Egészséges életmód Egészség Hogyan lehet a cukorbetegséggel élni?

A cukorbetegségben szenvedő ember is teljes értékű és normális életet élhet. Csupán egy picivel többet kell azon gondolkodnia, mit fog enni, meg kell terveznie étrendjét és nem szabad megfeledkeznie a mozgásról, valamint meg kell szoknia a rendszeres inzulinadagolást. Alapvetően fontos az  időbeosztás tervezése az étkezésekre és a pihenésre való tekintettel.

Mi okozza a cukorbetegséget?

A cukorbetegség a vérben levő vércukor szintjének emelkedésével nyilvánaul meg. Ennek oka az inzulin hormon, melyet a hasnyálmirigy termel. A szervezetben az inzulin normál körülmények között elősegíti a cukor felszívódását a vérből, s annak beépülését a sejtekbe. Sejtjeink számára az így szerzett cukor jelenti az energiaforrást. Amikor az inzulin nem győzi a cukor beépítését a sejtekbe, a sejtek energiahiányban szenvednek. A vérben megemelkedik a cukorszint, s amikor ez túllépi a határértéket, károsítja az ereket és az idegeket. Ezáltal növekszik a szívkoszorúér-infarktus és az angina pectoris kockázata. A vér fokozott cukortartalma, vagyis a vérben levő cukor mennyiségét glikémiának nevezzük.

Az egészséges ember vércukorszintje nem csökken 3,3 mmol/l alá és éhgyomorra nem lépi túl a 6 mmol/l értéket. Csupán röviddel az evés után magasabb egy kicsit, de egy óra múlva már  pod 7,7 mmol/l alá csökken.

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegségnek 2 típusát ismerjük. Az 1-es típusú cukorbetegség már gyermek- illetve serdülőkorban kezd kialakulni. Kivételes esetekben viszont a 30. életév után is kialakulhat.

Az 1-es típusú diabétesz

Ez autoimmun megbetegedés, ami azt jelenti, hogy a szervezet védekezőrendszere tönkreteszi a hasnyálmirigyben levő inzulintermelő sejteket és a beteg teljes inzulinhiányban szenved

Amennyiben az anya cukorbeteg és az apa nem, a gyermeknél 2 – 3 % -os valószínűséggel alakulhat ki az 1-es típusú diabétesz. Ennek esélye 13 % -ra megnő abban az esetben, ha az anya már 8 éves kora előtt betegedett meg diabéteszben.

Amennyiben az apa cukorbeteg és az anya nem, a gyermeknél 7 – 9 % -os valószínűséggel alakulhat ki az 1-es típusú cukorbetegség.

Ha mindkét szülő cukorbeteg,  a gyermeknél 30 % -os valószínűséggel alakulhat ki az 1-es típusú diabétesz.

A 2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy ugyan termeli az inzulint, de a sejtek nem reagálnak rá. Ennek oka a szervezetben levő sok zsír.  Ez a típusú  diabétesz csak felnőtt korban alakul ki, ezért egészséges életmóddal megelőzhető, illetve megjelenése késeltethető.

Amennyiben az egyik szülőnek 2-es típusú diabétesze van, a gyermeknél 33 %  eséllyel alakulhat ki.

Ha mindkét szülő ebben a betegségben szenved, a gyermeknél már 75 % a valószínűsége, hogy kialakulhat nála a 2-es típusú cukorbetegség.

Hogyan nyilvánul meg a cukorbetegség?

A betegség teljes tüneteinek kialakulása előtt a következő jelek utalhatnak a kezdődő cukorbetegségre:

 • szomjúság
 • fáradtság
 • indokolatlan fogyás
 • gyakori vizelési inger, főleg éjszaka
 • nagy étvágy, vagy ellenkezőleg étvágytalanság

A szervezet érzékenyebb a fertőzésekre, gyakoriak a húgyhólyag gyuladások. A lehelet aceton illatú. Ha ilyen tüneteket figyel meg saját magán, keresse fel az orvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat – a vér- és vizeletvizsgálatot. Ezt követi az inzulinszint mérése és az ellenanyagok kivizsgálása.

Amennyiben a tüneteket nem veszi észre időben, a vérben megemelkedik a cukorszint, az inzulin hiányában a sejtek nem lesznek képesek ezt feldolgozni, ezért a szervezet energiahiányban fog szenvedni. A szervezet tehát cukor helyett a zsírokat kezdi energiaforrásként használni, s ekkor ketoanyagok kerülnek a szervezetbe, melyek savasodást okoznak. Ez hányáshoz, hasfájáshoz és eszméletvesztéshez vezethet.

Hogyan gyógyítható a cukorbetegség?

A cukorbetegség megköveteli néhány alapelv és szabály betartását. Az egyik legfontosabb, hogy a vércukorszintet folyamatosan 3,3 mmol/l és  6 mmol/l határértékek között tartsuk.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén legtöbbször elég az étrend megváltoztatása, ami a beteg számára annyit jelent, hogy lemond az édességekről, szabályozza a szacharidok bevitelét és pontosan kiméri az élelmiszeradagokat. Emellett ajánlott valamilyen sporttevékenység. Az orvosok szerint megfelelőek a kevésbé megterhelő, folyamatos tempóval végezhető sportok: séta, úszás, nem megerőltető turizmus, kerékpározás. A betegnek a sportolás befejeztével meg kell mérnie vércukorszintjét és szükség esetén a cukrot pótolnia kell. Tehát mindig elérhetőnek kell lenni számára pl. szőlőcukornak, vagy egy édes italnak.

Milyen egy cukorbeteg kiegyensúlyozott étrendje? Ennek 55 %-át szacharidok, 15 % -át fehérjék és 30 %-át zsírok képezik. A továbbiakban a következőkre kell odafigyelni:

 • csökkenteni az egyszerű cukrok és az állati eredetű zsírok mennyiségét
 • kevesebbet sózni (maximálisan 6 g só naponta)
 • csökkenteni az alkohol mennyiségét
 • növelni a rostanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét
 • betartani a folyadékbevitelt és naponta legalább min. 1,5 l folyadékot inni (nem édesített italt)

Az orvosok által ajánlott élelmiszerek a következők:

 • gyümölcs (vigyázat a nagyon édes fajtákkal)
 • zöldség,
 • hüvelyesek,
 • alacsony zsírtartalmú tejtermékek,
 • teljes kiőrlésű péktermékek,
 • sovány húsok.

A cukorbetegek tiltott élelmiszerei közé tartoznak a zsíros húsok, szalonna, töpörtyű, tejfölös joghurtok, tejszín, majonéz és a fűszerekben levő nátrium-glutamát.

A cukorbetegek számára nagyszerű étel a paradicsom.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében még inzulinkezelés is szükséges. A beteg az inzulint saját magának adagolja többször naponta  ún. inzulintoll segítségével. Létezik azonban egy  ún. inzulinpumpa is, mely a beteg testére van erősítve és folyamatosan adagolja az inzulint a bőrbe szúrt tű által. Ennek használata azonban nem praktikus, mivel néhány esetben a betegnek a pumpát le kell vennie, pl. fürdéskor, mivel nem vízálló.

A terhességi cukorbetegség elmúlik a szülés után

A terhes nők 2 – 6 %-a kap a terhesség alatt időlegesen cukorbetegséget. Ennek oka a hormonális változások és a szövetek lecsökkent érzékenysége az inzulinnal szemben. A terhességi cukorbetegséget csak egy speciális teszttel lehet megállapítani, melyet a terhesség 24. - 28. hetében végeznek. A teszet éhgyomorra végzik és a terhes nőnek egy glükózoldatot kell meginnia, miután megmérik a vércukorszintet. Ha az első alkalommal nem igazolódik be a diabétesz, másnap egy kontrolltesztet végeznek.

Ha beigazolódik a terhességi cukorbetegség, akkor be kell tartani a diétás étrendet. Csökkenteni kell a szacharidok bevitelét, az ételeket nem édesíteni, tehát kerülni kell az egyszerű cukrok fogyasztását. Ajánlott sok zöldséget fogyasztani, az étrendből iktassuk ki a füstölt ételeket. Olykor elegendő az étrend módosítása, de sok esetben az inzulinkezelés is szükséges.

Az olyan élelmiszer, melynek 100 grammjában több, mint 5 gramm cukor van, nem megfelelő a cukorbetegeknek.

Terhességi cukorbetegség esetében általában megindítják a szülést a tervezett időben, mivel a betegség nemcsak az anya, de a baba egészségét is befolyásolja, hiszen a magasabb cukor miatt a baba gyorsabban növekszik. A születési súly a 4 kilót is túllépheti. Szülés után a terhességi cukorbetegség általában elmúlik, de jelen van annak kockázata, hogy az anya a 2-es típusú cukorbetegségben megbetegszik. Ezért nem ajánlott alábecsülni a szülés utáni cukorszint ellenőrzését és az odafigyelést.

Kötelező szűrővizsgálatok várandósság idején


Hogyan lehet a cukorbetegséggel élni?

A cukorbetegség megelőzhető

Sokkal jobb megelőzni ezt a betegséget, mint később a következményeit megoldani. A megelőzés titka az egészséges életmódban rejlik:

 • Étkezéskor tartsa be a szabályt, miszerint a zsírok a napi energiabevitel kevesebb, mint 30 % -át képezzék.
 • Az állati zsírokat helyettesítse növényi zsírokkal.
 • A napi étkezéseket ossza be 5 kisebb adagra naponta és mindig egyen egy kis zöldséget és gyümölcsöt is.
 • Ne fogyasszon fehér lisztet és szokja meg a teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztását.
 • A sovány húsok mellett olykor egyen halat, a füstölt termékeket korlátozza.
 • Ne feledkezzen meg a rendszeres folyadékbevitelről.

Minden nap találjon időt egy kis sétára és mozogjon rendszeresen. A fizikai aktivitásnak köszönhetően jobb  lesz a hangulata, s egyben megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegséget.Hogyan lehet a cukorbetegséggel élni?

forrás: zdravyzivotscukrovkou.cz, tehotenskacukrovka.cz, zivotacukrovka.cz, nemta.cz, zena.aktualne.cz, abctehotenstvi.cz, prozeny.cz, cukrovka.zdrave.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!