Tippek és tanácsok Lágytojás vagy keménytojás? Mindkettő egészséges!

Nem lényeges, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb. Az viszont biztos, hogy ha már léteznek, bármilyen formában is, de ennünk kellene őket. Hiszen a tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer. Alapjában véve a tojásban minden megvan, amiből egy új teremtmény jön létre. „A tojás a legminőségibb fehérje, sokkal inkább, mint a hús,“ mondja a Hello Tesco táplálkozási szakértője. „A tojásfehérjében minden esszenciális aminosav benne van, ráadásul nagymértékben és ideális arányban.“

Lágytojás vagy keménytojás? Mindkettő egészséges!

Miért együk a tojást? Egyértelműen a magas tápértéke miatt!

Miből áll a tojás? Tojáshéjból, fehérjéből és sárgájából – mondanák sokan. A tojást feltörve viszont e három dolognál sokkal többet látunk. A kemény, pórusos tojáshéj nem ereszti át a vizet és védi a tojássárgáját. A tojáshéj színe lehet fehér, barna, zöld vagy barnásfekete és fekete, ami a tojós tyúk fajtájától függ.  Általában azonban elmondható, hogy a sötét színű tyúkok sötét tojásokat, a világos színűek fehér tojásokat tojnak. A tojáshéj szilárdsága is a tojó fajtájától, de korától és az általa elfogyasztott takarmánytól is függ. Mindez a tojás színét és ízét is befolyásolja. A héj alatt van a külső és belső papírhártya. A tojás egyik végében légkamra van.


Tudta-e, hogy...

... Japánban kizárólag fehér tojásokat árusítanak?


Biztosan megfigyelte már, hogy a tojásban van egy vékony, szilárdabb rész, ami összeköti a sárgáját a hártyákkal – ez a jégzsinór.
A tojássárgája sötétebb vagy világosabb sárga színű és hártya borítja. Vízben odhatatlan és a tápanyagokat tárolja az embrió számára. Van benne koleszterin, kálium, nátrium, foszfor, A-, D-, E-, K- vitaminok, a B-vitamincsoport vitaminjai, folsav és pantoténsav, valamint az egész tojásban levő fehérje mennyiségének csaknem a fele. Egy átlagos sárgája kb. 82 kalóriát tartalmaz.  

A tojássárgájának színintenzitását a tojós tyúk takarmányozása befolyásolja, színét a karotenoidoknak köszönheti. Az antioxidánsok védik a szemet az időskori szemideghártya degenerációjától. A tojássárgájában lévő koleszerinről még később említést teszünk, de foszfolipideket és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, melyek szabályozzák a normális koleszterinszintet a szervezetben.

A tojássárgájában lévő piros pontocska a csírafolt, melyből a megtermékenyített tojás esetében kifejlődik a kiscsibe. A tojássárgája a fehérjében úszik, mely a tojáshéjtól a sárgája irányába sűrűbb állagú.  

Minél kisebb a tojás, annál több benne a sárgája.


A tojásfehérje védelmező szerepet tölt be.  A tojás tömegének 60%-át alkotja és védi a tojássárgáját. Nincs benne koleszterin és zsír, viszont több, mint 3 g fehérjét,  B12-, D-, A-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, vasat, ként tartalmaz. A tojásfehérjében 17 kalória van.


A tojás és a fogyás

Egy átlagos tojásban 155 kalória van. Tápértékét, fehérjetartalmát és jó emészthetőségét tekintve a tojás megfelelő étel a fogyáshoz. Ha tojást reggelizik, napközben kevesebbet eszik, mintha zsemlét enne. Ennek ellenére, ne kezdjen most mindenféle kétes tojásdiétába, mellyel csak leterhelné a szervezetét! Egyen lágytojást, buggyantott vagy félkemény tojást, vagy omletett és rántottát zsír nélkül. Az így készített tojásokat a gyomor két órán belül megemészti.  A kemény tojás, a rántotta vagy a zsíron készített tojások legalább egy órával tovább maradnak a gyomorban. A tojást egye zöldséggel – tanácsolja a Hello Tesco táplálkozási szaktanácsadója.  


Naponta hány tojás fogyasztása egészséges?

A tojás mintegy 95%-ban emészthető és tápértékét csak a tej tápértékével lehetne összehasonlítani. Ráadásul, a benne lévő koleszterin hatása egészségünkre sem annyira veszélyes, mint régen hittük. A tojás egyértelműen beletartozik az egészséges étrendbe. A tojásfehérjét szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk, de a sárgájával legyünk óvatosak. Hetente 4 darab tojássárgája fogyasztása ajánlott. Mivel a tojást nemcsak keményen, lágyan, vagy omlett formájában esszük, hanem más ételek alkotórészeként is, vásárláskor figyeljünk oda az élelmiszerek összetételére is.

Összetételéből kiindulva a tojás fogyasztása a terhesség alatt is ajánlott. A gyerekek féléves koruktól ehetik a tojást, eleinte apróra vágott, vagy szétnyomott főtt tojás formájában. A várandós és kisgyermekes anyukák legyenek körütekintőek és csak kellőképpen hőkezelt tojást fogyasszanak.  

A tyúktojás rémisztő koleszterinje

Sokan nem fogyasztanak tojást a magas koleszterintartalma miatt. Mi is tulajdonképpen a koleszterin? A koleszterin a sejtmembrán alkotórésze és fontos szerepe van az ösztrogén, tesztoszteron, kortizol képződésében, a zsírok és a D-vitamin felszívódásában. Szervezetünkben a máj termeli a koleszterint és ennek mennyiségét a táplálékkal felvett koleszterin mennyisége szerint szabályozza.  

A tojás 170 – 220 mg koleszterint tartalmaz, ami az ajánlott napi 300 g-os mennyiség több, mint fele. Ugyanakkor meg kell különböztetnünk a jó HDL koleszterint a rossz LDL koleszterintől és a tojásban kétszer több HDL, vagyis jó koleszterin van.  

A tojásban lévő koleszterin tartalmát befolyásolja a tenyésztés módja, a tojók életkora és fajtája. A szervezetben a koleszterin felszívódása az egyéni anygacsere folyamatok és az életstílus  függvénye.

Nem létezik teljesen koleszterinmentes tojás. Kevesebb koleszterint tartalmaz viszont a fürjtojás, mely kisebb méretű és kb. 55-63 mg koleszterin van benne.  

A tojás fogyasztását még akkor sem kerülje, ha egészségi okok miatt ellenőrzi az elfogyasztott koleszterin mennyiségét. Ebben az esetben egyen több olyan fehérjét, melyben nincsenek zsírok és koleszterin. Hetente egyszer fogyaszthat koleszterintartalmú tojássárgát is.  

„A tojássárgája lecitint is tartalmaz, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét. Összeségében feltételezhető, hogy a koleszterin problematikája sokkal bonyolultabb, mint eddig hittük“ — mondja a táplálkozási tanácsadó. „Amennyiben magas koleszterinszinttel küszködik, a tojást mindig egészséges változatban készítse el. Ne egyen olajban sütött tojást, és mindig zöldséggel együtt fogyassza,“ — tanácsolja a Hello Tesco táplálkozás tanácsadója.

Lágytojás vagy keménytojás? Mindkettő egészséges!

Recept: Húsos töltelék fürjtojással 

Nem kell félnie a szalmonellától, ha...

Nem kell félnie a szalmonellától, ha megfelelően tárolt és ép tojásokat vásárol.  A szalmonellafertőzés megelőzése érdekében fontos, hogy a tojás megfelelő hőkezeléssel legyen elkészítve. A főtt tojás a legbiztosabb, kockázatosabb a buggyantott tojás és a félkemény tojás fogyasztása.  A nyers tojás és a belőle készült termékek fogyasztása a legkockázatosabb, mint pl. a majonéz és a fagylalt.  

Használat előtt mindig mossa meg a szennyezett tojásokat. Ha tojással dolgozik, utána mindig mosson kezet, hogy ne terjessze tovább a héjon levő  kórokozó baktériumokat.  

A szalmonella legalább 70°C-os hőmérsékleten főzéssel semmisül meg.Lágytojás vagy keménytojás? Mindkettő egészséges!

A strucctojással az egész család jóllakhat, a kacsatojásból készítsen rántottát

Tyúktojás nélkül el sem tudjuk képzelni a főzést. Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy a tyúktojást szinte naponta fogyasztjuk. Számtalan élemiszerben megtalálható — tésztákban, pékáruban, majonézben, kekszekben, szószokban...

Ma már fürjtojás is kapható a boltokban, és a kistermelőktől kacsa-, liba-, pulyka- és strucctojást is vásárolhat. Mielőtt a tyúktojásról szólnánk, ismerkedjünk meg a többivel.  

A fürjtojás

A tyúktojással szemben lényegesen kisebb és a tojáshéja is eltérő. A japán fürj tojásai ötször kisebb méretűek, mint a tyúktojás és súlya csupán 12 g. A tojás héja világosbarna, fehér, vagy szürke, élénk barna és szürke foltokkal. Tápértéke hasonló, mint a tyúktojásé. Az ázsiai országokban a fürjtojást gyógyszerként tartják számon.

Leginkább főtt tojás készítésére használják hidegtálakhoz, szendvicsekhez, salátákhoz, ahol ízléses díszítésként érvényesül.

A kacsatojás

A kacsatojás mérete feleakkora, mint a tyúktojásé, héja vastagabb és fehér, szürke, zöldes, vagy akár fekete színű is lehet. A tyúktojással összehasonlítva sárgája sötétebb és a fehérje világosabb. A kacsatojásban több zsír van, és íze is erőteljesebb. Bár a háztartásokban nem mindennapos, semmiben sem marad el a tyúktojástól és időnként kipróbálhatja a belőle készült krémesebb állagú és sötétebb színű tojásrántottát vagy omlettet.

A libatojás

A libák fehér színű, hosszúkás, ovális alakú tojást tojnak, melynek súlya kb. 200 gramm, ami  akár háromszor több is lehet, mint egy tyúktojás súlya. A kacsatojással ellentétben aránylag kevés zsírt tartalmaz. Sárgája élénk színű, melyből nagyon szép sárga színű a tojásrántotta és a tortakorpusz.

A kacsa- és libatojást használat előtt mindig mossa meg, és soha ne fogyassza őket nyersen.

A strucctojás

Egy darab strucctojásból akár tíz éhes száj is jóllakhat. Naná, hiszen 15 cm nagy és súlya nagyjából 1,5 kg, ami 30 tyúktojásnak felel meg. Az ilyen nagy tojást főzni  is tovább kell , legalább  1-1,5 órát.  A strucctojásban több vas és folsav van, viszont kevesebb cink és réz.  

A tojások jelölése

Az Európai Unióban a tojások jelölése egységes rendszer szerint történik.  

A tojás csomagolásán a következő információkat találja meg:

 • a dobozban lévő tojások száma,
 • a tojás tömege
  • S – kis méretű tojás, súlya kevesebb, mint 53 g
  • M – közepes méretű tojás, súlya 53-63 g
  • L – nagy méretű tojás, súlya 63-73 g
  • XL – nagyon nagy méretű tojás, súlya több, mint 73 g
 • a tojás minőségi osztályba sorolása – A osztály vagyis a „friss“ illetve „extra friss“. Ez a tojás eleget tesz a minőségi tojás minden követelményének, egyébként B osztályba vannak sorolva. A boltokban csakis A osztályba sorolt tojásokkal kellene találkoznia.  
 • minőség-megőrzési idő, mely legfeljebb 28 nap lehet, ugyanakkor a tojásokat rakásuktól számított legfeljebb csak 21 napig lehet árusítani. A tojásrakástól számított 9 napon belüli tojásokat „friss“ vagy „extra friss“ jelöléssel látják el.
 • A csomagolóközpont száma az ország kódjával. Ez a szám azonban nem tájékoztat a tojás eredetéről. Ezt csak a tojáshéj szemrevételezése szerint lehet megállapítani.

A tojáson levő jelölésből (például 1 SK LM 6-5) a következőt olvashatja le:

 • A tojós tyúkok tartásának formái
  • 0 – ökológiai tartás
  • 1 – szabadtartás
  • 2 – alternatív tartás – mélyalmos, istállós tartás
  • 3 – feljavított ketrecekben való tartás
  • Az állattartás formája jelentősen meghatározza a tojások minőségét, hiszen tudjuk, hogy a házi tojás a legjobb minőségű. A házi tartáshoz legközelebb álló tartási mód az ökológiai tartás és a szabad térben való tartás. A szabadtartás esetében az egy tojóra eső terület 4 m2 , tehát az egész nap folyamán elegendő mozgástere van a szabad levegőn. Az ökológiai tartás is hasonló, de a tojók itt legalább 6 héten át ökotakarmánnyal vannak etetve. Az alternatív tartás zárt térben ketrecek nélkül történik, ahol 1 m2-en legtöbb 9 tojó lehet.  A  feljavított ketrecekben tartott tojóstyúkok mindegyike egy 2000 cm2-es ketrecben van elhelyezve.
 • az ország kódja
 • a járás vagy megye kódja az állattartó telep rövidítésével és sorszámával

A tojások tárolása

Mindig hűtőpultban tárolt tojást vásároljon. Soha ne vegyen olyan, piacon árusítot tojást, mely nincs hűtőpultban tárolva, vagy utak mentén árusított tojást, melyekre tűz a nap. A tojásokat alaposan nézze meg, nincsenek-e megrepedezve, vagy megtörve.   

Nem ajánljuk, hogy vásárlás után rögtön megmossa a tojásokat. A tojás héján ugyanis vékony védőréteg van, mely megakadályozza a mikroorganizmusok bejutását a tojás belsejébe. Ha a tojást megmossa, a tojáshéj pórusos lesz és a baktériumok könnyebben áthatolnak rajta. Ezért a tojásokat mindig csak közvetlenül a felhasználásuk előtt mossa meg.  

A tojásokat tárolja a hűtőszekrényben. Ha a tojás sötét helyen van tárolva, akár egy hétig is kibrja 20°C-os hőmérsékleten.


A tojásokat 5-8°C-os hőmérsékleten tárolja


Hogyan állapítható meg, hogy friss-e a tojás?

Egy ideje már tárolja a tojásokat a hűtőben és nem tudja, frissek-e még? Egy egyszerű teszttel könnyen megállapíthatja, mennyire friss a tojás. Tegye a tojást egy vízzel teli tálba. Friss a tojás, ha az edény alján marad. Minél feljebb úszik a vízen, annál öregebb, mert a benne lévő, egyre nagyobbodó légbuborék felemeli. Ha felüti a tojást, annak sárgája alapján is tájékozódhat. Ha szétfolyik, akkor a tojás öregebb. Az öreg tojás nem feltétlenül romlott. Ha nem büdös, nyugodtan felhasználhatja sütéshez.


Garantáljuk, hogy a Tescóban csak friss tojást talál

Tojásfőzési trükkök

 • A tojásokat főzés előtt vegye ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyenek.
 • A vízbe tegyen egy kis ecetet. Ha a tojás megreped, a fehérje rögtön összeugrik és nem folyik ki a tojásból.
 • A kifolyás ellen a tojás szélesebb végét gombostűvel szúrja át.
 • A tojást citromlével is bekenheti, mely védőréteget képez a tojáshéjon.
 • A megfőtt tojásokat tegye azonnal jéghideg vízbe. A hirtelen hőmérsékletváltozás miatt könnyebben lejön a héja.
 • A lehűlt tojást mindkét végén ütögesse meg kiskanállal, majd egy deszkán gurítsa ide-oda . A héja így körben megtörik és könnyebben lehet tiszítani.
 • A megmaradt tojássárgáját egy pohárban öntse fel vízzel, vagy olajjal, hogy ne száradjon ki.
 • A fehérjéket élelmiszerfóliával is betakarhatja, vagy fagyassza le.
 • A kemény tojást tisztítsa meg, csomagolja fóliába és a hűtőben így akár 2 napig is tárolhatja, de ne tovább, mert kénszaga lesz.

Lágytojás vagy keménytojás? Mindkettő egészséges!

Olvassa el ezt is: A tökéletes kemény- és lágytojás főzésének trükkjei

A kemény vagy a buggyantott tojás ezentúl Önnek is sikerülni fog!

Húsvéti hímestojás: A hímestojás készítése régi hagyomány

A tojás évszázadok óta a húsvét szimbóluma. A termékenységet, az újjászületést jelképezi, és a keresztényeknél a feltámadás szimbóluma is egyben. A tojások díszítése Mezopotámiából és Óegyiptomból származik, és Európában az első keresztények által terjedt el.  Eredetileg pirosra festették a tojásokat. Ma a tojásokat nemcsak festik, de viasszal is díszítik, szalmát, textíliákat, papírt ragasztanak rá, vésik, perforálják, sőt drótozzák vagy szegelik. A díszített hímestojás szép dekoráció és egyben ajándék is.  


Tyúktojásból készült ételek receptjei

A tojás nagyon sok ételben alkotóeleme, ezért nem volt egyszerű kiválasztani a legjobb recepteket. Végül a következők mellett döntöttünk, de oldalainkon többet is találhat.

Cukkini muffinok, tükörtojással

Cukkinimuffinok tükörtojással

Tojással töltött palacsinta

Tojással töltött palacsinta


Forrás: nazdravie.sk, osvalech.cz, wikipedia, slovenskypacient.sk, Nariadenie Komisie európskych spoločenstiev č. 589/2008 z 23. júna 2008, svps.sk, ncbi.nim.nih.gov, eufic.org, nutridatabaze, www.zuzanasafarova.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása