Tippek és tanácsok Hogyan szárítsunk otthon gyümölcsöt?

Szeretné érezni a nyár ízét a hűvösebb évszakokban is? Meglátja, jól esik majd ropogtatni az előre megszárított alma szirmokat, ráadásul egyszerűbb elkészíteni, mint gondolná!


A szárítás az egyik legősibb módja az étel szavatosságának meghosszabbítására. Nem csak a boltokban megkapható szárított gyümölcsök népszerűek, egyre többen készítenek otthon is. A szárítás során eltűnik a gyümölcsök leve, tehát elpárologtatjuk a vizet belőlük, ezáltal csökken tömegük és térfogatuk is. Ezáltal könnyebb tudjuk tárolni, ráadásul a mikroorganizmusok további növekedését is gátoljuk a folyamattal.


 A legegyszerűbb a napon szárítani: különösen hatékony ez a módszer a rizs, mazsola vagy a paradicsom esetében. A hátránya, hogy nem tudjuk kontrollálni a folyamatot, éppen ezért azt javasoljuk használjon szárítót, ha igazán jó minőségű szárított ételeket szeretne kapni. Rengeteg szárítógép létezik manapság, elektromoson át a napelemmel működőig. A szárítás hőfokára is ügyelnünk kell, hiszen a túl nagy forróságtól tönkre mehet a szárítani kívánt gyümölcs: az ideális hőfok általában 60-70 fok.


Hogyan szárítsunk gyümölcsöt?


Először is válasszunk ki olyan gyümölcsöt, amely alkalmas a szárításra, ugyanis nem mindegyik megfelelő a folyamatra: olyat kell választanunk, mely nem veszíti el tápértékét és legértékesebb ásványi anyagait szárítás után sem.


Daraboljuk vagy szeleteljük fel a kiválasztott gyümölcsöt. Próbáljunk olyat választani, amely nem sérült, hiszen ezeknek már nem olyan nagy a tápértéke.

Érdemes olyan gyümölcsöt választani, amit nagyon szeretünk és a későbbiekben fel tudunk használni a konyhában. A szárított alma különösen népszerű, hiszen egész évben elérhető, és az almaszirmokat pontosan úgy ropogtathatjuk, mint a chipszet.


Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket és távolítsunk el minden szennyeződést szárítás előtt. Papírtörlővel szárítsuk meg a gyümölcsöt a tisztítás után.

A szeletek vastagsága is nagyon fontos. A vastagabb szeletek nehezebben száradnak ki, ha túl vékonyra vágjuk, akkor pedig nehezebb eltávolítani a szárítógépből. A vastagabb szeletekkel további probléma lehet, hogy nem szárad ki egyenletesen és nem tudjuk majd megfelelően tárolni.


A nagyobb gyümölcsöket vágjuk kb. 0,3 – 0,6 mm vastagságúra, az apróbbak, mint például a szőlő vagy bogyós gyümölcsök maradhatnak egészben. Figyelünk oda, hogy a bogyós gyümölcsök tartalmaznak magokat, ezért vágjuk előtte ketté és szedjük ki.


Javasolt szeletméretek az egyes gyümölcsöknél:


Helyezzük a felszeletelt gyümölcsöket sütőpapíron egy tepsibe. Egyenlő távolságokra helyezzük őket és ügyeljünk, hogy az egyes szeletek ne érintkezzenek. Ha szárítógépet használunk akkor egyszerűen csak helyezzük be őket, a korábban elolvasott használati utasítás szerint.


A sütőt melegítsük elő legalább 50 fokon. Ne feledjük, szárítani szeretnénk nem megsütni őket. Az előmelegítés után helyezzük be a tepsit.


A szárítási idő az adott gyümölcstől, a hőfoktól és a szeletek vastagságától függ. A szárítás igénybe vehet akár 4-8 órát is. Figyeljünk oda a folyamat alatt, nehogy odaégjen. A folyamat gyorsítása érdekében semmiképp ne emeljen a hőfokon, hiszen ezzel odaégetheti, ami által elveszíti a gyümölcsben található értékes vitaminokat, ráadásul kevésbé lesz ízletes.


Hogy honnan fogja tudni, hogy megfelelően kiszárította? A megfelelően kiszárított gyümölcs kissé nyúlós marad, nem lesz teljesen ropogós.


Néha előfordul, hogy nem lesz minden gyümölcsünk egyforma állagú: helyezzük őket befőttes üvegbe és rázzuk fel 2-4 naponta. Ezáltal a megmaradt nedvességet felszívják a szárazabb darabok és nem indul rothadásnak. Fontos a megfelelő tároló kiválasztása, olyat keressünk, amelyet hermetikusan le tudunk zárni, majd fénytől védett helyre tegyünk el. A legjobb helyen kamrában vagy pincében lehetnek szárított gyümölcseink: ahol hűvös van és nem éri közvetlen napfény. Minél hűvösebb a tárolóhelyünk, annál tovább megmaradnak gyümölcseink.

Ha átlátszó tárolóba helyezzük őket mindenképp fedjük el, hogy ne veszítsék el színüket és a bennük található vitaminokat.


Csak Önön és családján múlik, milyen gyümölcsöket és zöldségeket szárítanak: választhatja a gyerekek kedvencét, vagy például a paradicsomot, melyet számos ételhez felhasználhat alapanyagként a későbbiekben. Van néhány remek recept ötletünk, próbálja ki őket!


source: wikihow.com, fao.org, dodomacnosti.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása