Tippek és tanácsok Meg tudja különböztetni a mandarint a klementintől?

A mandarin a legkedveltebb citrusfélék egyike. Nem csoda, hiszen ezeket a kicsi narancssárga vitaminbombákat egyszerűen csak a zsebébe, vagy a gyerekek táskájába teheti, könnyen hámozható, csodás illata és kitűnő íze van, sőt a konyhában is felhasználhatja a kompótfézéstől kezdve egészen az egzotikus sütemények készítéséig. Legízletesebbek novembertől márciusig, éppen ezért a tél és a karácsony jut róla eszünkbe. Lehetséges, hogy egy növény már ki is nőtt egy magból, amit a cserépbe tett. Gondozza tovább és nemsokára termés is lesz rajta. Bizonyára nem lesz olyan illatos és édes, mint a boltban vásárolt, de annál kedvesebb, mert a sajátja.


Mandarin, klementin, tangerin

Szeretné megvenni a pultról mosolygó nagy mandarinokat? Amikor megnézi az árát, akkor veszi észre, hogy nem is mandarin, hanem  klementin, vagy tangerin.  Miben különböznek egymástól?

Nagyon kevés eltérés van közöttük. Mindegyik mandarinféle, hiszen éppen ezért hasonlítanak annyira egymásra.

A mandarin mindkét oldala enyhén lapos, íze lágy és könnyen hámozható.

A klementin a mandarinfajták közül a legkisebb. Héja sima, fényes, sötétebb színű, nincsenek magjai. Házi termesztésre éppen a klementin a legalkalmasabb, mivel a legjobban tűri az itteni körülményeket.

A tangerin  színe világos narancssárga, alakja gömbölyű és a mandarinfélék között a legnagyobb. Héja keményebb, ezért nehezebben hámozható. Hidegen kell tárolni, mert könnyen romlik.


A mandarin termesztése

A mandarin Kínából és Japánból származik. Nevét állítólag éppen a mandarinokról kapta, hiszen valamikor ők voltak az egyedüliek, akik megengedhették maguknak ezt a rendkívül ritka gyümölcsöt. Más források szerint a mandarin neve a „Mandare“ szóból ered, ami Mauríciusz eredeti elnevezése. Ez az a sziget, ahonnan a 19. században eredetileg a mandarint szállították. A mandarint ma már Amerikában,  Afrikában, Ausztráliában és Dél-Európában is termesztik. Sőt, otthon is termesztheti.

A mandarinfa kb. 4 méter magas, jól tűri a szárazságot és a hideget. Az idősebb fák képesek túlélni a rövid ideig tartó, akár -9 °C alatti hőmérsékletet. A mandarin termése gömbölyű, kissé lapított bogyó 7 – 14 gerezddel.


A mandarin termesztése cserépben

A mandarint termesztheti magról.  Elég, ha a magot egy éjszakára vízbe áztatja, s azután egy centiméter mélyre szubsztrátumba ülteti. Az első levelek 2 hónap múlva jelennek meg.  Gond nélkül kihajt akkor is, ha csak egy cserépbe teszi. Amikor a fiatal növényke 15 cm magasra nőtt, ültesse át egy nagyobb cserépbe.

Tavasszal dugványozással szaporíthatja a mandarint. Inkább több dugványt ültessen és használjon gyökereztető stimulátort, rendszeres párásítással ügyeljen a páratartalomra. Ha komolyan gondolja a mandarintermesztést, vásároljon inkább egy fiatal beoltott növényt.

A mandarin termesztéséhez egy megfelelő cserépre, szubsztrátumra és az ablak melletti napos, meleg helyre lesz szüksége. A cserép legyen mély, nagyjából 30 cm átmérőjű. A kisebb növényeket viszont ne tegye feleslegesen nagy cserépbe. Az aljára tegyen vastagabb kavicsréteget, hogy a felesleges víz elfolyhasson. A szubsztrátumot keverje kerti szubsztrátum és szukkulens szubsztrátum 1:1 arányában.

A mandarin öntözésének alapelve a „kevesebb olykor több“. A mandarin ellenálló a szárazsággal szemben és jobban tűri azt, mint a túlöntözést. Beltéri termesztéskor elég a heti egyszeri öntözés, a szabadban nagy forróságok esetén  öntözze naponta. A növény szereti a párásítást, de a szabadban csak akkor permetezze, ha nem süt rá a nap, mert a levelei megéghetnek. A mandarint speciális citrusféléknek szánt trágyával trágyázza.


Két perccel az öntözés után a tálból öntse ki a vizet, hogy a mandarin ne álljon a vízben.

 

A mandarint 10  - 15 °C hőmérsékleten teleltesse. Ha van rá lehetőség, tegye az ablakhoz, mert télen a napfény hiánya sokat árthat neki. Rendszeresen permetezze vízzel. Mihelyt elmúlnak a fagyok,  a mandarint vigye  a szabadba félárnyékos helyre, s egy hét múlva kiteheti a közvetlen napra.

Amikor a mandarin kinőtte a cserepet, ültesse át egy  2 – 3 cm-rel nagyobb cserépbe és pótolja a szubsztrátumot.

A mandarinbokor növekedését az első 5 évben az ágak metszésével érheti el, amitől sűrűbb lesz a koronája. Kevesebb termése lesz és többet fog növekedni, de később majd gazdagabb termést ad.

Sikerült magról egy szép mandarint termesztenie és már örül a termésnek? Évekig várhat rá. A magról termesztett mandarint oltsa be egy termő növény oltványával. Ezt a a gyümölcstermelőktől szerezheti be, akik a mandarin oltását is bizonyára szívesen elvégzik.

A mandarin kártevői és betegségei  nem gyakoriak. Leginkább a gombás megbetegedések fordulnak elő a túl nagy nedvesség miatt, valamint a szokványos kártevők, mint a molytetvek, levéltevek, atkák, melyektől mechanikus módszerekkel, vagy biológiai szerekkel szabadulhat meg. A szabadban termesztett mandarin legnagyobb ellenségei a madarak és a csigák.

 

A mandarin enyhíti az orrdugulást és segít a fogyásban

A vékony narancssárga héj alatt a vitaminok tárháza bújik meg. Első helyet a C-vitamin foglalja el, utána következnek a B-vitamincsoport vitaminjai, az A-provitamin (béta-karotin) és az ásványi anyagok, mint a kálium, magnézium, foszfor. A mandarin gyümölcshúsa rostanyagokat és sok vizet tartalmaz. A mandarin jótékony hatással van egészségünkre:

 • csökkenti a koleszterinszintet
 • betegség és étvágytalanság esetén növeli az étvágyat
 • megszünteti a felfúvódást
 • segít dehidratáció esetén
 • megszünteti az orrdugulást
 • enyhíti a reumás fájdalmakat
 • erősíti az immunrendszert
 • szabályozza a vérnyomást
 • oldja a görcsöket
 • enyhíti a székrekedést


A mandarin illatának hangulatjavító hatása van

Észrevette már, hogyha lehámoz egy mandarint, egyszeriben szebbé válik a napja? Ez bizony így van, mert a mandarin illata nemcsak a karácsonyt juttatja eszünkbe, hanem bizonyítottan javítja hangulatunkat. Akkor is segít, ha nem tud koncentrálni és egyszerre több mindent kell észben tartania. A mandarinhéjban levő illóolajak megnyugtatják kedélyét és segítenek az elalvásban. Sőt, a mandarinhéjat a migrénben szenvedő emberek is dícsérik. Tegyen pár csepp éterikus mandarinolajat az aromalámpába, vagy a fürdővízbe. A testápolóban levő mandarin illóolajat cellulitisz és sztriák, lábikragörcsök. vagy rossz álmok ellen is használhatja. 


A mandarinhéj is hasznnos

Kár volna eldobni a vegyileg nem kezelt mandarin héját, mivel rákmegelőző, szív-, vese-, ér-, bőr- és pszichikumerősítő anyagokat tartalmaz. A mandarinhéj langyos főzete segít köhögés, légcsőmegbetegedés, étvágytalanság, vagy hányás esetén. A vegyileg nem kezelt mandarint meleg vízben alaposan mossa meg, hámozza le, a héjakat tegye egy fazékba , öntse fel vízzel és főzze 10 percig. Ezután szűrje le és ismételje meg a műveletet. A második főzetet szűrje le és igya mézzel ízesítve.

Az ázsiai szakácsok is nagy előszeretetettel alkalmazzák a húsételekben a mandarinhéjak egzotikus ízét. Általa az étel jobban emészthető, de a hús puhulását is meggyorsítja.


Fogyókúra mandarinnal

A mandarin lédús, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli egzotikus gyümölcs, mely kellemesebbé teheti fogyókúrás napjait. Napi két kiló mandarin és elegendő mennyiségű folyadék könnyíthet az emésztésén anélkül, hogy éhezne, vagy az édesség után vágyna. Ráadásul a mandarin szinefrint tartalmaz, mely elősegíti a zsírégetést.


Terhesség alatt csak kevés mandarint egyen

Télen nemcsak a mandarin, de általában a citrusfélék jelentik a legízletesebb C-vitaminforrást.  Önmagában a citromos tea is nagy segítség egy megfázáskor. Vajon mi a helyzet a mandarinnal a terhesség alatt? Tudjuk, hogy a citrusok allergénnek számítanak, s a terhes nők kétségekkel fogyasztják. Nem szükséges azonban teljes mértékben mellőznie a mandarint. Evés előtt alaposan mossa meg őket és a kezét is mossa meg.  A mandarinnak nem kellene problémát okoznia, sőt a reggeli rosszulléteket enyhítheti. Abban az esetben ne fogyassza és a  terhesség ideje alatt inkább mondjon le róla, ha a szájüregben, vagy a bőrön viszekést észlel.  Kezelőorvosától is tanácsot kérhet a fogyasztását illetően.


Szoptatás alatt ne egyen mandarint

A szoptató anya étrende legyen változatos és nem hiányozhat belőle legalább három adag zöldség és gyümölcs. A szoptatás ideje alatt általában  nem ajánlott a citrusok, így a mandarin fogyasztása sem. A szoptatott gyermek ugyanúgy reagálhat , mintha ő maga ette  volna a mandarint  – kiütéseket és hasmenést kaphat. Idősebb gyerekeknek már adhat egy gerezd mandarint, s ha nem kap tőle kiütéseket, fokozatosan többet is adhat neki.


Milyen idős kortól ehetik a gyerekek mandarint? Várjon egy évet

A citrusfélék az erős allergének közé tartoznak. Ezért egy éves kor előtt ne adjon belőle gyermekének, még akkor sem, ha az illatos gyümölcs után nyújtogatja kezecskéit. A gyermek szervezetének először meg kell ismerkednie az új élelmiszerekkel, ezért kezdje fokozatosan.  A mennyiséget csak akkor növelje, ha meggyőződött arról, hogy a gyermek nem kapott kiütéseket az előző adagtól, nem fájt a hasa, illetve nem volt hasmenése.


Meg tudja különböztetni a mandarint a klementintől?

Mandarin allergia

A mandarin allergia a többi élelmiszer allergiához hasonlóan a gyümölcs elfogyasztása után nyilvánul meg a következő tünetek egyikével, vagy egyidejűleg több tünettel egyszerre:

 • duzzanat a szájüregben
 • ajakduzzanat
 • kiütések
 • az orr, száj, bőr viszketése
 • nehéz légzés

Néhány esetben ezek a tünetek rögtön a mandarin elfogyasztása után jelentkeznek, máskor csak néhány óra elteltével. Az allergiás tüneteket az antihisztaminikumok enyhítik. Legbiztosabb módszer az adott allergén elkerülése, de gyümölcsallergia estén az immunoterápia is hatásos, amikor a kezelés során a beteg kis adagokban kapja az allergént, míg a szervezet megszűnik védekezni.

A mandarin- tangerin- és klementin allergiát úgy is megállapíthatja, hogy figyelni fogja magát ezek elfogyasztása után. Ha bizonytalan, menjen allergológushoz, aki tesztek segítségével pontosan megállapítja, mire allergiás.


Receptek mandarinnal

A mandarin a sütemények és tésztafélék hálás kiegészítője. A narancssárga holdacskák már ránézésre is felfrissítenek, az ízélményről nem is beszélve.  Ráadásul télen nincs hiány az olcsó akciós mandarinból, ezért használja fel minden lehetséges módon!

Mandarintorta

Meg tudja különböztetni a mandarint a klementintől?

Mandarin szelet

Zamatos süteményt varázsolhat néhány manrdarinból, túróból, tejfölből és egyszerű piskótatésztából.

Keverjen habosra 5 tojást 200 g cukorral. Adjon hozzá váltakozva 6 kanál vizet és 200 g lisztet. Végül szórja bele a sütőport és süsse 170 °C-on 15 – 20 percig. Ezután hagyja kihűlni, majd a megtisztított mandarint rakjaa  piskótatésztára.

Mixeljen el fél kiló túrót 250 ml tejföllel és 2 kanál porcukorral, majd kenje a masszát a mandarinos süteményre. Legalább 3 órán át tegye a hűtőbe. Tetejét díszítse mandarinokkal. 

Mandarin dzsem naranccsal

A színe a sárgabarack lekvárra emlékeztet, de ha felbontja az üveget, jellegzetes illata elárulja, hogy éppen egy pompás mandarin dzsemet tart a kezében.

Egy kiló mandarinhoz egy kiló cukorra lesz szüksége, valamint vaníliás cukorra, egy narancsra és egy almára. Adhat hozzá még fahéjat, darált gyömbért, szegfűszeget, ánizst, kardamomot, vagy egyéb fűszert ízlése szerint, s a narancs helyett a zöldcitromot is kipróbálhatja.

A meghámozott mandarint és narancsot szedje szét gerezdjeire, az alma héját és magházát távolítsa el és vágja kockákra. A gyümölcsöket tegye egy tálba és öntse fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Áztassa legalább 4 órán át, legjobb egy éjszakán át. Másnap mixelje el, adja hozzá a cukrot és állandó keverés mellett főzze sűrűre. A dzsemet töltse tiszta befőttes üvegekbe, zárja le és tetejével lefelé fordítva hagyja kihűlni.


Mandarin szörp

Lehet, hogy azt gondolja: „Ez jól hangzik, de kinek van kedve mandarin szörpöt főzni?“ A válasz – természetesen önnek! Fél óra alatt elkészül, már csak azért is, mert egy mandarint sem kell meghámoznia. Nyomja ki 3 kiló mandarin levét kézzel, vagy gyümölcspréssel. A levet gézen keresztül szűrje át egy edénybe, adjon hozzá 1 kg cukrot és forralja fel. Tegyen bele egy kiskanál citromsavat és főzze még 10 percig, majd töltse üvegekbe. Tartsa a hűtőben. Higgye el – nem lesz ideje megromlani, annyira finom!


Gyors mandarinkompót

Valami édeset, meleget és illatosat enne? A mandarinkompót éppen megfelel. A meghámozott mandarint szedje szét gerezdjeire, a fehér hártyát is leveheti róla, de nem feltétlenül szükséges. Tegye egy edénybe, adjon hozzá szegfűszeget, egy kiskanál cukrot, kevés fahéjat, s ha édesebb ízt szeretne, egy kis szárított mazsolát. Mindezeket öntse fel vízzel és forralja fel, majd főzze 10 percig.

Ötlet a reménytelen édesszájúaknak: A mandarinkompót kitűnő palacsintatöltelék pudinggal.


Sült citrustea

Nem tévedtünk meg – ezt a teát először valóban meg kell sütni, hogy aztán megfőzhesse.
Tisztítson meg 3 mandarint, 1 citromot, 1 narancsot, mosson meg 1 almát. A gyümölcsöket vágja apró darabokra és keverje össze 6 szegfűszeggel, 2 csillag ánizzsal, egy kanál mézzel,  szórja meg szárított gyömbérrel és fahéjjal. Tegye egy sütőpapírral bélelt sütőpléhre és 20 percig süsse 200 °C-on. Majd keverje el és süsse még tovább 20 percig. A meleg keveréket töltse befőttes üvegekbe, jól zárja le és hagyja kihűlni.

Hogyan isszák a sült teát? Ízlés szerint két kiskanál  – vagy több sült teát öntsön le forrásban levő vízzel és fogyassza melegen. A gyümölcsöt kiskanállal egye meg.

Ötlet: A sült tea annyira jól néz ki az üvegekben, hogy büszkén adhatja ajándékba is.

Fehér csokoládés mousse mandarinnal

Meg tudja különböztetni a mandarint a klementintől?

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása