Baba Totyogó Hogyan birkózzunk meg kisgyermekünk félelmeivel

Amikor a csöppségek mobilissá válnak és elkezdik felfedezni a körülöttük lévő világot, megtanulják a környezetükben felbukkanó kockázatokat. Az agyuk még fejlődő állapotban van, ezért csak részben értik meg a sok új információt, így természetes, hogy néha megijednek attól, amit látnak. Mi a jó hír? A megfelelő szülői viselkedéssel rendkívül pozitív hatással lehetsz arra, hogyan birkózik meg gyermeked ezekkel a félelmekkel és fóbiákkal.

Gyakori csecsemőkori félelmek

 • Sötétség
 • Szörnyek
 • Villámlás és mennydörgés
 • Idegenek
 • Tűzijáték
 • Magasság és zuhanás
 • Egyedüllét
 • Különlét a szülőktől

Előfordulhat, hogy gyermeked fél az orvostól vagy a fogásztól, esetleg retteg a maszkba bújt vagy furcsán felöltözött emberektől.

Miért ijed meg a gyermekem?

A félelem és az ijedtség belső emberi ösztön, amely jelenléte evolúciós okokkal magyarázható. Még mindig őrizzük génjeinkben néhány ősi félelmünket, például a kígyóktól való viszolygást. A legtöbb magyar csecsemő nem látott még igazi kígyót a vadonban, de ha valami csúszik-mászik feléjük, attól ösztönösen elugranak.

Ez azért történik, mert az emberi látóideg közvetlen összeköttetésben van a menekülésért vagy harcért felelős részével az agynak, amely kihagyja az agy többi részét az információ feldolgozása során. Ez az agyrész sugallja azt a gyermeknek, hogy menekülnie kell, mert a kígyók végezhetnek vele.

Mi a különbség a félelem, a pánik és a fóbia között a csecsemőknél?

A félelem általában rövid ideig áll fenn, kiszámítható és nem tart sokáig, ilyen például a népszerű „szörnyek az ágy alatt” gondolat.

A pánik szabadon előtörő, néha krónikusan sokáig, akár egész életig megmaradó élmény. A pánikra való hajlam örökletes lehet, ez genetikai, viselkedési, illetve környezeti okokkal magyarázható. Például, ha a gyermek édesapja fél a kutyáktól, az idegessége átragadhat a gyermekre, aki ugyancsak feszült lesz az állatok körül. Ezért is fontos, hogy ne mutasd ki a saját fóbiáid a gyermekednek.

A pánik fóbiává alakulhat, amely a félelem már extrém szintjét képviseli. Fóbiát okozhatnak különböző rossz emlékek, például, ha valakit megharap egy kutya. Ennek hatására a gyermeket már egy kutya fényképe is pánikba taszíthatja.

Hogyan birkózzunk meg csecsemőnk félelmeivel

 1. Legyünk konzisztensek, megértőek és türelmesek. Ez segíthet a gyermek félelmének csökkentésében.
 2. Ha gyermeked fél vagy retteg, térdelj le hozzá, és öleld meg. Tartsd a szemkontaktust és mosolyogj.
 3. Koncentrálj valami olyasmire, ami javítja a hangulatot, például, a „buta szörny lila bundájára”.
 4. Ne kicsinyítsd le a félelmeit, nevesd ki, vagy mondd, a „szörnyek nem is igaziak, te kis buta!”.
 5. Légy bátor és nyugodt. A csecsemők lemásolják ezt a viselkedést is.
 6. Ha a gyermeked fél valamilyen fizikai tevékenységtől, például a csúszdázástól, könnyítsd meg neki a feladatot, például rakd a csúszda közepére. Amint magabiztossággal csúszik ilyen magasságból, lehet, kedve támad a tetejéről is kipróbálni.

A fóbiákkal való megbirkózás

Próbálj ki valamilyen programot vagy módszert, amely fokozatosan teszi ki a gyermeket a félelmet kiváltó oknak. Így érhető el az extrém félelemtől való elmozdulás a közepes félelem, a közönyösség, és talán egy nap, a pozitív érdeklődés felé.

 1. A kutyafóbiában szenvedő gyermekekkel látogasd meg a szomszéd kutyát, de csak, amikor alszik az állat.
 2. Először nézzétek közösen, messziről az állatot
 3. Ha a gyermek megnyugodott, a következő lépés az állat megközelítése. Simogasd meg először te az állatot, és hagyd, hogy gyermeked nézze és fogja közbe a kezed.
 4. Bátorítsd a kicsit, hogy simogassa meg az alvó kutya hátát.
 5. Ha a kutya felébred, a gyermeked esetleg örülni fog, ha elviheti egy gyors, két perces sétáltatásra
 6. Lehet, hogy idővel ő maga akarja majd fogni a pórázt

A kulcs az, hogy ne hagyjuk elfutni a kicsit a félelem során - ez azt tanítja az agynak, hogy a probléma esetén a menekülés a megoldás.

Mindazonáltal, ne erőszakoljunk rá semmit - teljesen rendben van, ha küszködik valamivel, hogy egy másik nap próbálkoztok újra. Próbáld megőrizni a haladás folyamatát a hét során.

Ha a csöppség a félelme tárgyának közelében tud maradni - támogatás és segítség mellett -, akkor gyorsan leküzdi majd azt a gondolatot, hogy a stressz és a pánik csak akkor szűnik meg, ha elfut az azt kiváltó okoktól.

Segíthetsz megbirkózni gyermekednek a félelemmel, pánikkal, vagy a fóbiákkal. Ne feledd, hogy ehhez türelem, érzékenység, és néha csak idő kellhet. Végtére is, te ismered legjobban a kicsid.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása