Tippek és tanácsok Hogyan főzzünk mennyei rizst, quinoát, hajdinát és bulgurt?

Függetlenül attól, hogy a rizst, quinoát vagy a hajdinát főételnek vagy köretnek készítjük-e, fontos, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően főzni őket, hogy ne veszítsenek az ízükből és a tápértékükből.


A gabonafélék már régóta nemcsak a lisztgyártás nyersanyagai. Helyüket a tányérunkon is megtalálták, ahol egyre gyakrabban fordulnak elő. És ez így van jól, mivel a gabonafélék szénhidrátokat, növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és B-vitaminokat tartalmaznak. A gabonafélékben található szénhidrátok energiával töltenek fel, a vas elősegíti a vörösvérsejtek képződését, a magnézium az idegeket, a nátrium pedig az izmokat „erősíti”, emellett a foszfor a csontok, a kálium pedig a vesék egészségéről gondoskodik.


Hogyan főzzünk mennyei rizst, quinoát, hajdinát és bulgurt?

A rizs, a hajdina, a quinoa és a bulgur elképesztően széles körű felhasználást kínálnak. Felszolgálhatjuk őket köretként, vagy kását, felfújtat, rizibizit, ill. krupottót vagy más ínyencségeket főzhetünk belőlük. A magvak sokoldalúsága a konyhában akkor is jól jön majd, ha nem tudjuk eldönteni, hogy valami édeset vagy sósat főzzünk-e inkább. Ne féljünk hát új élelmiszerekkel bővíteni az étlapunkat!


Hogyan főzzünk mennyei rizst, quinoát, hajdinát és bulgurt?

Hogyan főzzünk tökéletes rizst, hajdinát vagy bulgurt?

A rizst és más gabonaféléket főzhetjük gőzben, speciális vagy egyszerű edényben, víz vagy leveslé hozzáadásával. Főzés előtt olajon megpiríthatjuk. Felöntés után felforraljuk, majd levesszük a hőfokot, és főzzük. Ha megfőtt, de maradt rajta némi felesleges folyadék, leszűrjük. Ha úgy látjuk, hogy kevés vizet adtunk hozzá, felöntjük forró vízzel. Ahhoz, hogy a rizs vagy a hajdina ne égjen oda, és megfelelően laza legyen, be kell tartanunk a főzés és a pihentetés pontos idejét.


Hogyan főzzünk mennyei rizst, quinoát, hajdinát és bulgurt?

Hogyan főzzünk rizst?

A rizs főzésekor figyeljünk arra, milyen fajtáról van szó.

Fehér rizs – hosszú szemű, közepes szemű, gömbölyű szemű

A rizsszemek alapján többféle rizs közül választhatunk.

A hosszú szemű rizs köretnek a legjobb, mivel nem ragad össze.

A közepes szemű rizst rizibizi, a gömbölyű szeműt pedig rizibizi vagy felfújtak készítésére használjuk. Az átmosott rizst forrásban lévő vízbe szórjuk, vagy felöntjük, és gyenge lángon főzzük. Lefedve állni hagyjuk.

Rizs : víz arány = 1 : 1,5

Főzési idő: 12–15 perc:

Pihentetési idő: 10 perc

Zöldfűszeres rizs

Zöldfűszeres rizs


Natúr rizs

A natúr rizs előállítása során eltávolítják a rizsszem legfelső, emészthetetlen héját, ezért gyakran félig hántolt vagy barna rizsnek is nevezik. Serkenti a zsírégetést, stabilizálja a vércukorszintet, támogatja a bélműködést és az immunitást.

A natúr rizst az edénybe szórjuk, felöntjük vízzel, megsózzuk, és miután forrni kezd, gyenge lángon főzzük. A vízhez kevés vajat vagy olajat is adhatunk. Ugyanígy kell főzni a fekete rizst is.

Rizs : víz arány = 1 : 3

Főzési idő: 30–40 perc:


Jázmin rizs

A jellegzetes jázmin aromájú rizs köretként, de akár salátákba is használható.

Rizs : víz arány = 1 : 1,5

Főzési idő: 12 perc

Pihentetési idő: 10 perc


Basmati rizs

A legjobb minőségű rizsnek tartják. A hosszú és karcsú szemek nem tapadnak össze, a többi rizsfajtához képest pedig kevesebb kalóriát tartalmaznak. Ahhoz, hogy igazán tökéletes basmati rizst kapjunk, először átmossuk vízzel, és a vízbe mártva fél órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, és forrásban lévő vízbe szórjuk. Miután felforr, fedő alatt főzzük. Elzárjuk a lángot, a rizst pedig fedővel letakarva állni hagyjuk.

Rizs : víz arány = 1 : 1,5

Főzési idő: 5 perc

Pihentetési idő: 15 perc

Tejes rizs a legkisebbeknek

Tejes rizs a legkisebbeknek


Hogyan főzzünk hajdinát?

A hajdina háromszög alakú szemei természetes P-vitamin források, amely az egészséges érfalakhoz szükséges. Fogyasztása „rossz” koleszterin, véralvadási problémák vagy trombózis esetén javasolt. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Az átmosott hajdinát felöntjük vízzel, kevés olajat adunk hozzá, és miután felforr, közepes lángon főzzük.

Hajdina : víz arány = 1 : 2

Főzési idő: 10 perc


Hogyan főzzünk quinoát?

A természetesen gluténmentes quinoa íze eltérő lehet attól függően, hogy fehér, fekete vagy vörös quinoáról van-e szó. A színes quinoa íze erőteljesebb. Főzés előtt forró vízzel átmossuk, hogy elveszítse a keserű ízét. Ugyanúgy főzzük, mint a rizst.

Quinoa : víz arány = 1 : 2

Főzési idő: 15 perc

Pihentetési idő: 5 perc

Quinoapüré babáknak

Quinoapüré babáknak


Hogyan főzzünk kölest?

A köles a boltokban hántolt formában kapható. Az ázsiai népek már a rizs előtt használták. Első pillantásra összetéveszthetjük a kuszkusszal – a kuszkusz azonban tésztaféle, nem gabona. A kölest főzés előtt forrásban lévő vízzel átmossuk, majd aszerint főzzük, hogy keményebb vagy puhább kölest szeretnénk-e.

Keményebb köles

Köles : víz arány = 1 : 2

Főzési idő: 30 perc

Puha köles

Köles : víz arány = 1 : 3

Főzési idő: 50 perc


Hogyan főzzünk bulgurt?

A bulgurt olyan búzaszemek alkotják, amelyek a feldolgozásuk során több folyamaton mennek keresztül: mossák, előfőzik, szárítják, majd apró és szabálytalan világosbarna szemcsékre őrlik őket. Készítése abban különleges, hogy a bulgurt nem főzzük, csak leöntjük forrásban lévő vízzel.

Bulgur : víz arány = 1 : 1

Pihentetési idő: kb. 30 perc

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!