Baba Újszülött Hogyan étkezzen a gyermek élete első évében?

Mielőtt elkezd élete legnagyobb kincséről gondoskodni, hogy egészséges és erős legyen, ne feledje, hogy ő egy élőlény, aki már az első etetésnél kifejezi az étkezéssel kapcsolatos jogait. Ne viselkedjünk vele úgy, mint egy géppel, amelybe minden áron be kell nyomni ilyen vagy olyan javasolt adagot. A kislányok megelégednek kevesebb tejjel, mint az elégedetlen kisfiúk, akik már a kezdetektől ráadást fognak követelni.

Az első hét

A csecsemők anyatejjel (esetleg modifikált tejjel) táplálkoznak, minden etetés alkalmával 30 és 60 ml közötti mennyiségben. Egy nap akár 10 ilyen adagot kellene a babáknak elfogyasztaniuk, összesen körülbelül 480 ml tejet. Néhány nap elteltével azonban a baba szükséglete növekszik, egy adag tej már eléri a 60 ml-es mennyiséget, az egész napi adag pedig már 520 ml tejnek felel meg. Minden további héten a tej mennyisége adagként 10 ml-el növekszik, egészen 90–110 ml-es mennyiségig, ami már az egy hónapos csecsemő egy adagja, de ebben a korban az adagok növelését már fékezni kellene. A baba, aki a hat hónapos korához közeledik, naponta 4 adagot eszik, adagonként 180 ml-es mennyiségben. Ebben a korban már sok szülő cumisüvegből eteti a gyermekét, és a baba étlapján új ételek jelennek meg: a gyümölcs, főtt zöldségek, első leves és pépek.

Féléves kor után

Az anyatejen kívül javasolt naponta két másik ételt is adni a babának. A gyermeknek a változatos étkezésre lassan kellene átállnia, ezért nem javasolt a tejet készételekkel helyettesíteni. A változatosság céljából inkább új ételeket iktassunk be. Nem zárható ki, hogy amint a baba megkóstolja a pépeket, már nem kéri a tejet, vagy épp ellenkezőleg – nem fog kérni semmi mást, csak a megszokott tejecskét. Ilyen esetben sincs mitől tartani. A kutatások igazolják, hogy a szoptatás a gyermek második életévében is nagyon pozitív hatással van egészségére.

Amikor gyorsan közeledik a gyermekünk első születésnapja

A kiegészítő ételek számát növeljük háromra, a baba étvágyától függően naponta 1 vagy 2 uzsonnát is adhatunk neki. Így lassan hozzászoktatjuk a gyermeket a szokásos 5 étkezéshez naponta.

Élete első évében a babának naponta 18–35 grammot kellene gyarapodnia, azonban ez nem jelenthető ki alapvető szabálynak. Ha a kicsi lassabban vagy gyorsabban gyarapszik, ne kísérletezzünk vele, inkább konzultáljunk egy orvossal. Az első év az ember életében a fejlődés legintenzívebb időszaka, ezért ügyeljünk a gyermek étkezésének alakulására, ugyanakkor ne feledkezünk meg a gyermek változó szokásairól sem.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása