Tippek és tanácsok Grillező eszközök, melyeket a grillezés mesterei nem nélkülözhetnek

Megfelelő eszközök használatával komfortosabban készítheti el a grillételeket, és az eredmény is emlékezetes lesz. Kezdetnek megteszi egy alapkészlet, de higgye el, amint belekóstol a grillezés rejtelmeibe, észrevétlenül és fokozatosan bővíti majd eszköztárát, míg végül beszerez egy profi grillkészletet.

A képen látható nyolc eszköz elegendő ahhoz, hogy a grillre szánt ételeket gyorsan előkészíthesse és a grillezés során is könnyen dolgozhasson. Ezt könnyítik meg a grillező eszközök hosszított fogantyúi, melyek ideális esetben nem hővezető anyagból készülnek, tehát grillezés közben nem melegszenek át, és nem fordulhat elő, hogy megégesse a kezét.

Fordítólapát

A szilikon vagy fém fordítólapát a lapos ételek megfordítására szolgál, mint a hamburgerhús, a lepény, a halfilé, a hússzeletek, az ananász, illetve ananászos-baconös hamburger. A fordítólapát legyen vékony és egyenes, rugalmas fogantyúval, hogy könnyen becsúsztathassa a grillezett étel alá, s ne tegyen benne kárt.

Ananászos-baconös hamburger

Grillvilla

Sokan nem ismerik el, de a grillvillának mindenki nagy hasznát veszi a nagyobb és szilárdabb szeletek megfordításakor, különösen a zöldségeknél. A húst ne szurkálja vele feleslegesen, mert kifolyik a leve és kiszárad. Nyílt tűz melletti sütögetéshez használhatjon extra hosszú nyelű villát.


Grillcsipesz vagy -fogó

Bátran kijelenthetjük, hogy a grillcsipesz a grillezés alapvető, szükséges és nélkülözhetetlen eszköze. Tulajdonképpen az ujjait helyettesíti, hiszen segítségével mindent „kézbe vehet“, amit szeretne megfordítani vagy levenni a grillről. Így a villára lehet, hogy nem is lesz szüksége, és ha kell, a grillcsipesz a fordítólapátot is pótolja.


Vékony pengéjű, hosszú kés

Az ilyen típusú penge biztosítja az egyenletes és egyenes vágást, így bármilyen húsból egyforma szeleteket tud vágni. Erre a célra steakkést is használhat. Arról, hogy a grillezéshez még milyen késekre lehet szüksége, a késekről szóló cikkben olvashat.

Ecset a kenegetéshez

Az étel tökéletesen szaftos lesz, ha sütögetés közben a húst és a zöldséget időnként átkeni a páccal, ízesített olajjal vagy egy kis vajjal — különösen a sütés utolsó fázisában. Ezt a feladatot semmilyen más eszközzel nem végezheti el jobban, mint az ecsettel.  

Tisztítási tippünk: legkevesebb gondja a szilikonos ecset elmosásával lesz.


Kefe a grill tisztításához

A drótkefe a grillsütőről megbízhatóan eltávolít minden odaégett, nemkívánatos szennyeződést.


Egy kis extra: „karmok“ a hús szétszedésére

Ezekkel a "medvekarmokkal" valóban marconának tűnhet! Bár egy hagyományos grillezésnél nem lesz rá szüksége, de a lassan sült húsok  és nagyobb húsdarabok tálalásánál jól jöhet. A karmok segítségével a húst könnyen leemelheti a grillről, majd ezután egy deszkán vékony csíkokra szedheti.

Mire lesz még szüksége a grillezéshez?

Az alapvető grilleszközökön kívül egyéb segédeszközök is jól jöhetnek, melyek nélkül ugyan lehet grillezni, viszont segítségükkel a grillezés merőben más élményt jelent.


Grillrács: halhoz

A halak gyakran szétesnek grillezés közben. Grillező rácsra helyezve viszont egyben maradnak, sőt, akkor sem esnek szét, amikor a ráccsal együtt megfordítja őket. A grillező rácsra bármilyen hús- vagy zöldségszeletet is helyezhet. 


Grilltálca

A grilltálcák biztosítják, hogy a kisebb és vékonyabb darabok ne essenek át a rácson. A tálcán az ételt grillezheti, melegítheti, de akár tálalhatja is.


Alufólia

Grillezéshez használjon speciális alufóliát, mely vastagabb és nem szakad el könnyen, ha belecsomagolja a húst vagy a zöldséget. Minden levet felfog, ezért esetleg grilltálca helyett is használhatja.
A szerkesztőség ötlete: a kész grillezett húst takarja le alufóliával és néhány percig pihentesse – a hús szaftos és zamatos lesz.

Az egzotikus hawaii módon készült grillcsirke elkészítéséhez is alufóliára lesz szüksége.

Grillező eszközök, melyeket a grillezés mesterei nem nélkülözhetnek

Konyhai húshőmérő

A konyhai húshőmérő segít abban, hogy steakje ne száradjon ki. A steak grillezéséről már írtunk. Olvassa el, hogyan kell a steaket úgy elkészíteni, hogy ez a finomság a grillparti fénypontja legyen!

Az ízletes steak elkészítése művészet. Ön is megtanulhatja!

Papír törlőkendő

Grillezés közben valami mindig piszkos vagy zsírfoltos lesz, ezért a legpraktikusabb segítség ilyenkor egy tekercs konyhai papírtörlő.  Mivel jó nedvszívó képességgel rendelkezik, akár a grillezett kolbászok felesleges zsírjának letörlésére is használhatja.


Kesztyű

Kesztyű nélkül nehéz volna a forró rácshoz, tálcához vagy serpenyőhöz nyúlnia, vagy felvennie egy lehullott faszéndarabot.


Kötény

A grillmesternek fel kell készülnie az itt-ott kifröccsenő, lecseppenő zsírokra, aminek elsősorban ő “issza meg“ a levét. A kötény védi a ruházatot és a bőrt is a forró fröccsenésektől és a foltoktól. Vannak kimondottan grillezési célra gyártott, speciális kötények, praktikus megoldásokkal, melyeknek köszönhetően mindig kéznél tarthatja a grillezéshez szükséges legfontosabb eszközöket.


Tűzoltókészülék

Nem tréfálunk! Ha meggyullad az olaj vagy a zsír, soha ne próbálja vízzel oltani. Egy kisebb tűzöltőkészülék jól jön, hiszen nem csupán a grillsütőt mentheti meg használatával: akár kerjét, házát is!


A grillezéshez szükséges eszközök áttekintése után válasszon egy jó receptet, és lásson hozzá a grillezéshez!


Forrás: Food52.com, realsimple.com, farmfoods.sk, cuketka.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!