Baba Totyogó Fejlesztő játékok gyerekeknek

Melyik szülő vagy nagyszülő ne állt volna már tétován valamelyik nagyáruház játékosztályán a roskadásig telt polcok előtt? Mit válasszunk karácsonyra: a legót, a barbie-t vagy egy lovas játékot, amiről a gyerek már hetek óta beszél, esetleg egy olyan ajándékot vegyünk, amivel mi, felnőttek is elégedettek lehetünk? Amiről a szülő azt gondolhatja, nemcsak szórakoztat, hanem fejleszti is a gyerek készségeit, amivel játszva tanulhat.


Az utóbbi években egyre több szó esik a fejlesztő játékokról. Tucatnyi webáruház vagy bolt hirdeti magáról: a náluk kapható logikai játékoknak, társas és kártyajátékoknak köszönhetően okosabb lesz a gyerek, jobban teljesít kortársainál, kitűnik majd a bölcsődében, óvodában, időben felkészül a sulira. Zene a szülői fülnek, kinyílik a pénztárca a zsebben. Egy amerikai webshop kínálatában találni már olyan társasjátékot is boros áron, ami egy műanyag táblán tanítja a számítógépes egér használatát: megnyugodhat a szülő, nem rontja a csemetéje szemét a monitor.


Egyre több mindenre kerül rá tehát a „fejlesztő” címke. Végignézve a kínálatot, elmondható: a tervezők fantáziája valóban korlátlan, évről évre izgalmasabb játékokat dobnak piacra. De mitől is fejlesztő egy játék? Ha fejtörő? Ha a szülőnek is percekig kell gondolkodnia a megoldáson? Az ország legismertebb gyerekpszichológusa, Vekerdy Tamás gyakorta hangsúlyozza: az első években a játék lehetőleg ne az erőltetett tanulásról szóljon, sokkal fontosabb a szülők által teremtett érzelmi biztonság, a mozgás a szabad levegőn.


Más szakemberek úgy vélik, minden olyan játék fejlesztő, ami beindítja a gyerek fantáziáját, ami engedi, hogy a csemeténk utánozhassa, újraélhesse, feldogozhassa a látott élethelyzeteket. Igen, akár egy barbie is lehet fejlesztő, ha a gyerek maga öltözteti, esetleg az anyuka segít ruhát készíteni a babára.

Az egyszerűbb sokszor nagyszerűbb: nemhiába több száz éves sláger az építőkocka. Vagy modern kori megfelelője, a legó, legfeljebb arra vigyázzunk, az életkornak megfelelő nagyságút vegyük meg, hiszen a kisebbek mindent a szájukba vesznek. Ráadásul az építőkocka nem korfüggő, a másfél és az öt éves gyerek is örömmel játszik vele, mi több, segít bevonni a szülőket is, ők sem tudják megállni, hogy részt az építésben.


Ki gondolná, hogy egy nyolc hónapos baba a játékszönyegre kipakolt számtalan színes, zenélő játék közül egy felfújható, átlátszó hengert választ, amin mindössze egy maci látható. Át lehet gördülni rajta, a hátán fekve kézbe veheti, forgathatja, markolhatja: javítja a koordinációt, erősíti a végtagokat.

És nem kell mindenáron kikapni a gyerek kezéből a mobilt, tabletet, ahogy a számítógéptől sem szabad elvből tiltani a gyereket. Nem minden pc játékok ördögtől való, a felnőtt felelőssége, hogy milyen program használatát engedi. Bőven találni olyan valóban ártatlan applikációkat, amelyekkel rajzolni lehet, vagy amivel az egér használatát lehet elsajátítani. A szakemberek szerint csak tudni kell, mit mikor lehet a gyerek kezébe adni.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása