Egészséges életmód Relaxáció Ismerjen meg 5 bevált módszert a pihenéshez

Néhány tudományos elmélet szerint  a stressz nem is létezik, ez a fogalom csupán különböző érzések összessége, melyeket akkor élünk át, amikor idegesítő helyzetekre reagálunk. Ez az információ is már önmagában is stresszesen hangzik ugye?

Ne feledjük, hogy a lelki világ a testi világ ellentétje. Ezért szükséges fizikailag megterhelő munka során olyan szünetet tartani, amikor például laza, relaxációs testhelyzetbe helyezzük magunkat; ugyanakkor mozdulatlan helyzetben végzett intellektuális munkavégzés esetén javasolt óránként néhány tornagyakorlatot elvégezni. Íme 5 módszer a fizikai erő feltöltődéséhez és a lélek regenerálódásához:

Írás

Írjon bármit. Tegye az az ujjait a billentyűzetre vagy vegyen elő egy tollat és írjon valamit egy papírlapra. Leírhatja az érzéseit, bejegyezhet a naplójába, leírhatja az előző éjszaka álmodott álmot vagy egy történet részét… Senki nem fogja a szavainkat bírálni, még mi magunk sem. Ez csak egy módja annak, hogy papírra vessük az érzéseinket. Nem szükséges, hogy az írás rendezett, átgondolt legyen, lehet akár homályos és áttekinthetetlen, az írás alatt engedje el magát!

 Pihenés a kedve szerint

Nem fontos elfogadni a meghívást egy bulira, sem elhinni azt az elméletet, hogy csak egy könyv és egy csésze forró kakaó képes minket feldobni. Mindenki maga tudja a legjobban, milyen pihenési forma a legmegfelelőbb. Mindkét módszer hatékony, csak más-más személyiség típusnak való. Azonban egy valami közös bennünk – offline létezés. Kapcsolja ki a monitort, hagyja magát elragadtatni a fantáziával és a pillanatnyi hangulattal.

Helyváltozás

Nézzen ki az ablakból! A tízórait ne fogyassza a munkaasztal mellett. A szünet mindenkinek jár, és azt tiszteletben kell tartanunk. Ha van alkalma, keressen egy nyugodt helyet, ha pedig kávézóban tízóraizik, ne kerüljön egy rövid kötetlen beszélgetést. Néhány kedves szó hallatán az egész napja jobb lehet.

 Napközben próbáljon ki néhány könnyű tornagyakorlatot

Munka után vagy a szünetben feküdjön kényelmesen a hátára, emelje fel a lábait és támassza a falnak. A szív irányába áramló vér segít megelőzni a visszerek kialakulását, ha álló munkát végez. Ha pedig asztal mellett ül, tegyen a talpak alá egy kicsi, tenisz- vagy golflabda méretű labdát – kiváló relaxációs módszer, és talpmasszázs egyben. Csökkentheti az idegességet, ha markában nyomkodja a labdát.

Rágógumizzon!

Az egyik tudományos elmélet állítása szerint a rágógumi segíti a vér áramlását az agyba, a másik szerint pedig ellazult állapotnak megfelelő agyhullámokat generál, vagyis becsaphatjuk az agyunkat és olyan érzéseket kelthetünk benne, mintha nyugodt és szabad helyzetben lennénk, ennek következtében az agy ilyen jelzéseket küld a szervezet egyéb részeibe.

Ne feledjük, hogy a stressz háborúban tulajdonképpen nem kell tennünk semmit … semmit. Ha átlagos napunk van, azaz aludtunk körülbelül 8 órát, nyugodt körülmények között elfogyasztottunk legalább három teljesértékű ételt, és volt időnk fizikai aktivitásra, sőt egy sétára, akkor a szervezetünk minden ilyen mindennapos tevékenység után természetes módon megnyugszik.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása