Tippek és tanácsok Húsleves: Csirkéből vagy marhából az igazi?

Többféle bevált recept is létezik a legfinomabb húslevesre, olyan is, amihez nem feltétlenül kell húst hozzáadnunk. Egy zöldségleves is bírhat olyan erővel, ami enyhíti a megfázás kínzó tüneteit.

Csirkehúsleves

A jó minőségű, finom csirkehúsleveshez mindössze 10 féle összetevőre van szükségünk. A legfontosabb ezek közül természetesen a minőségi csontos csirke hús. Semmiképp ne csontozzuk ki, mert a húsleves így lesz igazán erős és ízletes. Használhatunk akár egész csirkét vagy csirkeaprólékot is. Az így készülő húslevest fogyaszthatjuk magában levesként, vagy felhasználhatjuk más ételek alapjaként.

Fontos tudni, hogy ha túl rövid ideig vagy nagyon alacsony hőmérsékleten főzzük, akkor nem lesz elég ízletes. A csirkehúslevest nem kell forralni, viszont folyamatosan figyelni és ellenőrizni kell, hogy a folyadék mennyire bugyog. A titok, hogy a húst legalább két órán keresztül főzni kell.

Ázsiában a levest egészen más módon készítik, mint nálunk. A húst egy edénybe helyezik, hideg vízzel öntik fel és forralni kezdik. A vizet ezután leöntik róla és tiszta vízre cserélik, majd ezt az eljárást három-négyszer megismétlik és általában csak a negyedik adag víz lesz a leves végleges alapja.

Elősütött csontok

Ha igazán erős és ízletes húslevest szeretnénk, a főzés elején adjunk hozzá elősütött csontokat. A csirkecsontokat hagymával és fokhagymával süssük elő sütőben legalább 1 órán keresztül, és használjunk hozzájuk kevés olíva olajat.

Bőr nélkül

Ha a hús kellően zsíros, az jót tesz a levesnek, viszont érdemes a csirkéről minden bőrt eltávolítani a főzés előtt, ha nem szeretnénk, hogy túl olajos és zsíros legyen a végeredmény. Jobban járunk, ha a főzés végé fele egy evőkanál olíva olajat adunk hozzá.

Gluténmentes húsleves

A tésztát ne tegyük bele a levesbe már a tálaláskor, hiszen hamar szétesik, és a gyöngyöző húsleves váratlanul zavaros lesz. Gluténérzékeny vendégünk számára válasszuk a megfelelőglutént nem tartalmazó terméket.

A zöldségek hozzáadása

A zöldségeket nem érdemes már a forrást megelőző időben a húsleveshez adni, ahogy eddig tettük, hiszen a hosszú főzés és forralás által elveszítik az összes értékes tápanyagot, amit tartalmaznak és sajnos el is ronthatják a húsleves ízét. Adjuk a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, a burgonyát és a borsót a leveshez csak 20 perccel a főzés vége előtt.

Marhahúsleves

A marhahúslevest kissé hosszabb ideig főzik, mint a csirkét, különben elkészítésére ugyanazon alapelvek vonatkoznak. Ha igazán különleges marhahúslevest akarunk készíteni, érdemes akár 5–12 órát is rászánni, igazán alacsony hőmérsékleten főzve.

Húsleves: Csirkéből vagy marhából az igazi?

A húsleves a húsoknak és csontoknak köszönhetően tartalmaz:

  • Fehérjéket - szinte minden sejt alapja.
  •  Kollagént - elősegíti a test növekedését és regenerálódását.
  • Ásványi anyagokat - kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, mindegyik megtalálható a húslevesben és fokozza az immunitást.
  • Glutamin és glicin - gyulladásgátló hatásúak, és nagyon fontosak az immunitás és a megfelelő emésztés szempontjából.

Hány húsleves variációt ismer?

  1. A sötét húsleves (fond brun): az összetevőket megpörkölik a húsleves megfőzése előtt, ezért sötétebb színű lesz. Leggyakrabban borjúhúsból és csontokból készítik, és sötét szószok készítéséhez is felhasználják.
  2. Könnyű húsleves (fond blanc): nyers csontokból, főleg baromfiból készítik.
  3. A halleves (fumet de poisson): halcsontokból és nyersbőrből készítik.
  4. A rövid húsleves (court-bouillon): ez egy gyenge, ízesített húsleves, amelyet rövid ideig főznek és fehérborral, ecettel vagy citromlével ízesítenek. Finom húsok, például halak főzésére szolgál.

Fogyasszuk kedvünk szerint

Ha influenza gyötör, ami étvágytalansággal és lázzal párosul, öntsük a tiszta, meleg levest egy csészébe és így fogyasszuk. Így, a különböző zöldségek, húsok és tészta nélkül nem terheli meg a szervezetünket, de az összes fontos tápanyagon tartalmazza, amire szükségünk van a gyógyuláshoz, segít a testünk feltöltésében és melegen tartásában.

Ha nem gyötör bennünket nátha vagy influenza és egy tartalmas vacsorára vágyunk, fogyasszuk a levest tésztával, zöldségekkel és főtt hússal. Ha elfogyott a leves, a főtt húst akár magában vagy valamilyen körettel is tálalhatjuk tormával, vagy valamilyen más szósszal kedvünk szerint.

Forrás: kurakralovske.sk, wikipedia.org, blog.mall.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!