Baba Terhesség Hipnoszülés – mi az, és működik?

Mi a hipnoszülés?

A hipnoszülés a fájdalomcsillapítás természetes módszere, ami tartalmaz önhipnózist, relaxációs és légzési technikákat. A kismamák oktatása érdekében több hipnoszülési módszer áll rendelkezésre – gyakran partnerük számára is – egy nézet szerint ezekkel a technikákkal csökkenthető a gyermekszülés által kiváltott fájdalom és szorongás. Az elmélet az, hogy ha csökkentjük a testi feszültséget, több természetes hormont képes termelni (mint például oxitocint), és a ’fájdalomcsillapító” endorfinok szükségesek ahhoz, hogy a szülés rövidebb, nyugodtabb és (remélhetőleg!) kevésbé fájdalmas legyen. Azt is állítják, hogy a hipnoszülés segíthet csökkenteni a szüléssel kapcsolatos félelmet, ami sokak szerint nagyban hozzájárul a fájdalomhoz.

A hipnoszülés melletti bizonyítékok

Sok hipnoszülést alkalmazó kismama mondja, hogy neki valóban működött. De hát mi a bizonyíték? Az International Journal of Obstetrics and Gynaecology (nemzetközi szülészeti-nőgyógyászati folyóirat) megjelentetett egy dániai vizsgálatot, amely szerint a módszer nem befolyásolja a nők által tapasztalt fájdalom mértékét. Megjelentek azonban más, a módszer mellett szóló vizsgálatok is – például, egy ausztráliai vizsgálatban, amelyet a British Journal of Midwifery (brit szülészeti folyóirat) folyóiratban közöltek, azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik alkalmazták a hipnoszülést, az általános népességhez képest rövidebb volt a vajúdás, kevesebb császármetszés fordult elő, és kevesebb fájdalomcsillapítót használtak.

Mit fog megtanulni

Jóllehet még nem döntötték el, hogy a hipnoszülés valóban működik-e, nem árt megtanulni olyan technikákat, amelyek segíthetnek hogy a kismama vajúdás közben nyugodt és összeszedett maradjon. Ezt megtanulhatja tanfolyam keretében, illetve megvehet egy hipnoszülésről szóló CD-t, és meghallgathatja otthon, amikor van rá ideje. Íme, néhány elképzelés, amit megtanulhatna...

  • Önnek és a szülését segítő partnerének megtanítanak különleges légzési, vizualizálási és relaxációs technikákat, hogy a lehető legnyugodtabb és ellazultabb maradjon.
  • Forgatókönyvet is kap, hogy a szülésre készülve gyakoroljon. Ezek segítenek benne, hogy a bevezetett technikák ösztönössé váljanak, amikor eljön az idő.
  • Egyes tanfolyamokon masszázstechnikákat is tanítanak, azzal a szándékkal, hogy ösztönözzék az endorfin ’boldogsághormonok’ felszabadulását – vajúdás alatt  végzett masszázs abban is segít, hogy a szülésnél segédkező partnere tegyen valami hasznosat!

Lehetséges, hogy a vajúdásra való felkészülés alatt ismétlendő ’megerősítéseket’ is kap, amelyeket a vajúdás közben is használhat, hogy nyugodt, pozitív és összeszedett maradjon. Ezek nagyon hasznosak lehetnek, jóllehet hétköznapi gondolkodás szerint kissé bolondosnak tűnhetnek. Olyan mondatokat tartalmaznak, mint például ’Sima és könnyű szülésre összpontosítok’ és ’Ellazulok, ahogy gyorsan és könnyen átmegyünk a vajúdás szakaszain’.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása