Egészséges életmód Egészség Mikor ehetnek a gyerekek fagylaltot?

A fagylalt főleg tejből, tejszínből és cukorból készült fagyasztott finomság. Ízesítőket és további összetevőket tartalmaz, mint a dió, csokoládé és a gyümölcs. A szülők között azonban vitatéma, hogy adjunk-e a gyereknek fagyit, vagy sem.

Mikor adjunk a gyereknek először fagyit?

A fagylalt tejtermék. A gyerekeknek nem ajánlatos 1 éves korukig zsíros tejet adni. A fagylaltot szinte mindig tejszínből és zsíros tejből készítik. Mindkettő paszterizált, hogy ne tartalmazzon baktériumokat, de a gyerekeknél tejérzékenység, vagy más összetevőkre való érzékenység alakulhat ki.

Fennáll a fertőző hasmenés, a szalmonellózis veszélye is. A szalmonellabaktérium általi kontamináció éppen azon tejtermékek esetében kockázatos, melyekből a fagylalt készül. Ezért jól gondolja meg, hol vásárol ilyen nyalánkságot. A legbiztosabb, ha a boltban vásárolt jégkrémet adja gyermekének. Ezen termékek összetétele ellenőrzött, de az utcai fagylaltosok – a gombócos vagy a csavart fagyik esetében – sohasem tudhatja, hogyan voltak elkészítve.

"A fagylalt általában tejből, tejszínből, gyümölcsből készül. Ezek a gyorsan romló anyagok a gyártási folyamatban alakítva vannak és a bomlási folyamat szárítással, vegyileg és fagyasztással van leállítva, mely addig tart ki, amíg a fagyi a szánkban elolvad.  A belekben aztán beindul a bomlási folyamat. A méreganyagok a vesével és a májjal bomlanak le, nagyobb terhelés esetében a nyálkahártyával is, pl. az orron kersztül, ami az ún. nyári nátha. A fagylalttal tehát egy jó adag ártalmas anyagot is kaphat szervezetünk, de a tápérték szempontjából ez egy értéktelen, szervezetünket terhelő élelmiszer, " írja Dr. Judita Hofhanzlová.

Az 1 éves kor körüli gyerekeknek időnként adhat legalább egy fagyitölcsért. Az idősebb gyerekeknek – általában 3 éves kor körül ajánlott – már adhat fagyit kóstolni. Természetesen minden az Ön döntésén múlik.

A gyermek első fagyija

Az első fagyit biztonságos helyen vegye. Helytelen tárolás miatt a fagylaltban baktériumok keletkezhetnek, melyek később emésztési gondokat és fertőzést okozhatnak.

- Olvassa el a fagyi összetételét. Némely összetevő allergiás reakciót válthat ki. Ezek főleg a dió, mogyoró, eper, citrusok és színezőanyagok. Eleinte inkább a klasszikus ízeket válassza, mint a vanília, vagy a csokoládé.

- Először csak kis adagokban kóstoltassa a fagyit. A nagyon sok fagyi a felnőtteknek sem kellemes érzés – biztosan ismeri az érzést, amikor egyszerre több fagyit vesz a szájába és szinte az agya is „megfagy“.

- Készüljön fel arra, hogy az első fagyikóstolgatás nagy rendetlenséget is hoz magával és csemetéje tetőtől talpig piszkos lesz a ragadós finomságtól.

Mikor ehetnek a gyerekek fagylaltot?

Ötletek gyerekek számára készült fagyira

Ha fagyit akar adni gyermekének, megfelelőbbek számukra a gyümölcspépek vagy a jégzúzalékok.

Gyümölcspépek

Bármilyen gyümölcsből elkészíthetőek, amit elmixel, édesíti pl. mézzel és vizet ad hozzá, hogy megfelelő állaga legyen. Ezután fagyassza le, ha mnegfagyott, vegye ki, ismét mixelje el és ezt a folyamatot ismételje meg legalább háromszor. A pép lágyabb lesz.

Fagyi limonádéból

Ehhez kitűnő alap a klasszikus citromlé, melyet a fagylaltos formákba önt és az érdekesebb íz miatt adhat hozzá bármilyen gyümölcsöt. Ezután már csak le kell fagyasztani és készen van a frissítő nyalánkság.

Fagyasztott joghurt

Az utóbbi időben igen kedveltek a fagyasztott joghurtok. Az ilyen fagyit otthon pillanatok alatt elkészítheti. Elég hozzá egy egyszerű magasabb zsírtartalmú fehér joghurt, amit elmixelt gyümölcs és méz hozzáadásával édesíthet.  Jobb állaga érdekében itt is érvényes a háromszori fagyasztás és átmixelés szabálya.

Recept házi fagylaltra

Ha biztos akar lenni abban, hogy mit tartalmaz a fagylalt, próbálja meg otthon elkészíteni. Ez a fagylalt nem tartalmaz tejtermékeket, védi a gyermek törékeny emésztőrendszerét és csak gyümölccsel van édesítve.

Hozzávalók:

- 1 hámozott avokádó

- 1 banán

- egy teáskanál vaníliakivonat

- 1 evőkanál kókuszolaj

- 1 dl kókusztej

- választható – gyümölcs ízlés szerint (eper, málna, mangó, őszibarack...)

Elkészítése:
Vegye az összes hozzávalót és mixerben mixelje el. A keveréket  kb. egy órára fagyassza le, majd vegye ki a fagyasztóból és jól keverje el, majd ismét tegye a fagyasztóba. Ezt a folyamatot addig ismételje, amíg nem éri el a megfelelő állagot.

Mikor ehetnek a gyerekek fagylaltot?

Forrás: momjunction.com, beingtheparent.com, newkidscenter.com, naseinfo.cz, evabalusova.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása