Elsősegély vágási sérülés esetén

A hal darabolásához kellően éles késre van szükség! De ha nem figyel oda, vérfürdővel is végződhet. Mi a teendő, ha a vágott seb nagyon vérzik? Emelje fel a karját a szív szintje fölé, a sebre kötszerrel, anyaggal vagy a kezével fejtsen ki nyomást. Nagyobb seb esetén nyomja össze a széleit. A sebre helyezzen nyomókötést, jól húzza meg. Ügyeljen arra, hogy a sérült ne kapjon sokkot, nyugtassa meg, tartsa melegben, itassa, és ha a vérzés nem múlik, biztosítson orvosi ellátást.

Hasonlóan járjon el a pirotechnika okozta szakított sebek esetén is. A sebet fedje le, csökkentse a vérzést. A sérültet mielőbb szállítsa kórházba, vagy hívjon mentőt!


Elsősegély áramütés esetén

Az áramütés halálos következményekkel járhat. Amikor az elektromos áram áthalad az emberi testen, izomgörcsöket és vérbomlást okoz. A sérült nem képes magától elengedni a forrást. A legrosszabb esetben az áram áthalad a szíven, amely vagy leáll, vagy olyan mértékű ritmuszavar áll be, amelynek következtében megszűnik a szív pumpáló képessége, és ez a vérkeringés leállását, eszméletvesztést, halált okoz. Áramütés esetén az elsősegély elsősorban abban rejlik, hogy a sérültet kiszabadítsuk az áramkörből. Soha ne érjen a sérülthöz, amíg az áram nincs biztonságosan kikapcsolva! Kapcsolja ki a megszakítót, a főkapcsolót vagy szakítsa meg másképp az áramkört, például úgy, hogy egy nem vezető tárggyal (fanyelű fejszével) kettévágja a kábelt. Ezt követően ellenőrizze, hogy a sérült lélegzik-e, van-e szívverése. Ha nem lélegzik, de érezhető a pulzusa, alkalmazzon mesterséges lélegeztetést. Döntse hátra a sérült fejét, és kétszer egymás után fújjon lassan levegőt a szájába. Ha a mellkasa nem emelkedik, döntse még jobban hátra a sérült fejét, és folytassa a mesterséges lélegeztetést percenként 12 befújással, amíg a sérült saját maga nem kezd el lélegezni vagy a mentők megérkezéséig.

Ha nem érez pulzust, kezdje el a szívmasszázst! A szívmasszázst és a mesterséges lélegeztetést 15 lenyomás és 2 befúvás arányban végezze.

Azonnal hívja a mentőket!

Megelőzés: Mindig arra figyeljen, amit éppen csinál. Ha izzókat cserél, vagy más készüléket kezel, csatlakoztassa le az áramról, esetleg kapcsolja ki a biztosítékokat.


Elsősegély félrenyelés, fuldoklás esetén

Elég egy kis darab étel, amely a gyomor helyett a tüdőben köt ki, és az idei karácsony valaki számára az utolsó lehet. Ha azt látja, hogy valaki félrenyelt, és hiába próbálja felköhögni, segíthet a Gordon-ütés vagy a Heimlich-manőver, amelyek segítségével eltávolíthatjuk az idegentestet a légutakból. Ha valaki fuldoklik, kérje meg, hogy hajoljon előre. Álljon a fuldokló mellé, egyik kezével támassza alá a mellkasát, majd a másik tenyere élével mérjen öt kemény ütést a lapockái közé.

Ha ez nem segít, alkalmazza a Heimlich-manővert. Álljon a fuldokló mögé. Ölelje át mindkét kezével, hajoljon előre, és keresse meg a mellkas alatti „V” bemélyedést. Nyomja hozzá az ökölbe szorított kezét. Másik kezével hirtelen nyomja felfelé a csuklóját. Ismételje meg ötször. Ha ez nem segít, felváltva ütögesse a hátát és alkalmazza a Heimlich-manővert.

Hívja a mentőket!

Megelőzés: Evés közben ne beszéljen, ne nevessen! Könnyű mondani, ugye?


Elsősegély csonttörés esetén

Elég egy kis figyelmetlenség a karácsonyfa díszítése során, vagy egy gyors séta, elesés, és már világon is van a rándulás vagy a csonttörés. Mit tegyen, mielőtt megérkezik a mentő, vagy amíg a sürgősségi osztályra ér? Elsősorban nyugtassa meg a sérültet, hogy ne kapjon sokkot. Tegye a törött végtagot mozgásképtelenné úgy, hogy a törés feletti és alatti ízület ne mozogjon. A sérült kart háromszögletű kendővel rögzítse, a lábat kösse össze a másik lábbal. Nyílt törés esetén a sebet steril kötszerrel fedje le, nyomással akadályozza meg a vérzést, de ne a kiálló csonton.

A sérültnek ne adjon ételt vagy italt arra az esetre, ha sürgős műtétre vagy érzéstelenítésre lenne szükség.

Ha a csonttörést szenvedett személy gépkocsival szállítható – például kéztörés esetén, azonnal vigye a sürgősségi ügyeletre, ellenkező esetben hívja a mentőket!


Mit mondjunk a mentőknek a telefonban?

Ahhoz, hogy valaki életveszélyes helyzetben mentőt hívjon, egy jó adag bátorságra is szüksége van. Minél világosabb lesz, annál könnyebb lesz a mentők dolga. Mondja el nekik:

  • a nevét és a telefonszámát;
  • a címet, ahol a baleset történt, ill. ahova a mentőket kéri;
  • mi történt – írja le a helyzetet, esetleg azt, hogy mit lát;
  • a sérültek számát;
  • a sérülések típusát. Ne próbáljon diagnózist felállítani vagy találgatni, csak azt írja le, amit a saját szemével lát, vagy azt, amit a közvetlen szemtanú mondott Önnek;
  • milyen segítséget nyújtott, esetleg milyen segítségnyújtás van folyamatban, szüksége van-e utasításokra az elsősegélynyújtáshoz.

Forrás: dcs.fmph.uniba.sk, zzke.sk, zdravie.pravda.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása