Baba Óvodás Időben és stressz nélkül készítse fel gyermekeit az iskolára

A szünidőben a gyerekek megszokták a "lusta napirendet". Fejük tele van a nyári kalandokkal, kötelességük pedig szinte nincs is. Az iskola azonban lassan, de biztosan kopogtat az ajtón, ezért át kell majd állniuk az iskolai üzemmódra. Van néhány ötletünk, hogy a napirend megváltozása ne legyen számukra annyira drasztikus, hanem ellenkezőleg, zökkenőmentes és simulékony.


Hogyan tanítsuk meg felkelni a gyereket?

Lehet, hogy nyáron az Ön gyermekei is későbben fekszenek le és reggel ébresztőóra nélkül kelnek. Mielőtt még iskolába mennek, lassanként szoktassa őket az ébresztőórás ébredésre. Legalább egy héttel az iskolakezdés előtt vezesse be a korábbi lefekvést és ébredést. Minden nap tegye valamivel előbbre ezeket az időpontokat.


Ha gyermeke a szünidőben 21:00 órakor megy aludni és az iskola megkezdésével ez az időpont már 20:00-ra tolódik el, ne hagyja, hogy reggel nyolcig aludjon, hanem ébressze őt reggel 7.00-kor. Ezután a lefekvés idejét tolja el 20:30 órára és másnap reggel ébressze őt fel már 6:30-kor. Fokozatosan így elérheti, hogy a gyerek már 20:00 órakor aludni megy. Minden könnyebben fog menni, ha ehhez még hozzáad valamit, aminek a gyerek reggel örülni fog. Ez lehet egy kirándulás, játék, vagy bármilyen tevékenység, mely leköti őt.


A szünidő arra van, hogy a gyerekek pihenjenek. Az iskolát el kell felejteni, ne tanuljanak.

 

Vegye elő az iskolatáskát

Bár a szünidő előtt még tele volt a ház tollakkal, színezőkkel, ceruzákkal, mindezekből közvetlenül az iskolakezdés előtt semmit sem talál.  Vigye el a gyerekeket az iskolakezdéshez szükséges dolgok bevásárlására! Feltűnés nélkül eszükbe juttatja, hogy közeledik az iskola. Kérje meg őket, hogy írják össze azokat a dolgokat, amire szerintük az iskolában szükségük lesz. Jó szórakozás lesz például az iskolatáska kiválasztása is.


Ha az íróasztal nyáron eltűnt a halomnyi játék alatt, itt az ideje újra letakarítani és előkészíteni a következő iskolaév házi feladataira, mely a diákokat várja. Az asztal fölé akasszon egy faliújságot, melyre kitűzi az összes fontos feladatot, az asztalra tegyen elég tárolót, melyekbe áttekinthetően elrakhatja a tanszereit, a fiókokból ürítse ki a felesleges dolgokat és az írószertartót pótolja új tollakkal és faragott ceruzákkal. A dolgok elrendezését az asztalon hagyja gyermekére.


Tanulni a szünidőben?

Lehet, azt gondolja, hogy nyáron a gyerekeknek nem szabad ellustulniuk és tanulniuk kellene az új tananyagot.  Ján Laško pszichológus szerint azonban ez nem szükséges: "A szünidő arra van, hogy a gyerekek pihenjenek. Az iskolát el kell felejteni, ne tanuljanak."


Markéta Veselková pszichológus hozzáteszi, hogy a szünidei tanulásnak csak azoknál a gyerekeknél van értelme, akik az előző iskolaévben valamelyik tantárgyból lényegesen lemaradtak." A tanulás azonban ne vegyen igénybe negyedóránál több időt naponta."


Inkább olyan játékokat játsszon a gyerekekkel, melyekkel megtornásztatják az agyukat.   Zdeňka Sládečková pszichológus szerint: "Elősegítik a fantázia, a kreatív, analitikus, stratégiai és logikus gondolkodást, az előrelátást, a rövid- és hosszútávú emlékezetet, a koncentrálás művészetét."


Jó ötlet a szünidei napló bevezetése is. Vegyen gyermekének egy szép füzetet, színes tollakat és filctollat, hogy megörökíthesse papíron nyári élményeit. A kreativitás határtalan, nem kell csak írnia, a naplóba rajzolhat és ragaszthat is bele virágokat, növényeket és egyéb szünidei emlékeket.  Elbeszéléseit tarkíthatja festményekkel vagy levonókkal. Gyermekét azonban ne kényszerítse az írásra, ha nem akarja. Magyarázza el neki, hogy ez egy nagyon szép emlék lesz a nyárra, mely néhány hónap múlva majd emlékezteti a kedves eseményekre, melyeket már elfelejtett.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása