Baba Iskolás Igazítsa a sportot a gyermek életkorához!

Minden életkor azonban mást hoz magával.

A legfontosabb, hogy gyermekünk azért mozogjon és sportoljon, mert szereti csinálni és örömét leli benne. Nem szabad azt várnunk tőle, hogy megvalósítsa elképzeléseinket és ambícióinkat, hiszen így könnyen elvehetjük a kedvét a sportolástól és inkább otthon ül majd a tévé előtt.


Tekintettel a korra
A sporttevékenység megválasztásakor  szem előtt kell tartani gyermeke egészséges fejlődését és mindent az ő fizikai és lelki fejlettségéhez mérten kell alakítani. A gyerekeknek 5 éves korig az egyszerű szokványos játékok felelnek meg, ilyenek például a futás, hintázás, mászókák, háromkerekű kerékpár, kerékpár, tánc, gimnasztika vagy az úszás. Ha a gyerek képes uralni testét és megértette  az egyes sportok szabályait, elkezdheti a csoportos sportokat. A gyerek 6-7 éves korban képes érzékelni az egészséges versengést vagy a játékban való együttműködést, mint amilyen a foci vagy a hoki.   Éppen ebben a korban nyilvánulhat meg a gyerek alkalmatlansága a csoportba való beépülésre, ekkor  érdemes számításba venni az egyéni sportokat – mint amilyen a tenisz, az atlétika, illetve az úszás.

Tesztelje le őt
Talán meg lesz lepődve, de gyermeke számára a sport kiválasztásában segíthet a pszichológiai tesztelés is.  Ebből megtudhatja, hogy tulajdonságai és fizikai lehetőségei alapján mi volna a megfelelő. A gyerek sok mindent szüleitől is elles, Tehát nagy esély van rá, hogy ha az apa vagy az anya  valamilyen sportot ű, a  gyerek is ugyanazt választja majd.

Fogadja el őt
A megfelelő sport kiválasztása  a gyerek jellemétől is függ. Nem mindenki ügyes a mozgásban, vagy elég harcias, mások nem rendelkeznek csapatszellemmel, vagy az előre megszabott edzések nem érdeklik és motiválják őket.  Hagyja gyermekét szabadon dönteni arról, mit szeretneés mit nem szeretnecsinálni,hiszen akár  családi körben, testvéreivel is sportolhat kedvtelésből, akikkel még versenyeznie sem kell.  


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása