Tippek és tanácsok Mézeskalácsok díszítése otthon készült ételfestékkel

A gyümölcsök, zöldségek és fűszerek akkor is segítenek, ha nem szeretne iparilag gyártott élelmiszerfestékeket használni, vagy akkor, ha éppen nincs otthon ételfesték. Ellentétben a boltban vásárolt ételfestékkel, az otthon készült festék színe talán nem lesz annyira intenzív, de például a málna a cukormáznak a szép rózsaszínű árnyalat mellett kíváló ízt is ad. A festékek keverésébe az egész család bekapcsolódhat. Jó szórakozás lesz az új színek kikeverése, s eközben talán egy tökéletesebb módszert is felfedezhetnek.   

Első lépésben süsse meg a legfinomabb mézeskalácsokat, hogy legyen mit díszíteni. Több mézeskalács receptünk van, és mindegyik kitűnő.


Alap cukormáz mézeskalácsra

Először készítse el az alap cukormázat. Ehhez általában elég egy fél tojásfehérje, de ha kísérletezni szeretne, amihez több anyag kell, használjon bátran egy egész tojásfehérjét. A hozzávalókat a megfelelő állag miatt adagolja fokozatosan. Nem baj, ha a máz állaga nem tökéletes: A hígabb mázat használja nagyobb felületekre, a sűrűbb mázat minták, pontok, vonalak rajzolására.

Ha máz nagyon sűrű, higítsa fel egy pici meleg vízzel. A vizet óvatosan adja hozzá, nehogy túlságosan felhigítsa.


Cukormáz mézeskalácsra

A fehér mézeskalácsmázhoz tojásfehérjére, átszitált porcukorra és egy pici citromlére lesz szüksége. A fehérjét verje fel kemény habbá és fokozatosan adja hozzá a porcukrot és a citromlevet. A máz akkor készült el, ha nem csurog le a habverőlapátról.

Ezután lehet hozzáadni cseppenként a színezőanyagot egészen addig, amíg el nem éri a kívánt színerősséget.

A cukormázat rakja egy lezárható műanyag zacskóba, melynek sarkán egy pici lyukat vág és ezen át kinyomva a mázat díszítheti a mézeskalácsokat.


Természetes színezékek

Miután a máz elkészült, hozzáláthat a házi ételfestékek elkészítéséhez. A gyümölcs  levét préselje ki gyümölcspréssel, mixeléssel, vagy szűrje át gézen keresztül. Mi azonban a színes cukorport ajánljuk:  

A fazékban levő gyümölcs alá öntsön egy kis vizet és a felforralás után főzze még 5 percig. A gyümölcsöt vegye ki és levet állandó keverés mellett főzze tovább egészen addig, amíg el nem párolog a fele. Vigyázzon, nehogy a sercegő folyadék megégesse. Ezután tegyen bele 2 evőkanál átszitált porcukrot és alaposan keverje el, hogy az összes cukor felvegye a színt. A keveréket öntse egy sütőppaírra és ismét adjon hozzá 2 evőkanál porcukrot. Keverje el alaposan az ujjaival, a papírt tegye a sütő rácsaira és 50 °C-os sütőben szárítsa ki.  A színes cukor darabos és kemény lesz. Légmentes edényben tárolja és használat előtt a színes cukrot egy nyújtófával zúzza össze és szitálja át. Ezután már csak keverje a cukormázba vagy marcipánba.

Piros színezék

A piros színezéket főtt céklából, vagy szederből nyerheti ki. Valószínűleg nem lesz nagyon  intenzív, inkább sötétrózsaszínű, mint piros.

Rózsaszínű színezék

A sötétpiros málna és cékla leve rózsaszínűre festi a mázat. A málnás festék világosabb, míg a céklás sötétebb lesz.

Kék színezék

Préselje ki a vöröskáposzta levét és adjon hozzá  egy kis szódabikarbónát. Így lesz a színezék szép kék.

Lila színezék

Talán már sejti – a mézeskalácsmáz lila színét a fekete áfonya adja. A különféle színárnyalatokhoz keverje össze az áfonyalilát a málnarózsaszínnel, vagy a káposztakékkel.

Zöld színezék

A zöld szín természetadta lehetőségei sokrétűek, mindegyikük más-más színárnyalatot ad! Préselje ki bébispenót leveleit és szép világoszöld árnyalatot kap. A fazöld szép színét a klorofillből nyerheti. Használjon folyékony klorofillt; a por klorofillt oldja fel egy pici vízben, hogy ne legyen darabos a máz, vagy készítsen belőle színes cukrot. Zöld színt ad a máznak :

  • a spirulina (ez átmehet kék árnyalatba is)
  • a zöldárpa
  • a matcha tea
  • a chlorella
  • a zöldpetrezselyem


Sárga színezék

Sárga mázat kurkumával készíthet. Az így kapott színárnyalat világossárga lesz, de ha sötétsárga színt szeretne, használjon sáfrányt.

Narancssárga színezék

Talán nem szimpatikus ötlet a mézeskalács színezése szárított paprikával, ezért próbálja meg a sáfránnyal elkevert sárgarépalevet.

Barna színezék

A barna színű cukormázat nemcsak kakaóval, hanem fahéjjal, vagy kávéval is kikeverheti.

Fekete színezék

Nagyon nehezen lehet olyasmit találni, ami a fehér cukormázat tökéletesen feketére festi. Megpróbálhatja aktív szénnel -zúzza apróra, keverje el egy kevés vízzel, vagy készítsen belőle színes cukrot és keverje a mázba.

Még több karácsonyi ötletet a Hello Tesco  oldalon találhat.

Forrás: Smarticular.net, simplysissom.com, biggerbolderbaking.com,

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása