Tippek és tanácsok Érkezik az ősz gyümölcse, ami akár az otthonodban is megérhet

Szezonális gyümölcs tele vitaminnal

A körte sok C, K, B vitamint tartalmaz, és alkalmas szoptató anyáknak és várandós nőknek is. Segít biztosítani a gyermekek idegrendszerének egészséges fejlődését. A körte tartalmaz ritkán előforduló bórt is, amely elősegíti a kalcium fenntartását a testben és megóv minket a csontritkulástól. A szervezetünk számára kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt is biztosít, amelyek fontos antioxidánsok, biztosítják az immunrendszer megfelelő működését. Ez kiemelten fontos így az őszi zimankó idején.

Európai és ázsiai körte. Mi a különbség?

Az első körtét Észak-Amerikában 1620-ban ültették a Massachusetts-öbölben.

A körtéknek több típusa létezik, de általában két csoportra oszthatók aszerint, hogy Ázsiából vagy Európából származnak. A legjelentősebb különbség köztük az, hogy az európai körte általában a fán kívül, az ázsiai körte pedig magában a fában érlelődik.

Az európaiak is alapból Délkelet-Ázsiából származnak, és Európában először Kr. E. 1000 körül termesztették őket, az ázsiai változatát pedig Kínában már Kr. E. 1134-ben termesztették.

A világ minden táján több mint 3000 körtefajtát termesztenek. Az ázsiai körtéknek 100 fajtája létezik, méretükben nagyon eltérőek, általában kerek alakúak.  Barna-sárga-zöld színűek lehetnek, főként Japánból és Kínából származnak. Később virágzanak, mint az európai változataik, ezért általában októberben már be is takarítják.


https://tesco.hu/hello/receptek/gozolt-korte-mezben/262628/

A körte érlelése és tárolása

A legtöbb körte nem a fán érik meg. Édességüket és jól ismert ízüket csak a betakarítás után nyerik el. Ez az egyik legismertebb szezonális gyümölcs, amelyet általában a boltban, piacon vásárolhatunk meg, főleg ősszel. Amikor megvásároljuk, általában még túl kemények, és otthon érnek csak meg.

Amikor úgy döntünk, hogy megvásároljuk őket, válasszunk kemény, de sértetlen darabokat. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a hűtőszekrényben való tárolás késlelteti az érési folyamatot. Ugyanakkor az érett körte megromlását is késleltethetjük egy időre azzal, ha hűtőbe tesszük őket.

Három hatékony módszer az otthoni érleléshez:

1. Lassú módszer: maradjon a konyhában

A körte mindenféle probléma nélkül érlelődik a konyhaasztalon, ez általában 4-7 napot vesz igénybe. Tegyük egy tálba, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy lágyultak-e, és készen állnak-e már az evésre.


2. Gyorsabb módszer: papírzsák

Tegyük egy papírzacskóba őket, és hagyjuk, hogy megérjenek a konyhaasztalon. Ez a módszer az érési időt 2-4 napra rövidíti. A körte által termelt természetes gázok csapdába esnek a tasakban, ezáltal gyorsabban érnek meg. Az idő előtti megromlásuk elkerülése érdekében ellenőrizzük őket naponta. Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk műanyag zacskókat, mivel a gyümölcsünk így nem tud lélegezni, és azonnal rohadni kezd.


3. Leggyorsabb módszer: papírzacskók és érett alma

Ha a körték mellé teszünk néhány almát is a zacskóba, akkor nagyon gyorsan megérnek. Az érett alma több etilént termel, ami a körte villámgyors, akár 1 nap alatti éréséhez vezet.

A körte feldolgozása

Melyik a legjobb főzéshez és sütéshez?


A Bosc és az Anjou fajták a legjobbak, mivel jól megtartják alakjukat és szerkezetüket, de nyugodtan használhatjuk a kissé lágyabb Bartless fajtát is. Másrészt kerüljük viszont a Comice fajtát, mert húsa nagyon lédús és hajlamos összeesni. Mi lehet kellemetlenség sütés közben, mint amikor a gyümölcs textúrája miatt nem tudunk elkészíteni egy finom körtekrémet? Egy jó körte pitéhez is a Bosc és az Anjou lesz a legjobb választás. A kisebb körték, például Seckel vagy Forelle is alkalmas a főzésre, de mivel kicsik, tisztításuk is jóval időigényesebb.


Érkezik az ősz gyümölcse, ami akár az otthonodban is megérhet

https://tesco.hu/hello/receptek/omlos-korte-torta/281118/


A körte tartósítása

Minden gyümölcsnek megvan a maga szezonalitása, bármennyire is szeretnénk élvezni. Bizonyos gyümölcsöknek van azonban olyan tartósítása módja, ami ezt szerencsére lehetővé teszi. A körte feldolgozásának legmegfelelőbb módszere a konzervkészítés. Ki ne szeretne emlékezni az édes nyári és őszi gyümölcs illatára és ízére télen is? Ha alaposan betárazunk konzervekkel a télre, még akár egy jó kis körtekrémet is készíthetünk.

A körte természetesen édes gyümölcs, amely másodlagos feldolgozásra is tökéletesen alkalmas, ráadásul cukor hozzáadása nélkül is tartósítható. Csak annyit kell tennünk, hogy használjunk egy kis sót, ami kivonja természetes édességüket, ugyanakkor a só tartósítószerként is működik. A körte tartósítása előtt mindenképpen sterilizáljuk a palackokat és kupakokat is.

A körtéből készült kompót az egyik legfinomabb kompót változat. Titka, hogy minőségi fajtákból kell elkészíteni, és pontosan igazodnunk kell a választott recepthez.

A körte kompóthoz legjobb, ha szabályos formájú, keményebb húsú, aromás fajtákat választunk. Megfelelőek például a Wiliams vagy a Clapp körték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak ezekből készülhet finom kompót.

A gyümölcsnek, amelyet a kompót elkészítéséhez használunk, érettnek, de szilárdnak kell lenniük. Soha nem használhatunk túlérett körtét.

Először meg kell hámozni, össze kell vágni és el kell távolítani a magokat. A szálakat is ki kell vennünk belőlük, amelyek a mag körül helyezkednek el, illetve vágjunk egy kisebb darabot a szárból is. Áztassuk hideg vízbe, és literenként adjunk hozzá 5 gramm citromsavat. Ez megakadályozza, hogy a körténk kellemetlen barna színűvé váljon. Ha már majdnem érett, akkor könnyebbség, hogy nem szükséges előfőzni. Ebben az esetben a vízből való eltávolítás után azonnal az üvegekbe tehetjük.

Ha a körte héja keményebb, akkor enyhén elő kell főzni, ami kicsit megváltoztatja az állagát. Csak addig főzzük, amíg elég puha nem lesz, vigyázzunk, nehogy túlfőzzük. Meg kell jegyezni, hogy a továbbra is lágyulni fognak majd a sterilizálás során.

Helyezzük a körtét sterilizált üvegekbe, vágott oldalával lefelé fordítva. A lezárt üvegeket 90°C-on 20 percig sterilizáljuk. Az elkészült finomság kiválóan alkalmas főételekhez gyümölcskompótként, az édesszájúaknak pedig kiváló őszi különlegesség lehet a körtetorta is.

Édes és sós

Nem minden gyümölcs elképzelhető egy tortán és egy hússal megrakott tányéron egyaránt. A körte azonban nagyon hálás étel, és akár felhasználható egy teljes napi étlap készítésére is. Legyen szó a körte tarte-ról reggelire, kecskesajtos, körtés salátáról ebédre, vagy kecskesajttal és körtével készített borsó bruschettáról vacsorára.

Tudta-e?

- A világ legdrágább körtéje Buddha alakú és darabja 9 dollárba kerül. Úgy néznek ki, mint a kis Buddha szobrok, még az arca részletei is mintha kivehetőek lennének.

- A legnehezebb körte súlya 2,5 kg volt, és Japánban termesztették.

- Kína vezető szerepet tölt be a körtetermesztésben.

- A 17. században a finom vajszerű szerkezete miatt vajgyümölcsnek hívták őket.

- A borban buggyantott körte nagyon népszerű desszert. De próbáltált már valaha házi készítésű körtevajat készíteni? Ez megváltoztathatja a népszerű desszertek rangsorát.

- A körteleveleket cigaretták készítéséhez használták, mielőtt a dohány népszerűvé vált.

- Odüsszeiában Homérosz a körtét "Isten ajándékának" nevezte.


Forrás: chelanfresh.com, harvesttotable.com, konzervovanie.skOldal nyomtatása
Cikk megosztása